Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Darmkanker

Darmkanker komt veel voor in België en komt in veel verschillende vormen voor. De meest voorkomende soort van darmkanker bevindt zich in de dikke darm: deze vorm heet dan ook dikke darmkanker. Dikke darmkanker komt op jaarlijkse basis bij zo’n duizenden mensen in België voor. Een derde van deze gevallen betreft endeldarmkanker, waar de kanker zich bevindt in het laatste deel van de dikke darm. De endeldarm bevindt zich vlak bij de anus. Darmkanker komt vooral voor na je zestigste.

Symptomen & Kennmerken van darmkanker

De symptomen van darmkanker zijn plaatsgebonden: afhankelijk van het feit wat voor darmkanker je precies hebt, kun je pijn hebben in het begin of in het eind van de darm. Als de tumor zich bevindt in het einde van de dikke darm, merk je vooral een verandering in het patroon van je ontlasting. Zo kun je last hebben van constipatie, of juist aan de diarree zijn. Ook zit er soms wat bloed in je ontlasting. Bovendien kan je het gevoel hebben dat je naar de wc moet, maar eenmaal aangekomen blijkt dat er geen noodzaak toe was.

Als de tumor zich juist aan het begin van de dikke darm heeft opgehouden, kan het lang duren voordat je klachten hebt. De klachten zijn ook wat minder specifiek. Zo kan je je erg moe voelen en een beetje duizelig. Daarnaast kan je wat bleek zien en last hebben van hartkloppingen. Deze symptomen wijzen op bloedarmoede. Veel mensen die lijden aan darmkanker hebben bloedarmoede. Daarnaast kan je last hebben van een vage pijn of een gevoelige plek in je buik.

Of de tumor zich nu aan het begin of aan het eind van de dikke darm bevindt, één symptoom geldt voor alle mensen die lijden aan darmkanker: je kan ineens afvallen. Als je langer dan twee weken last hebt van de klachten die hierboven zijn beschreven, valt het aan te raden om een bezoekje te brenen aan de huisarts.

Oorzaken van Darmkanker

Als je kanker hebt, verloopt het proces van het delen van je cellen niet meer zoals het hoort. Het delen van de cellen blijft maar op hoog tempo doorgaan, terwijl er geen noodzaak in je lichaam is om nieuwe cellen aan te maken en de oudere cellen te vervangen. Hierdoor ontstaan er steeds meer en meer kwaadaardige cellen die zich opeenhopen tot een tumor.

Je darmen worden omgeven door een lymfestelsel. De tumor kan blijven groeien en uiteindelijk door de darmwand heen breken. Hierdoor worden cellen van de tumor losgelaten in het lymfestelsel, waardoor de cellen zich door je hele lichaam kunnen verspreiden. Ze kunnen bijvoorbeeld in je longen of lever terechtkomen. Wanneer dit gebeurt, spreken we van uitzaaiingen. In plaats van via het lymfestelsel kunnen uitzaaiingen ook ontstaan via je bloedbaan.

Gelukkig gaat bij het geval van dikke darmkanker de celdeling erg langzaam, en in een vroeg stadium is de kanker dan ook goed te behandelen. Het kan namelijk soms wel tien jaar duren voordat een oude, gezonde cel transformeert in een nieuw, kwaadaardige tumorcel. In een later stadium wordt behandeling lastiger. Het is daarom van belang om bij de hierboven beschreven symptomen direct contact op te nemen met de huisarts. Daarnaast zijn er een aantal risicofactoren waardoor je een vergrote kans op darmkanker hebt, die je in je achterhoofd kunt houden. Dit zijn de volgende:

  • Poliepen
  • Dieet
  • Erfelijke factoren
  • Roken
  • Fysieke activiteiten

Behandeling van darmkanker

Darmkanker kan op verschillende manieren behandeld worden. De meest gekozen optie is een operatie, waarbij de dienstdoende arts de tumor verwijdert. Dit kan door middel van een kijkoperatie of door de buik te openen. Als dit gebeurt door middel van de buik te openen, verwijdert de arts de tumor en een deel van de gezonde darm en omliggende lymfevaten, lymfeklieren en bloedvaten. Dit gezonde weefsel wordt onderzocht, en op basis daarvan wordt besloten of nog aanvullende chemotherapie gewenst is.

Door middel van een kijkoperatie wordt een veel kleinere snee in de buik gemaakt. Dit wordt ook wel een laparoscopische operatie genoemd. Omdat de snee veel kleiner is dan bij een operatie met open buik, herstel je ook veel sneller. Wel heb je meer kans dat er nog aanvullende chemotherapie nodig is. Na de operatie worden de twee kanten van de dikke darm door de arts weer aan elkaar gehecht. Dit wordt ook wel een anastomose of naad genoemd.

Het kan mogelijk zijn dat je na de operatie tijdelijk een stoma moet dragen. Het uiteinde van de darm zit dan in de huid van je buik, waaraan een uitgang kunstmatig wordt aangebracht. De darm krijgt daardoor meer tijd om te herstellen. Je darm heeft tussen de zes weken tot drie maanden nodig om te herstellen. Het is ook mogelijk dat de arts besluit tot een permanent stoma.