Als je te maken hebt met een voedselallergie, treedt er in het lichaam een abnormale reactie op in het afweersysteem na het nuttigen van een bepaald voedingsmiddel. Heb je een kippeneiwit-allergie, dan krijg je deze abnormale reactie na het eten van voeding met kippen-eiwit. Heb je een soja-allergie, dan krijg je een abnormale reactie van het afweersysteem als je voeding nuttigt met soja-eiwit. Naast de koemelkallergie, behoren de kippenei-allergie en de soja-allergie tot de meest voorkomende voedselallergieën in ons land.
Op deze pagina lees je meer over de kippenei-allergie en de soja-allergie, zodat je meer inzicht krijgt in deze voedselallergieën. Heb jijzelf te maken met deze allergie of heb je iemand in je omgeving met een kippenei- of soja-allergie, dan is het zeker verstandig om de informatie op deze pagina door te nemen en zo meer inzicht te krijgen in de allergie in kwestie.
Symptomen van een kippenei-allergie en/of een soja-allergie
De meeste mensen met een kippenei- allergie of een soja-allergie, krijgen na het nuttigen van een kippenei of soja last van eczeem. Daarnaast kan het voorkomen dat je na het nuttigen van het voedingsmiddel last krijgt van een anafylactische reactie, ook wel een heftige allergische reactie genoemd. Hierbij treden er zwellingen van de huid, galbulten, kortademigheid en uiteindelijk zelfs een allergische shock op.
Waarom het ene kind enkel eczeem krijgt en het andere kind een heftige allergische reactie krijgt na het nuttigen van kippenei of soja, is niet bekend. Sommige kinderen kunnen ook een lokale zwelling krijgen, terwijl andere kinderen weer moeten spugen of buikpijn hebben na het nuttigen van de voedingsmiddelen. Hoe iemand reageert op de allergie, is dus helemaal verschillend per persoon.
Je kunt ontdekken of jij of iemand in je omgeving een allergie heeft voor kippeneieren of soja als jijzelf of de persoon in jouw omgeving, lichamelijk reageert op deze voedingsmiddelen. Soms is dit duidelijk te zien, maar het kan ook lastiger zijn een lichamelijke reactie te ontdekken. Dit komt omdat veel voedingsmiddelen maar kleine restjes kippenei en soja bevatten, waardoor de lichamelijke reactie vrij mild is.
Je kunt een kippenei-allergie gemakkelijk herkennen na het eten van koek, cake en mayonaise. Soja zit juist weer veel in koek en zakjes sauspoeder, maar ook in grote hoeveelheden tofu en ketjap. Eet je deze voedingsmiddelen en reageer je hierop, dan is de kans zeker aanwezig dat je een allergie hebt.
Wanneer naar de dokter met een kippenei- of soja-allergie?
Je hoeft niet altijd naar de dokter als je een allergie hebt voor kippenei of soja, maar soms is dit wel gewenst en zelfs noodzakelijk. Zo moet je meteen naar de dokter als:
- Je suf wordt of het bewustzijn verliest.
- Je direct na het eten meteen angstige gevoelens krijgt of je onrustig gaat gedragen.
- Je oogleden en/of lippen opzwellen.
- Je kortademig wordt en eventueel ook gaat kwijlen.
- Je huid boven en onder de ribben bij het inademen naar binnen trekt.
- Je een piepend en/of gierend geluid maakt bij het ademen.
Heeft je kind te maken met een van bovenstaande klachten, dan moet je met je kind direct naar het ziekenhuis om deze klachten te laten onderzoeken en behandelen. Heeft je kind andere klachten waar je je als ouder zorgen om maakt, dan kun je ook beter naar de eerste hulp gaan in het ziekenhuis om deze klachten te laten onderzoeken. Je kunt uiteraard beter voor niets naar het ziekenhuis gaan, dan te lang wachten. Heeft je kind langer dan een dag diarree en drinkt hij of zij de helft minder dan normaal, dan is het ook belangrijk om meteen naar het ziekenhuis te gaan. Niet alleen om de klachten te onderzoeken en op te lossen, maar ook omdat er sprake kan zijn van uitdroging.
Daarnaast wordt het aangeraden een afspraak te maken bij de dokter als je eczeem hebt en het vermoeden hebt dat dit door het eten van bepaalde voedingsmiddelen komt, zoals kippenei of soja. Is dit bij je kind het geval, dan ga je met je kind naar de dokter. De dokter kan een bloedonderzoek doen om te achterhalen of er inderdaad sprake is van een allergie, zodat je meer inzicht hebt in de oorzaak van jouw lichamelijke klacht of klachten. Het kan ook voorkomen dat je naar een andere specialist wordt doorgestuurd, die huidonderzoek uitvoert om de huidreactie te onderzoeken en op deze manier te achterhalen of je te maken hebt met een allergie.