Coronavirus: Experts willen strengere maatregelen rond niet-essentiële reizen
Niet-essentiële reizen kunnen echt niet meer. Daar is de GEMS, de expertengroep die de regering adviseert over de te nemen coronamaatregelen, helemaal zeker van....
Inhoud
Een jeukende neus in combinatie met een haast chronisch verstopte neus of loopneus… Het zijn irritante klachten, zeker als je er vaak last van hebt. Het zijn allemaal verschijnselen die snel terug te leiden zijn naar een allergische reactie op de huisstofmijt. Regelmatige niesbuien zijn een voorbeeld van vaak voorkomende klachten bij huisstofmijt. Gelukkig is er héél wat aan te doen.
Als je geen allergie of intolerantie hebt voor de huisstofmijt, is het ook raadzaam om deze te bestrijden. De verklaring hiervoor is dat wanneer men grote aantallen huisstofmijt herbergt, dit een allergie of intolerantie in de hand kan werken. Dit wordt stelselmatig opgebouwd. In sommige gevallen leidt dit zelfs tot astma.
Mogelijks bijkomende complicaties door huisstofmijt:
Naast geboren worden met een allergie of intolerantie, kan je deze dus ook ontwikkelen gedurende je leven.
Alleen door een goede bestrijding kunnen eventuele klachten verminderen.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht wordt een allergische reactie op huisstofmijt niet door de huisstofmijt zelf veroorzaakt maar door de uitwerpselen ervan. Men stelt zich tegenwoordig de vraag of het de uitwerpselen zelf zijn of een bacteriesoort die op de uitwerpselen leeft, die een reactie veroorzaken.
Het kleine diertje is nagenoeg onzichtbaar voor het menselijke oog maar kan wel veel hinder veroorzaken. Het bewuste diertje behoort tot de spinachtigen (Arachniden) en voedt zich voornamelijk met huidschilfers. De meest logische plek om huisstofmijt aan te treffen is op de matras, zetel en in mindere mate vloerkleden. Het beestje heeft een voorkeur voor vocht en een warme, schaduwrijke omgeving, de slaapkamer is in veel gevallen dus de ideale plek voor de huisstofmijt.
Bij de huisarts kan je via een bloedtest (RAST-test) een allergie voor huisstofmijt laten vaststellen. Ook een priktest behoort tot de mogelijkheden. Dit zal eerder bij de specialist plaatsvinden.
De bloedtest spoort antistoffen in je bloed op. Indien deze verhoogt zijn is er sprake van een afweerreactie.
De priktest houdt in dat men een druppel allergeen op de huid aanbrengt en dan deze doorprikt in de huid. Na een tijdje kan men vaststellen of jouw huid hier wel of niet op reageert. Meestal zal de huid tekenen van roodheid of jeuk vertonen indien je allergisch of intolerant bent.
De allergische reactie door het eigen immuunsysteem
In principe is een allergische reactie niks anders dan een overdreven, en dus foutieve reactie van ons afweersysteem. In plaats van het aanvallen van schadelijke virussen en bacteriën, krijg je bij een allergische reactie te maken met een afweerreactie tegen de onschadelijke stoffen uit onze directe omgeving.
Het immuunsysteem richt zich dan tegen de niet schadelijke eiwitten, de zogenaamde allergenen. Deze allergenen zijn in dit geval de uitwerpselen van de huisstofmijt. Door de overdreven reactie van het immuunsysteem worden er veel antistoffen aangemaakt die leiden tot een allergische reactie. In het geval van huisstofmijt gaat het dan om klachten zoals niesbuien, tranende ogen, verstopte neus en kortademigheid.
Bij elke terugkerende allergische reactie is het altijd weer de vraag wat je kan doen om deze te voorkomen. Uiteraard is het mogelijk om de intensiteit van een allergische reactie te beperken, bijvoorbeeld door het volgen van immunotherapie. Maak hiervoor een afspraak met jouw huisarts of specialist. Zij zullen na de consultatie dan het juiste soort immunotherapie voor jou kiezen. Ook andere behandelingsvormen zijn mogelijk. Hierbij staat niet zo zeer het oplossen van het probleem op zich centraal, het gaat dan meer om symptoombestrijding:
De behandeling van chronische neusklachten (met name verstoppingen) die typerend zijn voor een huisstofmijtallergie, bestaat in de meeste gevallen uit toediening van corticosteroïden. Dit zijn ontstekingsremmers, meestal in de vorm van neussprays. Het grootste nadeel is de behandelperiode die kan oplopen tot 6 weken. Gedurende deze periode zal je de spray dagelijks moeten gebruiken voor een optimaal effect.
