Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

SKIN CANCER AWARENESS MONTH Twee op vijf Belgen lieten nog nooit hun moedervlekken onderzoeken

Lisa Piotti
5 min read

Mei is Skin Cancer Awareness Month. Huidkanker is veruit de meest voorkomende kanker in België en treft één op de vijf Belgen voor de leeftijd van 75 jaar. Nochtans kan huidkanker in 90% van de gevallen genezen worden als de aandoening in een vroeg stadium wordt ontdekt.

Elk jaar krijgen steeds meer Belgen de diagnose huidkanker. Omdat deze vorm van kanker met het blote oog zichtbaar is, kan de ziekte in 90% van de gevallen genezen worden als de aandoening in een vroeg stadium wordt ontdekt.

Jaarlijks bezoek, maandelijkse zelfcontrole

Naar aanleiding van de Skin Cancer Awareness Month heeft iVox een survey uitgevoerd bij een steekproef van 1000 Belgen in opdracht van MSD. De studie toont aan dat te veel Belgen hun moedervlekken niet regelmatig genoeg (laten) controleren. Controle is echter noodzakelijk om veranderingen zo snel mogelijk op te merken. Daarom wordt, naast de jaarlijkse controle bij de dermatoloog, aanbevolen om elke maand een zelfcontrole van de huid uit te voeren.

Uit het onderzoek blijkt dat en grote meerderheid drie op vier Belgen zich bewust is van het risico op huidkanker bij blootstelling aan de zon. Hoewel zorgvuldig onderzoek van moedervlekjes de eerste essentiële stap is voor vroege opsporing van melanomen, volgt slechts 1 op 10 Belgen de aanbeveling om hun moedervlekjes jaarlijks te laten controleren door een dermatoloog of de huisarts.

Check A Mole

Marije Kruis, bij wie zelf ook ooit een melanoom werd vastgesteld, is oprichtster van Spot The Dot, en maakster van een nieuw gratis spel om gemakkelijk de praktijk van maandelijkse zelfcontrole aan te leren en te stimuleren. Met Check A Mole leer je je huid nauwlettend in het oog houden. Het spel bestaat uit tien speelse levels om de ABCDE-methode van zelfcontrole van de huid aan te leren. Check A Mole kan de expertise van een gezondheidsprofessional of een medisch onderzoek niet vervangen. Het spel is vooral bedoeld om te sensibiliseren en ter educatie van niet-patiënten.

De ABCDE-methode

Kwaadaardige huidtumoren kun je zelf opsporen aan de hand van de ABCDE-methode. Ziet een van je vlekjes er niet goed uit, raadpleeg dan altijd de dermatoloog of huisarts voor verder onderzoek.

 • Asymmetrie: als je een denkbeeldige lijn trekt doormidden van het vlekje moeten de twee helften aan mekaar gelijk zijn alsof je ze kunt spiegelen op elkaar.
 • Border (rand): de randen van de pigmentvlek zijn moeten goed gedefinieerd zijn. Als de randen er ongelijk, wazig, gerafeld of ruw uitzien, laat je het vlekje best verder onderzoeken.
 • Colour (kleur): kwaadaardige vlekjes hebben meerdere verschillende kleuren en/of variatie tussen lichte en donkere tinten.
 • Diameter: een kwaadaardige vlek is meestal reeds zes millimeter in diameter. Een vlekje dat je kunt verstoppen achter het gommetje van een potlood is waarschijnlijk nog goedaardig.
 • Evolutie: Is er evolutie in de grootte, dikte, kleurpatroon, vorm of gedrag van de vlek, dan kan dat wijzen op een kwaadaardige tumor. Ook als het vlekje jeukt of bloed laat je het best controleren.

Hoe je huid nakijken

Je weet nu waar je op moet letten, maar hoe pak je zo’n zelfcontrole dan concreet aan? Kijk je huid één keer per maand na. Het is gemakkelijk en het duurt maar enkele minuten. Het is belangrijk om je hele lichaam te checken. Besteed aandacht aan de delen van je lichaam die je niet in het dagelijks leven ziet. Ga voor een spiegel op voet staan en gebruik een handspiegel voor moeilijk bereikbare plaatsen. Hier zijn alvast enkele tips:

 • Kijk naar je gezicht en let speciaal op je neus, lippen en mond. Kijk op en achter je oren.
 • Controleer je hoofdhuid en scheid met een kam je haar in laagjes. Als je niet veel haar hebt, moet je je hele hoofdhuid zeer grondig controleren.
 • Controleer de binnen en buitenkant van je handen. Kijk ook tussen je vingers.
 • Bekijk je nek, borst en bovenlichaam. Dames, kijk ook zeker onder en tussen je borsten. Bekijk je benen.
 • Buig je elleboog om je armen en oksels te bekijken.
 • Gebruik de handspiegel om je rug te controleren. Begin bij de nek en e schouders en ga verder naar je onderrug.
 • Controleer je billen en de achterkant van je benen tot aan de voetzolen en kijk tussen de tenen.
Door Lisa Piotti

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…