Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vermijd darmkanker in een gevorderd stadium met de gratis darmkankertest

Gezond.be
4 min read

Maart is darmkankermaand. Eén op de twee Belgen krijgt de diagnose darmkanker in een gevorderd stadium. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische Kanker Register. Darmkanker kan nochtans vroegtijdig ontdekt worden via een gratis darmkankertest.

De gratis darmkankertest

Wanneer kanker wordt vastgesteld in een gevorderd stadium, zijn de overlevingskansen beduidend minder dan bij vroegtijdige vaststelling. Bij darmkanker in een gevorderd stadium is de overlevingskans slecht 15%. Bij vroegtijdige vaststelling is de kans op genezing meer dan 90%. Dat is dus een groot verschil. Darmkanker kan gemakkelijk vroegtijdig ontdekt worden via een gratis darmkankertest die de overheid verstuurt. Maar nog te weinig mensen doen zo’n test. In Vlaanderen doet één op twee de test, in Wallonië amper één op vijf. De Belgische vzw Stop Darmkanker roept daarom deze maand – de internationale darmkankermaand – mensen op deel te nemen aan de gratis darmkankertest van de overheid.

Al tien jaar krijgt iedereen tussen de 50 en 74 jaar elke twee jaar een gratis darmkankertest in de bus. Op die manier wil de overheid darmkanker vroegtijdig opsporen en zo alle leed en kosten van een laattijdig ontdekte darmkanker voorkomen. Wie de test negeert ontdekt in 50% van de gevallen de kanker pas in een gevorderd stadium. Met alle gevolgen van dien. In België resulteert dat helaas jaarlijks in 3.000 sterfgevallen, of negen per dag. Toch gaat bijna de helft van de aangeschreven Vlamingen niet in op de gratis testopportuniteit. Volgens vzw Stop Darmkanker een gemiste kans om leed te vermijden, waar velen achteraf spijt van hebben.

‘De test kan darmkanker opsporen vooraleer je klachten hebt’, vertelt Dr. Luc Colemont, maag- en darmspecialist en Managing Director bij vzw Stop Darmkanker. ‘Patiënten met darmkanker die de test niet deden, hebben daar natuurlijk later spijt van. Maar dit soort spijt is vermijdbaar. Te vaak horen we nog dat patiënten de test niet deden omdat ze niet wisten dat het zo belangrijk was. Ik kan het dus niet genoeg herhalen: als je die gratis test in je bus krijgt: Doe. De. Test! ​Het is – letterlijk – poepsimpel.’

Niet erfelijk of familiaal

Eén op twintig Belgen wordt ooit geconfronteerd met darmkanker. Dat ‘het niet in de familie zit’, is een vaak gehoord excuus om niet deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Nochtans is 80% van de darmkankers niet erfelijk of familiaal. Zo ontwikkelen veel darmkankers zich uit een combinatie van factoren, waarbij een ongezonde levensstijl een belangrijke rol speelt.

‘Roken, overgewicht, overmatig alcoholgebruik, onvoldoende beweging en onevenwichtige voeding kunnen darmkanker in de hand werken’, vervolgt Dr Luc Colemont. ‘Een gezonde levensstijl is belangrijk. Onze darmflora speelt ook een zeer grote rol. ​ Daar leren we elke dag nog over bij. Darmkanker discrimineert niet: het treft zowel mannen als vrouwen. Het is niet omdat er in je familie niemand is met darmkanker dat je het niet zou kunnen krijgen. Dat misverstand hoor ik nog al te vaak. Daarom is het des te relevanter voor mensen zonder familiale darmkankergeschiedenis om de test te doen.’

Poepsimpele test

Wie de gratis test toegestuurd krijgt, kan deze in enkele minuten thuis uitvoeren. Met een staafje neem je een staaltje van de stoelgang dat je nadien in een buisje steekt. Na het invullen van de nodige papieren verstuur je dit via de bijgeleverde enveloppe gratis terug naar het Centrum voor Kankeropsporing. Tien werkdagen later krijg je een brief met het resultaat. Vertoont de test te veel bloed dat je met het blote oog niet kan zien, ​dan moet je verder darmonderzoek laten doen.

‘Geen paniek: een afwijkende test wil niet noodzakelijk zeggen dat je darmkanker hebt’, zegt Dr. Colemont. ‘Tijdens aanvullend onderzoek (coloscopie) kunnen goedaardige poliepen worden verwijderd. Die krijgen dan geen kans meer om darmkanker te worden. Als er toch al darmkanker zou zijn, is het bijna altijd in een beginstadium. Dat vergroot natuurlijk de kansen op genezing.’

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…