Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zilvervliesrijst 5 X gezonder

Camille
3 min read

Het is algemeen geweten dat volkoren granen gezonder zijn dan hun witte varianten. Is dit bij rijst ook zo? Zilvervliesrijst of bruine rijst is inderdaad een gezonder natuurproduct. Het grote verschil tussen witte en bruine rijst is het vliesje dat er bij de witte rijst is afgeslepen. Zilvervliesrijst smaakt ook een beetje anders dan witte rijst, het heeft een nootachtige en stevigere smaak. Maar er zijn nog meer redenen waarom zilvervliesrijst gezond is:

1.Spijsvertering

Vezels zijn essentieel omdat ze je spijsverteringsproces gezond houden. Het bruine vliesje rondom de rijstkorrels van zilvervliesrijst bevat veel vezels en andere gezonde voedingsstoffen. In witte rijst is er een gebrek aan voedingsstoffen en worden vezels minder goed verteerd. Daardoor wordt alles uit de witte rijstkorrel in het lichaam omgezet in suiker en opgeslagen als vet.

2.Hogere voedingswaarde

Witte of bruine rijst bevatten evenveel calorieën en koolhydraten. Het grote verschil is dat bij de productie van witte rijst veel vezels en mineralen verloren gaan. Daardoor ligt de voedingswaarde lager dan bij bruine zilvervliesrijst. Daarnaast is zilvervliesrijst zeer natuurlijk en bevat het 67% meer vitamine B3 dan in witte rijst, 50% meer mangaan en fosfor en 60% meer ijzer.

3. Beter voor je gewicht

In onze Westerse wereld eten we steeds vaker witte, geraffineerde producten. Geraffineerde producten zijn echter enorme dikmakers. Er zitten weinig voedingsvezels in en daardoor wordt ons eten niet goed verteerd. Het eten zet zich in zo’n geval vast op je lichaam in de vorm van vet. Zilvervliesrijst bevat veel vezels en gezonde voedingsstoffen waardoor dit te verkiezen valt boven witte rijst.

4. Kracht van Mangaan

Mangaan is een micronutriënt waarover je niet veel hoort. Maar toch is het een belangrijke antioxidant die vrije radicalen bestrijdt en tal van lichaamsfuncties ondersteunt, waaronder een goede spijsvertering en de botstructuur. Mangaan is belangrijk voor het metabolisme van vet en eiwit. Daarnaast helpt het om de bloedsuikerspiegel in je lichaam op peil te houden.

5. Goed voor je hart

Hart- en vaatziekten zijn tegenwoordig de dodelijkste ziektes waar we mee te maken krijgen. Het zijn echte welvaartsziektes die o.a. worden veroorzaakt door onze voorliefde voor geraffineerde levensmiddelen. Zilvervliesrijst bevat een hoog gehalte lignanen. Lignanen hebben een beschermende werking voor ons hart. Daarnaast zorgen lignanen ervoor dat je minder kans hebt op het ontwikkelen van borstkanker.

 

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…