Eén op zes Belgische koppels heeft moeilijkheden met zwanger raken of maakte zwangerschapsverlies mee. Het onderwerp komt uitgebreid aan bod in de zevende aflevering van onze podcat ‘On-gezouten’. Nood aan nog meer informatie? Die vind je hier!
1. Boek: Later wil ik mama worden – Sofie Van den Broeck
‘Later wil ik mama worden’ is het persoonlijke verhaal van Sofie Van den Broeck. Ze vertelt treffend over de uitputtingsslag van een meer dan tien jaar durende kinderwens. Zoals velen droomden Sofie en haar man van kinderen. Wanneer het Moeder Natuur niet leek te lukken trokken ze met een bang hart naar de feriliteitsarts. De wetenschap zou het oplossen, hoopten ze. Na tal van pogingen besloten ze om die andere droom na te jagen, een kindje adopteren. Vandaag is Sofie mama van een jongen en een meisje die gegroeid zijn in haar hart.
Met ‘Later wil ik mama worden’ wil Sofie de bewustwording rond vruchtbaarheidsproblemen vergroten.‘Ik herinner me hoe ik vroeger tegen beter weten in langs de zwangerschapsboeken in de boekhandel of de bibliotheek liep. In de hoop dat boek te vinden dat me (h)erkenning zou geven. Een boek dat vertelt over infertiliteit, over hoe moeilijk het is … Door mijn verhaal te delen wil ik andere wensouders en hun omgeving eindelijk die (h)erkenning geven en duidelijk maken dat hun verdriet er mag zijn’, zegt Sofie.
Sofie is samen met een fertiliteitspatiënt, een psycholoog en een fertiliteitsexpert te horen in de zevende aflevering van onze podcast On-gezouten: ‘Vruchtbaarheid: als kinderwens een traject wordt’.
2. Boek: Vruchtbaar – Ilse Ruijters
Ilse Ruijters schrijft normaal psychologische thrillers. Toen ze na acht(!) jaar proberen dankzij een ivf-behandeling in verwachting geraakte, schreef ze met ‘Vruchtbaar’ het boek dat ze zélf had gemist: een waarheidsgetrouw, maar hoopvol positief boek. In ‘Vruchtbaar’ delen bijna vijftig professionals en ervaringsdeskundigen hun expertise, inzichten en diepste gevoelens. Hoe voelt het om jezelf hormooninjecties te geven? Wat zijn de mogelijkheden in het medische en alternatieve circuit? Hoe houd je het leuk tussen de lakens? Wanneer is het ‘proberen’ (even) genoeg geweest? En last but not least: hoe kan je als buitenstaander iemand met een nog onvervulde kinderwens steunen?
3. Podcast: Fit for fertility: Grip op je vruchtbaarheid
Nadat de van oorsprong Vlaamse Rika Luka twee kinderen op de wereld zette, kreeg ze het ene na het andere miskraam. Toen ook haar zus maar liefst zes miskramen kreeg, besloot Rika op onderzoek uit te trekken. Ondertussen is Rika eigenaar van ‘Fit for fertility’, een platform waar ze met haar team cursussen, workshops en coachings rond vruchtbaarheid aanbiedt. In haar podcast beantwoordt Rika de meestgestelde vragen over hoe je meer grip kan krijgen op je vruchtbaarheid. Wat kan je zelf doen met voeding? Hoe bevorder je innesteling? Welke rol speelt je DNA? Interessant!
4. Boek: Het volgend-jaar-gezin – Leander Verdievel
In 2018 zagen Leander Verdievel – ook bekend van ‘Gevoel voor Tumor’ – en zijn vrouw Karen na tien jaar, zeventien IVF-pogingen en een lange adoptieprocedure hun kinderwens éindelijk in vervulling gaan. In dit boek schrijft hij heel open over het onvruchtbare hindernissenparcours dat ze samen hebben afgelegd. Van de vele uren in volle wachtkamers in het ziekenhuis, via absurdistische adoptiecursussen tot de intense vreugde die ze voelen wanneer ze hun kinderen voor het eerst ontmoeten.
5. Podcast: In Afwachting
In zes afleveringen gaan de Nederlandse Natascha Ritfeld en Saskia Overmars met elkaar in gesprek over de vruchtbaarheidstrajecten die ze beiden hebben doorlopen.
6. Boek: Een leven zonder kinderen? – Miriam De Rycke
In dit boek belicht psychotherapeute Miriam De Rycke mensen in allerlei kinderwenssituaties en toont ze hoe het is om te leven zonder kinderen in een samenleving waar deze groep mensen een groter wordende minderheid is. Aanrader!
Wil je graag nog meer informatie of heb je nog vragen? Leg je oor te luisteren bij je gynaecoloog of een fertiliteitscentrum in je buurt.