Duizenden Britse patiënten zullen donderdag een nieuwe camerapil testen die in het lichaam foto’s kan maken en doorsturen. Hiermee kan darmkanker zeer vroeg en bijzonder veilig worden vastgesteld.
Het is één van de meest spraakmakende technologieën binnen de medische wereld: camera’s in pilvorm die zich laten meevoeren door ons spijsverteringssysteem. Onderweg maakt de camerapil foto’s van onze ingewanden en stuurt hij die door naar een toestel dat de patiënt ondertussen meedraagt in een schouderzak of gordel.
De eerste testgroep die de microscopisch kleine camera’s zullen inslikken bestaat uit zo’n 11.000 patiënten, verspreid over 40 regio’s in het Verenigd Koninkrijk. Simon Stevens, het hoofd van de Britse National Health Service, noemde de fotograferende capsules ‘geniaal’ en meent dat de pilletjes kankeronderzoek veiliger en vooral sneller zullen maken.
Wachtlijst van patiënten na corona
‘Wat ooit klonk als sciencefiction wordt nu een realiteit’, voegde de Brit nog toe. Daar lijkt het ook wel op. De minuscule camera’s kunnen twee foto’s per seconde nemen in het lichaam, die cruciaal zullen zijn voor dokters om kanker op te sporen. Volgens de NHS zal de nieuwe technologie ziekenhuizen helpen om de wachtlijst van patiënten op te vangen die ontstaan is door de coronacrisis.
Sinds december staan er in het Verenigd Koninkrijk namelijk zeker 105.000 mensen op de wachtlijst van de Britse gezondheidsdiensten voor een endoscopie. Meer dan de helft van die mensen wacht al zeker zes weken op hun onderzoek. De NHS wilt dat minder dan één procent van die patiënten voor zes weken moet wachten op een diagnose. Daar zou de camerapil hen dus in moeten bijstaan.
De lopende strijd tegen kanker
De technologie is niet volledig nieuw, maar ontwikkelt wel razendsnel. Al zeker sinds 2014 worden camerapillen gebruikt om het spijsverteringsysteem na te kijken op bloedingsoorzaken en om de ziekte van Crohn op te sporen. De interne batterij van de pillen wordt door de jaren heen wel beter, terwijl de pil kleiner wordt.
Vandaag kan de pil worden dus ingezet om onder andere darmkanker vroegtijdig te vinden. Darmkanker is een van de meest voorkomende kankers in ons land. Zeker 20,3 procent van alle Europeanen sterft aan kanker.
Vorig jaar kende het Verenigd Koninkrijk het laagste aantal kankerbehandelingen en volgens de NHS zijn er duizenden mensen die met ongedetecteerde kanker rondlopen. De zorg voor kanker werd in het VK een prioriteit na de behandeling van het coronavirus. Voor elke coronapatiënt werden twee mensen behandeld voor kanker in het VK, zegt het NHS nog.