Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het belang van ventilatie in je woning voor je gezondheid

Camille
3 min read

Verlucht jij dagelijks je woning? Hoe gezond is de luchtkwaliteit in jouw huis? Is het voldoende om dagelijks even je ramen open te zetten? Na het lezen van dit artikel zal je begrijpen dat verluchten niet hetzelfde effect heeft als ventileren.

Daarom is verse lucht belangrijk

De lucht buiten is over het algemeen gezonder dan de lucht in je huis. Door te ademen, te wassen en te poetsen stapelen vocht en schadelijke stoffen zich op. Deze stoffen merk je zelf niet op waardoor je op lange term klachten ervan kunt ondervinden. Sommige van deze stoffen zijn zelfs kankerverwekkend.

Ventileren ≠ verluchten

Ventileren en verluchten betekenen niet hetzelfde. Toch worden de termen vaak (verkeerd) door elkaar gebruikt.  Verluchten betekent de binnenlucht verversen door korte tijd ramen en/of deuren open te zetten. Het effect hiervan ondervind je meteen, maar duurt vaak niet langer dan een half uur. Een half uur na het sluiten is dit effect al sterk verminderd. Daarom is het nodig om ook te ventileren. Ventileren betekent voortdurend, het liefst 24 uur per dag, de binnenlucht verversen. Enkel continu en gecontroleerd ventileren met een ventilatiesysteem geeft een garantie op een goede luchtkwaliteit.

24 uur  huis ventileren

Als je voortdurend je huis wilt ventileren, dan is een ventilatiesysteem de makkelijkste oplossing. Sinds 2006 zijn deze systemen verplicht in nieuwe woningen en bij grondige verbouwingen. Maar al wie verbouwt heeft er baat bij om ook een ventilatiesysteem mee te voorzien. Als je geen ventilatiesysteem hebt maar toch je woning goed wilt verluchten, zet je ramen dan zo vaak mogelijk op een kiertje. Indien je een goede luchtstroming wilt creëren, dan zet het beste meerdere ramen tegenover elkaar open.

Nuttige tips:

 • Installeer raamventilatie in je ramen of de buitenmuur
 • Een raamstopper kan voorkomen dat je raam open en dicht waait
 • Zorg ervoor dat je op een inbraakveilige manier kan verluchten
 • Op termijn investeer je het best in een ventilatiesysteem. Dat zorgt voor een controleerbare, constante, energiezuinige en veilige ventilatie.

Tips voor een gezonde woning

Als je je huis voldoende ventileert, dan is de dagelijkse verluchting niet per se nodig. In deze situaties kan je toch best extra verluchten:

 • Wanneer je binnenshuis wasgoed droogt
 • Tijdens en na het koken zonder goede afzuigkap
 • Na het douchen of baden
 • Tijdens en na het schoonmaken
 • Als er binnen gerookt wordt
 • Wanneer je geurkaarsen of luchtverfrissers gebruikt
 • Tijdens het verven, klussen of gebruiken van lijmproducten
 • Na aanschaf van nieuwe gordijnen, tapijten of meubelen

Meer info over gezond wonen? Ontdek het hier! »

www.renson.be

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…