Neussprays op basis van corticosteroïden zijn alleen op recept verkrijgbaar.
De alternatieve neussprays, die zonder recept verkrijgbaar zijn bevatten geen corticosteroïden, maar een zoutoplossing of xylomethazoline. Dit type sprays zijn vaak minder effectief. Het kan echter raadzaam zijn om deze te gebruiken in combinatie met andere sprays om de luchtweg via de neus enigszins vrij te maken.
Neussprays op basis van xylomethazoline zijn wel effectiever dan een zoutoplossing. De werkzame stof vermindert de zwelling van het neusslijmvlies waardoor de verstopping minder nadrukkelijk aanwezig is. Deze sprays mogen maximaal 7 dagen achter elkaar gebruikt worden. Een langer gebruik kan een chronische neusverstopping veroorzaken.
Een andere behandelmethode is het gebruik van antihistaminica (anti-histamine). Zoals het woord al doet vermoeden wordt hierdoor histamine geblokkeerd. Deze lichaamseigen stof is in veel gevallen verantwoordelijk voor de klachten die gerelateerd zijn aan een huisstofmijtallergie.
Histamine komt vrij in je lichaam als gevolg van allergische prikkels. Hoe meer of serieuzer je lijdt aan een allergie of meerdere allergieën, hoe hoger het gehalte histamine in je bloed zal zijn. Hoge gehalten histamine zijn dus niet de oorzaak van je allergie maar wel het gevolg. Deze hoge gehalten histamine zijn verantwoordelijk voor de klachten ten gevolge van de desbetreffende allergie(ën) en/of intolerantie(s).
In veel gevallen zullen antihistaminica alleen een ondersteunende functie hebben. Het gebruik ervan in combinatie met andere medicatie of cosmetica is dan ook altijd aan te raden.
Het kan ook geen kwaad om eens het antihistamine dieet te volgen. Bekijk voor jezelf als dit jouw klachten doet verdwijnen of verminderen. Je zult dit wel voor een langere periode moeten opvolgen.
Het bestrijden van de huisstofmijt is met een goede dosis inzet zeker mogelijk. Je zal nooit in staat zijn om alle huisstofmijten te verwijderen, je kan ze wel aanzienlijk verminderen in aantal. Allereerst is een goede hygiëne van belang. Aangezien de huisstofmijt zich bij voorkeur ophoudt in matrassen, zetels en vloerkleden is een goede reiniging noodzakelijk. Vooral de stofverwijdering en het beperken van vocht, is essentieel voor een succesvolle bestrijding. Om het meest optimale resultaat te bereiken zijn de volgende punten van belang:
Omdat een goede behandeling tegen een huisstofmijtallergie vaak een langdurig traject is zal het probleem niet op korte termijn effectief opgelost worden. Dat is niet alleen vervelend, het is ook onnodig, je kan immers dagelijks last hebben van de allergische reacties. Acar’Up is in feite geen geneesmiddel maar is een effectieve behandeling van het probleem. Door een combinatie van een apart deken en een effectieve spray wordt het probleem in de kern aangepakt.
Het Acar’Up deken bestaat uit een -voor de huisstofmijt- ondoordringbaar textielmateriaal die op de huidige matras(sen) en het kussen wordt gelegd. De aparte spray wordt vervolgens aangebracht op het deken. Hierdoor wordt als het ware de aanwezige huisstofmijt gevangen en kan het deken in de wasmachine gereinigd worden.
Door de behandelde matras vervolgens te reinigen met de stofzuiger worden de allergenen verwijderd waardoor de klachten aanzienlijk verminderen. Ook bij deze vorm van huisstofmijt bestrijding zal niet alle huisstofmijt verdwijnen, echter zullen 99% van deze diertjes wel verdwijnen.
Niet-essentiële reizen kunnen echt niet meer. Daar is de GEMS, de expertengroep die de regering adviseert over de te nemen coronamaatregelen, helemaal zeker van....
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon