Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Helpen luchtreinigers tegen huisstofmijtallergie en astma?

Lore
6 min read

Heb je een huisstofmijtallergie? Dan krijg je regelmatig te maken met klachten zoals een verstopte neus, een loopneus en niezen. Heb je astma, dan kun je last hebben van benauwdheid en heb je regelmatig een piepende ademhaling. Erg vervelend, maar gelukkig zijn er verschillende zaken die je zelf kunt doen om de klachten die gepaard gaan met jouw huisstofmijtallergie of astma te verminderen.

Zo zou je een luchtreiniger kunnen aanschaffen. Luchtreinigers filteren namelijk vervuilende stoffen en deeltjes uit de lucht en dus ook die deeltjes waar je allergisch op reageert. En het is uiteraard belangrijk om je lucht, en bij uitbreiding je huis, schoon te houden wanneer je een huisstofmijtallergie of astma hebt.

Wat is een luchtreiniger?

Een luchtreiniger is een apparaat dat op een doeltreffende manier vervuilende deeltjes uit de omgevingslucht filtert. Hieronder vallen ook de allergenen waar je met een huisstofmijtallergie of astma heftig op reageert. 

Het spreekt voor zich dat een goede luchtreiniger ook een goede filter of combinatie van filters moet hebben. Er bestaan echter verschillende soorten filters die ook telkens een andere, specifieke functie hebben. Zo houdt een HEPA-filter zeer fijne stofdeeltjes (fijnstof, stof, pollen, huisstofmijt etc.) tegen, wat een must is indien je aan astma of huisstofmijtallergie lijdt. Een koolstoffilter haalt dan weer vervelende geurtjes uit de lucht en absorbeert ook schadelijke gassen. Een ionisator reinigt de lucht van virussen en bacteriën en helpt ook nare geurtjes absorberen.

Hoe werkt een luchtreiniger?

Hoe een luchtreiniger precies werkt, verschilt per apparaat. Er bestaan namelijk vele soorten luchtreinigers en ieder apparaat heeft zo zijn eigen kenmerken en toepassingsmogelijkheden.

Over het algemeen werkt een luchtreiniger echter als volgt:

  • De luchtreiniger zuigt, eenmaal hij ingeschakeld is, lucht naar binnen leidt deze naar het filtersysteem.
  • De (vervuilde) lucht wordt vervolgens door een ingebouwde filter gehaald.
  • Deze filter zorgt ervoor dat vervuilende deeltjes, waaronder allergenen, pollen en andere viezigheden, uit de lucht worden gehaald.
  • De schone lucht wordt terug je huis ingeblazen.

Na een tijdje is de volledige lucht in de ruimte gezuiverd. Je kan het apparaat dan terug uitschakelen en later, wanneer je dat nodig acht, terug inschakelen. Je kan het apparaat ook gewoon laten aanstaan om er zeker van te zijn dat je lucht schoon blijft. Ook erg handig is een luchtreiniger met een automatische stand: zo’n toestel analyseert voortdurend de lucht en begint automatisch te werken wanneer vervuilende deeltjes gededecteerd worden.  

Een luchtreiniger gebruiken bij huisstofmijtallergie

Helaas komt de huisstofmijt vaak voor in het gemiddelde huis. Huisstofmijt voedt zich met huidschilfers van mensen, waardoor je huisstofmijt het vaakst terugvindt in matrassen, lakens, stoffen meubels, tapijten… Ook als je je huis goed poetst en reeds de nodige maatregelen neemt, kun je last blijven hebben van je allergie. In dat geval kan een luchtreiniger eventueel helpen om je klachten te verminderen.

Een luchtreiniger zuigt de lucht in huis naar binnen en filtert hier (onder andere) de afvalstoffen van de huisstofmijt én het voedsel van de huisstofmijt uit. Vervolgens wordt de schone lucht terug je huis ingeblazen. Vooral luchtreinigers met een HEPA-filter (zie hierboven) werken goed tegen een huisstofmijtallergie: een HEPA-filter filtert namelijk zowel de afvalstoffen als het voedsel (huidschilfers) van de huisstofmijt.

