Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

On-gezouten aflevering 7 ‘Vruchtbaarheid: als een kinderwens een traject wordt’

Anaïs Foriers
5 min read

In de zevende podcastaflevering van on-gezouten bespreken we vruchtbaarheidsproblemen. Iets waar we maar weinig bij stilstaan of zelfs geheel niet bewust mee bezig zijn. Tot het moment daar is dat je begint na te denken over een kinderwens, tot het moment dat je beslist niet langer voorbehoedsmiddelen te gebruiken, tot het moment dat je als vrouw aan het foliumzuur gaat, tot het moment dat je beslist mama of papa te willen worden. En tot het moment dat het na enkele maanden ‘proberen’ niet verloopt zoals je had gedacht. Nog steeds rust er een taboe op fertiliteitsproblemen, terwijl blijkt dat de kwaliteit van onze voortplantingscellen wel degelijk achteruitgaat. 

In deze aflevering vertellen voormalig fertiliteitspatiënt en adoptiemama Sofie Van Den Broeck en wensouder Gilles Dispersyn hoe zij zulke trajecten (hebben) doorstaan, welke gevoelens en frustraties plots de bovenhand blijken te nemen, welke confrontaties ze aangaan en hoe ze mentaal hun kopje boven water houden. Verder betrekt moderator Vincenzo De Jonghe er ook nog Prof. dr. Michel De Vos, afdelingshoofd van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde aan het UZ Brussel, en psychotherapeut en auteur van het boek: ‘Een leven zonder kinderen?’, Miriam De Rycke bij. Benieuwd? Beluister de volledige podcast hier.

Je moet die drive terugvinden, terwijl je ergens anders aan het verwelken bent

“Babyborrels, bolle buiken, huwelijken, de wereld draait ondertussen door. En ik heb er eigenlijk wel spijt van dat ik nooit aan vrienden en familie heb gezegd: ‘sorry, ik zie het niet zitten om te komen.’ Ik was altijd flink en ging overal naartoe, maar ik weet daar niets meer van. Ik kan me niets meer herinneren van de zwangerschap van mijn schoonzussen of vriendinnen”, vertelt Sofie Van Den Broeck. Zij was fertiliteitspatiënte en stopte na twee IVF-trajecten de behandelingen. Momenteel is ze adoptiemama “van twee Ethiopische parels, een jongen en een meisje”, zoals ze het zelf zegt. “Nadat ons leven in zijn plooi viel, besefte ik wel dat ik nog met een verdriet zat. Ik ging op zoek naar de oorzaak van dat blijvende verdriet.” Daar schreef Sofie ook een boek over. “Een boek over schaduwverdriet, het verdriet in de schaduw van mijn zijn, met als titel: Later wil ik mama worden.” 

Zo beleeft ook de geweldig positieve Gilles Dispersyn momenteel een periode van verscheidene vruchtbaarheidsbehandelingen. Hij en zijn vriendin zijn al ouders. Van Walt. Jammer genoeg moesten ze ook meteen afscheid van hem nemen toen Walt met 6 maanden zwangerschap ter wereld kwam. “Leer geduldig zijn. Dat is een hele grote uitdaging in dat traject. Stap per stap. Het is maar door kleine stapjes te zetten dat je uiteindelijk een grote stap zal zetten”, steekt Gilles alle mensen die dit ook doormaken een hart onder de riem.  

Hoe een fertiliteitsspecialist dergelijke trajecten begeleidt, hoe hoog de slaagkansen liggen en hoe daar hoopvol aan wordt vastgehouden, duidt Prof. dr. Michel De Vos van het UZ Brussel. Dat terwijl psychotherapeut Miriam De Rycke zelfzorg benadrukt: “Mensen blijven voortdoen tot ze uitgeput zijn en het niet meer gaat. Maar omarm jezelf als je het moeilijk hebt met je verdriet en durf ‘neen’ te zeggen.”

‘On-gezouten’ de podcast

In ‘On-gezouten’ brengen we een gezonde mix van feiten en emoties. We vertellen persoonlijke verhalen, maar creëren ook diepgang dankzij de expertise van wetenschappers. In elke aflevering praat onze vaste moderator Vincenzo De Jonghe – vroeger nog presentator op VT4 en Telenet en acteur in onder andere ‘De Ridder’ – met verschillende personen, zowel experten als ervaringsdeskundigen. Hierbij creëren we een interessant gesprek waarin verschillende ‘ongezouten’ meningen gedeeld en besproken worden. We willen onze luisteraars informeren, sensibiliseren, maar vooral ook (h)erkenning bieden.

Klinkt het verhaal van Gilles en Sofie herkenbaar? Of net niet, maar ben je toch geïntrigeerd? 

Je kan de volledige aflevering hierboven beluisteren. We zijn ook te vinden via Spotify iTunes en YouTube. Abonneer je nu op ‘On-gezouten’ en mis geen enkele aflevering.

Door Anaïs Foriers

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…