Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Apothekers kunnen helpen bij vroegtijdige opsporing van darmkanker

Gezond.be
2 min read

Maart is darmkankermaand. Elke maand overlijden zo’n 300 Belgen aan darmkanker. Nochtans is het volgens de criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie de ‘ideale ziekte’ om vroegtijdig op te sporen. Ook apothekers kunnen een rol spelen in die vroegtijdige opsporing.

Bij vroegtijdige opsporing van darmkanker is de kans op genezing maar liefst 90%. De symptomen op tijd vaststellen en herkennen is dus erg belangrijk. En ook apothekers kunnen daarin een belangrijke bijdrage leveren. Daarom zet Multipharma haar apothekers in om patiënten bewust te maken van het risico op darmkanker en hen te begeleiden bij de screening ervan.

Apothekers nemen steeds meer zorgverlenende taken op zich zoals testing, vaccinatie en screening. Dit proces werd door de coronapandemie nog versneld, maar beantwoordt ook aan de vraag van patiënten. Zij zien hun apotheker immers in de eerste plaats als een gezondheidsadviseur. ​Het is dan ook niet toevallig dat apothekers meer en meer betrokken worden bij screeningsprojecten met betrekking tot o.a. ​ diabetes en darmkanker

Dr. Luc Colemont was bijna 28 jaar maagdarmspecialist en leidt sinds 2016 de vzw Stop Darmkanker. Hij benadrukt het belang van vroegtijdige opsporing en ziet hierin ook een belangrijke rol voor de apotheker weggelegd. ‘De apotheker verstrekt niet alleen geneesmiddelen, maar ook informatie! Vaak is dat nog belangrijker, zeker als het over de preventie van darmkanker gaat. Daarvoor heb je geen voorschrift nodig. Hij kan ook helpen om het taboe rond darmkanker te doorbreken. Het laagdrempelig karakter van de apotheek om de hoek is een extra voordeel.’

Gratis colotest in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen patiënten die aan bepaalde criteria, zoals leeftijd, voldoen sinds 2018 een gratis colotest aanvragen via hun apotheker, die ook informatie geeft over het correct gebruik van zo’n test. De colotest spoort bloed op in de stoelgang en zo kan mogelijke darmkanker in zijn vroegste fase worden opgemerkt. Meer informatie is hierover te vinden op Dikkedarmkanker Opsporing.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…