Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Een hond als huisdier vermindert allergische reacties

Elise
4 min read

Ongeveer dertig procent van de mensen komt ooit in contact met iets dat een allergie veroorzaakt. Dit is meestal erfelijk bepaald, als beide ouders bijvoorbeeld allergisch zijn, heeft het kind 70% kans op een allergie.

De meest voorkomende allergieën zijn pollen, huidschilfers van dieren en huisstofmijt. Vaak denken mensen dat ze het best hun huisdier wegdoen als er kindjes op komst zijn, maar je lieve viervoeter hoeft hier niet per se onder te lijden. Honden kunnen namelijk een positieve invloed hebben op jonge kinderen.

Allergie? Hond weg?

Wetenschappers uit de Verenigde Staten1 hebben ontdekt dat de kans op allergieën en astma sterk daalt als kindjes in de eerste levensjaren worden omringd door een hond als huisdier. Vroegere studies wezen al uit dat een huis met honden meer goede microben in huis had. Deze goede microben manipuleren als het ware het immuunsysteem op een positieve manier.

Test met muizen

Enkele muizen werden blootgesteld aan stof verzameld uit huizen met een hond. Hieruit resulteerde dat de microben in het lichaam van deze muizen zich aanpasten en dat het immuunsysteem minder sterk reageert op allergenen (en dus minder allergischer reacties veroorzaakte). Hierna werd de experimentele groep blootgesteld aan allergenen, maar de reacties die gerelateerd zijn aan astma bleven uit bij deze groep. De longen van deze muizen waren dankzij de stoffen beter beschermd tegen infecties die normaal veroorzaakt worden door allergenen. Muizen die in contact waren gekomen met stof uit een huis zonder huisdieren, reageerden wel allergisch op de allergenen.

Allergie voor haren van huisdieren

Meestal wordt gesproken van een allergie voor de lange of korte haren van een bepaald dier, dus je bent niet per se allergisch aan elke hond of kat. Deze reacties komen er door de huidschilfers van je viervoeter die bijvoorbeeld een loopneus of piepende adem kunnen veroorzaken. Deze symptomen tonen zich meestal dertig minuten na het contact met een dier.

Het huisdier een nieuwe thuis geven is meestal een lastige oplossing en garandeert niet altijd een stof- of allergenenvrij huis. Wel bestaan er behandelingen zoals medicijnen die ook tegen hooikoorts worden gebruikt, waardoor de aanmaak van histamine (een stof die klachten veroorzaakt) wordt onderdrukt. Ook immunotherapie pakt de oorzaak van een allergie aan. Hierbij wordt het lichaam expres blootgesteld aan kleine hoeveelheden allergenen om het immuunsysteem te laten wennen aan de stof.

Huisstofmijt

Als je allergisch reageert op huisstofmijt komt dit door de deeltjes in de lucht die van de ontlasting van deze kleine spinnetjes komt.  Dit beestje is piepklein en leeft binnenshuis in stoffige omgevingen. Huisstofmijt houdt zich het liefst schuil in warme omgevingen, dus vaak zijn een tapijt, je kussen, matras en knuffelbeesten broeihaarden van huisstofmijt.

Klachten bij een allergische reactie zijn tranende ogen, hoesten & niezen, astma of eczeem. Om deze reacties te vermijden is het belangrijk om zo veel mogelijk stof te vermijden  (bij het schoonmaken). Oude materialen die stoffig zijn, gooi je beter weg. Ook een hoge vochtigheidsgraad trekt de beestjes aan, genoeg ventileren of je raam open zetten is dus een goede manier om de beestjes weg te jagen. Ververs ook vaker de beddenlakens en doe regelmatiger het stof af. In de slaapkamer probeer je ook best zo weinig mogelijk stof te maken, dus kleed je niet uit in je kamer en schud je beddenlaken niet uit in de kamer.

 

Bron : https://www.ucsf.edu/news/2013/12/110746/research-shows-how-household-dogs-protect-against-asthma-and-infection

 

Door Elise

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…