Een luchtreiniger gebruiken bij astma

Heb je astma, dan ben je gevoelig voor irriterende stoffen in de lucht (veroorzaakt door rook, vervuiling…). Hierdoor kunnen je luchtwegen ontstoken raken. Er wordt in dat geval meer slijm aangemaakt (je luchtwegen zijn van nature bedekt met slijmvliezen), waardoor de ruimte waar de lucht doorheen moet smaller wordt. Hierdoor wordt ademhalen moeilijker: je krijgt een benauwd gevoel en eventueel een piepende ademhaling. Erg vervelend, zeker als je hier ook regelmatig thuis last van hebt.

Ook in het geval van astma kan een luchtreiniger en mogelijke oplossing zijn. Een reinigingsapparaat zorgt er namelijk voor dat de luchtkwaliteit in jouw woning sterk verhoogt door de lucht in huis regelmatig te reinigen. Bij het reinigen van de lucht worden de schadelijke stoffen waar jij als astmapatiënt gevoelig voor bent, effectief uit de lucht gehaald. Hoe minder schadelijke stoffen er in de lucht zitten, des te schoner de lucht in je huis is. En hoe schoner de lucht in je huis is, des te minder last je hebt van de vervelende klachten die bij jouw aandoening komen kijken. Denk hierbij aan benauwdheid, een piepende ademhaling en hoesten.

3 tips om een goede luchtreiniger te kopen

Wil jij een luchtreiniger kopen om de vervelende klachten van jouw huisstofmijtallergie tegen te gaan of om ervoor te zorgen dat je minder last hebt van astma? Hou dan onderstaande tips in je achterhoofd en je doet gegarandeerd een goede investering.

Tip 1: check de capaciteit en mogelijke standen van de luchtreiniger

De capaciteit van een luchtreiniger geeft aan hoeveel kubieke meter lucht de luchtreiniger in een bepaalde tijdspanne kan reinigen. Bereken dus zeker even hoe groot de ruimte is waarin je de luchtreiniger zou willen plaatsen. Let zeker ook op de hoeveelheid lucht die het apparaat kan verplaatsen: de luchtreiniger moet uiteraard de hele kamer reinigen, niet enkel een schone ‘bubbel’ rond zichzelf creëren.

Kies, indien mogelijk, ook voor een luchtreiniger met een automatische stand: die detecteert en verwijdert automatisch vervuilende stoffen en deeltjes in de lucht. Zo ben je er steeds zeker van dat je lucht schoon is.

Tip 2: kies voor een luchtreiniger met HEPA-filter

Er zijn verschillende soorten filters voor luchtreinigers. Over het algemeen werkt de HEPA-filter het beste tegen de huisstofmijtallergie en astma. Je kunt dan ook het beste een luchtreiniger met deze filter kopen.

Tip 3: lees reviews van andere consumenten

Heb je eenmaal een goede luchtreiniger gevonden? Bestel deze dan niet direct, maar lees eerst wat andere consumenten over dit apparaat te vertellen hebben, door hun recensies door te lezen. De kans is groot dat je een recensie komt van iemand met dezelfde klachten als jij. Als deze recensie positief is, weet je zeker dat je deze luchtreiniger met een gerust hart aan kunt schaffen.

Tip van de redactie: Dyson Pure Cool luchtreinigingsventilator

De Dyson Pure Cool detecteert automatisch allergenen en verontreinigende stoffen. Hij maakt daar realtime melding van op het ingebouwde lcd-scherm en reinigt al deze stoffen door middel van de HEPA- en koolstoffilter. De Pure Cool verwijdert 99,95% van alle verontreinigende deeltjes zo klein als 0,1 micrometer en projecteert tot 290 liter schone, gereinigde lucht in elke hoek van de kamer. De Dyson Pure Cool kan als luchtreinigingsventilator ook verkoeling bieden in de zomer.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…