Misselijkheid is geen ziekte of aandoening op zich, maar een symptoom dat het beste gedefinieerd kan worden als een onaangenaam gevoel in de buikstreek, dat vaak gepaard gaat met een neiging tot braken en algeheel gevoel van malaise. Iedereen kent deze klachten wel en is dus wel eens misselijk. Dat is ook niet zo raar, omdat misselijkheid op veel verschillende manieren veroorzaakt kan worden. Je kunt bijvoorbeeld misselijk worden omdat je last hebt van een infectie, gevoelens van stress en angst of reisziekte, of omdat je maag geïrriteerd is door bijvoorbeeld een voedselvergiftiging.
Deze hoeveelheid aan oorzaken voor misselijkheid zorgt ervoor dat je misselijkheid ook veel verschillende manieren aan kan pakken. Elke oorzaak vraagt immers om zijn eigen benadering. Ook de preventieve behandeling van misselijkheid richt zich op de oorzaken, door deze geen kans te geven. In dit artikel gaan we op beide aspecten in, zowel de preventieve maatregelen die je kunt nemen als de repressieve. Daarbij kijken we ook naar wat je zelf kunt doen en waarvoor je een arts raad moet plegen.
Zo word je niet snel misselijk
Als je misselijkheid wilt voorkomen, iets wat natuurlijk de voorkeur heeft boven het achteraf behandelen ervan, zijn de oorzaken van de misselijkheid van belang om in ogenschouw te nemen. En daarbij bedoelen we meer specifiek de oorzaken voor misselijkheid die jij zelf wel eens ervaren hebt. Niet iedereen is namelijk hetzelfde, als het hier op aan komt.
Sommige mensen hebben bijvoorbeeld last van reisziekte, waardoor ze in de auto, in het vliegtuig of op een boot gauw misselijk worden. Om dit in het vervolg goed te kunnen voorkomen, is het belangrijk om dit erkennen. Dan kunnen er namelijk preventieve maatregelen genomen worden. Zo kun je bijvoorbeeld je voeding aanpassen wanneer je weet dat je zo op reis gaat, door wat lichter te eten. Ook is het mogelijk om in dit geval medicijnen te nemen. Er bestaan bijvoorbeeld zogenoemde cyclizine tabletten, die de misselijkheid verminderen.
De benoeming van reisziekte was slechts ter voorbeeld. Er zijn ook nog tal van andere oorzaken van misselijkheid die op deze manier vroegtijdig aangepakt kunnen worden. Als het hebben van stress bij jou bijvoorbeeld de oorzaak van je misselijkheid is, kun je bij het vermoeden van zulke situaties in de nabije toekomst alvast even iets doen ter ontspanning, zoals het nemen van een warm bad of het lezen van een boek. Ook kun je in dit geval het omgekeerde doen, en dus alvast vooruit werken met iets, zodat niet alles in één keer komt wat werk of school betreft. Verder is het ook belangrijk om te letten op wat je binnenkrijgt. Verontreinigd voedsel kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je maag geïrriteerd raakt, een te veel aan alcohol kan leiden tot een heuse alcoholvergifting. Let er dus goed op waar je eten besteld, als je uit eten wilt, en drink altijd met mate.
Op de voorgaande manieren kun je misselijkheid vaak voorkomen. Je moet daar echter wel de juiste zelfkennis voor hebben: je moet weten wat je wat betreft alcohol wel of niet kan hebben (hoewel het natuurlijk aan te raden is om daar nooit de grenzen bewust mee op te zoeken), welk soorten eten je maag wel of niet apprecieert, of je een vorm van reisziekte hebt en je moet aanvoelen of er drukke, stressvolle periodes aankomen. Dit geldt natuurlijk ook voor alle oorzaken van misselijkheid die we nog niet opgenoemd hebben. Hiervoor is vaak ervaring voor nodig, aangezien je bijvoorbeeld weet dat je snel last hebt van zeeziekte hebt voordat je ook maar één keer met een boot op het water bent geweest.
Misselijkheid aanpakken
Heb je deze ervaring niet of werken de preventieve maatregelen simpelweg niet voor jou, dan is het ook nog mogelijk om de gevolgen van deze oorzaken, en dan met name de misselijkheid natuurlijk, achteraf aan te pakken. Dit kan allereerst door zelf maatregelen te nemen.
Wat je bijvoorbeeld zelf kunt doen, is gewoon simpelweg rust nemen. Dit is de beste remedie tegen misselijkheid. Door te gaan liggen, te ontspannen en inspanningen te vermijden zorg je er namelijk voor dat de klachten minder hevig worden en sneller weer overgaan. Daarnaast is het van belang voor het herstel en je gevoel dat je voldoende frisse lucht krijgt, sterke geuren vermijdt en de temperatuur regelt naar je eigen wens. Als het te warm of juist te koud is, kunnen de klachten namelijk verergeren.
Als de misselijkheidsklachten langere tijd aanhouden, is het aan te raden om de hulp van een arts is te roepen, zeker als er ook nog andere symptomen, zoals bloed bij het braken, aanwezig zijn. In bepaalde gevallen kan de huisarts je ook medicijnen voorschrijven, die de misselijkheidsklachten rechtstreeks tegengaan en vaak afhankelijk zij. Hieronder hebben we daar enkele voorbeelden van deze medicijnen (waarvan enkele ook vrij verkrijgbaar zijn) opgenoemd:
- Meclozine
- Domperidon (als de oorzaak in de maag ligt)
- Pyrodoxine (als de oorzaak zwangerschap is)
- Aprepitant (als de oorzaak chemotherapie of een operatie is)
- Cyclizine (als de oorzaak een reisziekte is)