Voorkamerfibrillatie is een veelvoorkomende hartritmestoornis die tijdig opgespoord en behandeld dient te worden. In dit artikel lees je wat het is, wat de symptomen zijn, hoe je het kunt voorkomen en hoe het wordt behandeld. Omdat vroegtijdige opsporing erg belang is, kun je nu bij Helan Ziekenfonds een jaar lang je hartritme gratis opvolgen.
Als Helan-lid kun je een jaar lang je hartritme gratis opvolgen met FibriCheck om eventuele
hartritmestoornissen zo snel mogelijk op te sporen. Wanneer voorkamerfibrillatie niet tijdig behandeld wordt, zorgt dat voor een verhoogde kans op het ontwikkelen van hartfalen en/of een beroerte. Het afgelopen half jaar stelde FibriCheck zo’n 200 mogelijke gevallen van voorkamfibrillatie vast onder 4.000 gebruikers.
Laten checken als je geen klachten hebt
Voorkamerfibrillatie kan gekenmerkt worden door hartkloppingen, kortademigheid, pijn op de borstkas, flauwvallen, duizeligheid of ongewone vermoeidheid, maar komt ook vaak voor zonder klachten. Het is dus zeker aan te raden om je hartritme regelmatig te controleren, ook als je geen symptomen ervaart.
Het regelmatig gebruik van FibriCheck wordt zeker aangeraden als je aan één van de risicofactoren voor voorkamerfibrillatie voldoet, zoals een toenemende leeftijd, het hebben van een verhoogde bloeddruk, diabetes of een voorgeschiedenis van hartproblemen. Het beoefenen van een duursport of alcoholgebruik kunnen bovendien ook bijdragen aan het ontstaan van hartritmestoornissen.
Verschil met ziekenhuisonderzoek
Voorkamerfibrillatie kan vastgesteld worden door een hartfilmpje. Hierbij gaat men in het ziekenhuis met behulp van elektroden na of er onregelmatigheden op te merken zijn in je hartritme. Het is belangrijk om te weten dat voorkamerfibrillatie niet continu aanwezig is, waardoor het kan zijn dat je hartfilmpje vlekkeloos is op het moment van je afspraak, maar je wél voorkamerfibrillatie hebt.
Met FibriCheck kun je je hartritme altijd en overal meten, zonder hiervoor naar het ziekenhuis te moeten gaan. Hoe vaker je metingen uitvoert, hoe zekerder je kunt zijn van je hartritme. Enkel personen waarbij FibriCheck voorkamerfibrillatie detecteert, plannen best een vervolgafspraak in bij hun arts. Bij oranje metingen geven we de suggestie om deze metingen te tonen bij een volgend bezoek aan de arts.
Hoe werkt FibriCheck?
Het gebruik van FibriCheck is eenvoudig, aangezien je enkel je vinger een minuut lang op de camera van je smartphone moet leggen om je hartritme te detecteren. Regelmatig een minuutje de tijd nemen om een meting uit te voeren kan zorgen voor een wereld van verschil, aangezien vroegtijdig vastgestelde voorkamerfibrillatie ervoor zorgt dat je sneller de juiste behandeling krijgt en je levensbedreigende complicaties kunt vermijden.
Wil jij graag net zoals andere Helan-leden bewuster zijn van je hartritme? Probeer dan nu FibriCheck één jaar lang gratis.