Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Winderigheid

Winderigheid komt eigenlijk bij iedereen voor en is natuurlijk heel normaal. Er is namelijk bij iedereen standaard een bepaalde hoeveelheid gas in het darmkanaal aanwezig. We krijgen dit gas binnen door het inslikken van lucht tijdens het eten of ademhalen. Maar ook door een natuurlijke gasvorming in onze darmflora. Een heel klein deel van de gasvorming ontstaat op een natuurlijke wijze in onze bloedsomloop. Het is dus normaal dat we af en toe een windje laten. Maar als het teveel gaat worden dan kan je last krijgen van winderigheid en is er vaak een andere oorzaak die verder onderzocht dient te worden.

Oorzaken van winderigheid

De oorzaken van teveel aan gasvorming in de darmflora kan op verschillende manieren ontstaan. Eén van deze manieren is door teveel lucht in te slikken tijdens het eten en drinken. We doen dit allemaal per ongeluk automatisch als we zenuwachtig worden of veel last hebben van stress. Maar ook roken of het kauwen van kauwgom kan zorgen voor winderigheid. Als je eten of drinken binnen krijgt waar van oorsprong veel lucht inzit dan kan je ook last krijgen van winderigheid. Dit kan door bijvoorbeeld het drinken van frisdranken, bier of het eten van slagroom en brood. Het innemen van bepaalde medicijnen kan ook zorgen voor een laxerende werking en dus winderigheid. Soms kan ook een darmziekte een oorzaak zijn van de winderigheid. Een lactose intolerantie is bij veel mensen een oorzaak van de winderigheid. Maar ook een prikkelbare darm kan zorgen voor een teveel aan gassen.

Symptomen van winderigheid

  • 30 a 40 keer per dag moet je een windje laten.
  • Hou je de gassen op? Dan moet je nog meer windjes laten.
  • Opgeblazen gevoel.
  • Darmkrampen
  • Een rommelende buik.

Behandeling van winderigheid

Als je last krijgt van winderigheid door het eten of drinken van bepaalde producten dan kan je proberen deze te weren. Naast het weren van producten is het soms handig om te letten op je manier van eten. Je kan zo proberen om minder lucht binnen te krijgen. Soms is een darmziekte de oorzaak van de winderigheid. Het is dan handig om een officiële diagnose te krijgen en je te laten behandelen aan winderigheid.

Eén van de oorzaken van winderigheid is een lactose intolerantie. Het is één van de meest voorkomende darmziektes. In melk zit vanuit de natuur melksuiker verwerkt en de darmen kunnen dit niet goed verwerken bij een lactose intolerantie. De suikers worden door de dunne darm niet goed afgebroken. Hierdoor komt de melksuiker onaangepast in onze dikke darm terecht. Hierdoor begin de melksuiker te vergissen in onze dikke darm. Het gevolg is vaak diarree en natuurlijk winderigheid. De simpele oplossing is door producten met lactose te laten staan en alleen melk te drinken waarin geen lactose in is verwerkt. Er zijn bepaalde merken die deze melk op de markt hebben gebracht.

Het prikkelbare darmsyndroom of PDS is de meest voorkomende aandoening van alle darmziektes in de westerse wereld. PDS veroorzaakt o.a. winderigheid en is regelmatig de oorzaak van je problemen. Na schatting heeft 20% van de bevolking last van PDS, maar gaat meer dan de helft er niet mee naar de huisarts, waardoor het exacte aantal niet bekend is. Vaak horen bij PDS buik en maagklachten die regelmatig opspelen. De darmwand is vaak overgevoelig, waardoor de klachten ontstaan. Speciale voedingsadviezen kunnen de klachten sterk verminderen. Soms worden er ook medicijnen voorgeschreven om PDS af te laten nemen.

Een gluten intolerantie kan net als een lactose intolerantie zorgen voor winderigheid. Bij een gluten intolerantie wordt de dunne darm beschadigt door gluten. Hierdoor ontstaan er verschillende buikklachten bij het eten van gluten zoals winderigheid. Een speciaal dieet zonder gluten is dan de perfecte oplossing.