Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo kom je binnen 1 minuut van een opgeblazen gevoel af

Irma Kroon
6 min read

Te veel gegeten tegen beter weten in? Grote kans dat je last hebt van een opgeblazen gevoel.

Snel het bovenste knoopje van je broek los, languit op de bank en hopen maar dat het opgeblazen gevoel snel verdwijnt. Maar zo’n opgeblazen gevoel kan wel de hele avond duren.

Wil je er sneller vanaf? Het kan op verschillende manieren al binnen een minuut.

Een opgeblazen gevoel

Iedereen heeft er wel eens last van: een opgeblazen gevoel na het eten. Je buik voelt vol na een uitgebreide maaltijd met heerlijke gerechten. Je lichaam heeft er moeite mee om al het voedsel te verwerken. Ergens in je spijsverteringskanaal hoopt zich gas op en dat zorgt voor een pijnlijke buik.

Een opgeblazen gevoel na de maaltijd lost zich na een tijdje vanzelf op. Maar je kunt je spijsvertering op een tal van manieren ook een handje helpen waardoor je sneller van dat opgeblazen gevoel af bent.

Tip 1: Neem een verfrissend watertje

Neem in plaats van een kopje koffie eens een verfrissend watertje na het eten.

Een kopje koffie als afsluiter van een uitgebreide maaltijd is een slechte gewoonte. Koffie drijft vocht af. Maar lijf heeft net vocht nodig voor een goede spijsvertering. Drink daarom na het eten eens een watertje.

Dat mag gerust water met een smaakje zijn. Meer nog: het is zelfs aangeraden gember aan je water toe te voegen. Gember helpt de alvleesklier namelijk enzymen aanmaken die de spijsvertering stimuleert.

Gebruik plakjes gember als basis en varieer vervolgens met verse rozemarijn, munt, schijfjes komkommers, partjes citroen of pompelmoes en specerijen zoals kaneelstokjes of steranijs.  

Tip 2: Bewegen na het eten

Lichamelijke inspanning zorgt ervoor dat je darmen in beweging komen. Heb je een opgeblazen gevoel na het eten? Je kunt dan bijvoorbeeld een wandeling maken.

Ga niet te ver van huis, doe bijvoorbeeld een blokje om. Op deze manier ben je snel weer thuis als je darmen net iets te goed in beweging komen.

Ben je wat sportiever ingesteld? In dat geval kan je ook eventjes gaan lopen. Bij een hogere hartslag gaat je spijsvertering harder werken.

Doe bij thuiskomst een ontspannende cooling down met yoga. Bepaalde yoga-oefeningen, zoals de ‘child’s pose’ en de ‘happy baby pose’, helpen je in een houding waarbij gassen gemakkelijk ontsnappen.

Tip 3: Buikmassage

Een blokje om of een rondje lopen zijn effectieve manieren om van een opgeblazen gevoel af te komen. Zit het weer niet mee of is het bijvoorbeeld al donker wanneer je last van je buik? Blijf dan lekker binnen en geef je buik een massage. De buikmassage die je darmen in beweging brengt doe je als volgt:

  • Plaats je beide handen net boven je rechterheup;
  • Wrijf met een draaiende beweging en lichte druk richting de rechterzijde van je ribbenkast;
  • Verplaats langzaam de draaiende beweging via je buik richting de ribbenkast aan de linkerzijde;
  • Beweeg je handen langzaam naar je linkerheup;
  • Herhaal de handelingen indien nodig.

Tip 4: Venkelzaad

Er zijn een flink aantal kruiden die snel helpen om van je opgeblazen gevoel af te komen. Zo kan venkelthee enorm verlichtend op de maag werken.

Maar wist je dat venkelzaad effectiever werkt door er op te kauwen? Een halve theelepel venkelzaad is genoeg om snel van je opgeblazen gevoel af te komen.

Als je geen venkelzaad in huis hebt, dan kun je op een theelepel komijnzaad kauwen voor hetzelfde effect. Thee maken van komijnzaad kan ook. Een kleine theelepel met komijnzaad eventueel met een mespunt nootmuskaat is meer dan voldoende voor een verlichtend resultaat.

Tip 5: Smoothie

Heb je zwaar getafeld en is op de daaropvolgende ochtend het opgeblazen gevoel nog niet verdwenen? Begin je dag dan goed met een gezonde en vezelrijke smoothie. Vezels zetten je darmen in beweging en helpen de stoelgang.

Maak eens een smoothie op basis van water en een flinke schep haver. Doe er naar believen wat van je favoriete noten, zaden en gedroogde vruchten bij. In een gezonde en verzelrijke smoothie kan fruit niet ontbreken. Iedere vrucht die je voor je smoothie kiest is prima. Om de stoelgang extra te bevorderen kies je voor pompelmoes, kiwi, appel of pruimen.

Voorkom een opgeblazen gevoel

Iedereen schept weleens een extra bord op tegen beter weten in. Een opgeblazen gevoel is het gevolg. Zoiets kan natuurlijk een keer gebeuren en dat is helemaal niet erg. Heb jij standaard last van buikpijn na het eten? Dan is het niet verkeerd om eens kritisch je dieet door te nemen.

Frisdrank, te veel zout of suiker en een gebrek aan vezels in je dieet, zorgen ervoor dat je vaker last hebt van krampen in de buik. Als je vaak last hebt van een opgeblazen gevoel, dan is het zeker de moeite waard om over te gaan op een gezonder dieet.

Wanneer je een opgeblazen gevoel blijft houden

Een opgeblazen gevoel kan ook worden veroorzaakt door constipatie, voedselallergieën of intolerantie voor bepaalde producten. Heb je alle tips uitgeprobeerd om van een opgeblazen gevoel af te komen zonder enig succes? In dat geval kun je een logboek bijhouden van je dieet om te achterhalen welk product jou een opgeblazen gevoel bezorgd. Bij langdurige klachten breng je een bezoekje aan de huisarts.

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…