Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

9 tips om huisstofmijtallergie zo veel mogelijk tegen te gaan

@nick
6 min read

Mensen met een huisstofmijtallergie zijn allergisch voor de uitwerpselen van de huisstofmijt. Met deze vervelende allergie moet je niet alleen regelmatig niezen, maar heb je ook vaak last van een verstopte neus, een loopneus, een pijnlijke keel en/of een gezwollen gezicht. Erg vervelend, zeker als je er iedere dag weer last van hebt. Gelukkig zijn er enkele dingen die je kunt doen om jouw allergische klachten te verminderen.

In dit artikel krijg je negen praktische tips om jouw huisstofmijtallergie zo veel mogelijk tegen te gaan. Raadpleeg je de tips op deze pagina, dan heb je op de korte termijn hopelijk veel minder last van jouw allergie voor de huisstofmijt.

Tip 1: houd je huis zo goed mogelijk schoon

Heb je een huisstofmijtallergie, dan is het erg belangrijk om je huis goed schoon te houden. Bijna niemand vindt het leuk om regelmatig te moeten poetsen, maar toch is het erg belangrijk je huis goed schoon te maken. Door de vloer nat te reinigen, ofwel te dweilen, verminder je de hoeveelheid rondzwervende stofdeeltjes in huis aanzienlijk. En heb je een houten vloer die je niet met een natte dweil schoon kunt maken? Maak deze dan extra goed schoon met de stofzuiger en eventueel met speciale stofdoekjes voor de vloer. Gebruik een stofzuiger met een HEPA-filter om de huisstofmijt en zijn uitwerpselen tegen te houden. Hoe schoner je huis, des te minder de huisstofmijt de kans krijgt om zich te verspreiden.

Vergeet ook de meubels niet te poetsen. Je kunt je vloer nog zo goed reinigen: als je de meubelen in huis niet schoonmaakt, heb je nog steeds last van je allergie. Vergeet daarom de vele meubelen in huis niet te poetsen. Meubelen die van gladde materialen gemaakt zijn, kun je met een vochtige doek afnemen. Meubelen met een stoffen bekleding kun je het beste schoonmaken met een stofzuiger. Zuig ze iedere maand even schoon en je hebt beduidend minder last van je allergie.

Extra tip: concentreer je bij het schoonmaken voornamelijk op hoekjes en plinten. Hier komen de uitwerpselen van huisstofmijten namelijk terecht.

Tip 2: kies voor synthetisch beddengoed en ververs het elke week

Een synthetisch dekbed of donsdeken heeft de voorkeur boven een dekbed van natuurlijk dons. Was je lakens elke week op minstens 60 graden. Zorg er ook voor dat je elke morgen je bed opmaakt: als je het een dag laat openliggen, kan het goed luchten en kan het zweet dat  ’s nachts vrijgekomen is verdampen. Zo verminder je de kans op huisstofmijten, want die houden eerder van een vochtige omgeving.

Wanneer je een nieuwe matras koopt, let je er best op dat deze ook van synthetisch materiaal is. Qua bed zijn bedden met lades eronder, stapelbedden en hemelbedden te vermijden. Waterbedden zijn dan weer wel aan te raden.

Tip 3: was ook je kussens regelmatig

Veel mensen wassen hun beddengoed iedere week, maar denken er niet aan om de kussens uit te wassen. Eigenlijk moet iedereen de kussens eens per drie maanden wassen, maar voor mensen met een huisstofmijtallergie is dat nog belangrijker. Zij kunnen last krijgen van allergische klachten als ze de kussens niet regelmatig wassen.

Spreek daarom met jezelf af de kussens in bed iedere maand of iedere twee maanden te wassen. En heb je ook een plaid op je bed liggen? Dan was je deze ook regelmatig. Heb je een kind met een huisstofmijtallergie, dan moet je zelfs zijn of haar knuffels wassen. Knuffels houd je sowieso beter weg uit bed. Je wast alles best op een temperatuur van 60 graden. Zo beperk je de huisstofmijt in bed tot een minimum.

Tip 4: koop allergeendichte hoezen voor je dekbed, matras en kussens

Wat velen niet weten, is dat er speciale allergeendichte hoezen voor dekbedden, matrassen en kussens bestaan. Deze kussens beschermen je beddengoed tegen die vervelende huisstofmijten in huis. Doe je deze hoezen om je beddengoed, dan heb je in de slaapkamer beduidend minder last van je allergie. En dat is wel aangenaam als je na een lange dag lekker wil slapen!

Tip 5: plaats geen kleerkasten en wasmanden in de slaapkamer

Het is beter om de kleerkast niet in de slaapkamer zelf te zetten, maar in een andere ruimte. Het zorgt er niet alleen voor dat er minder stof (en dus: minder huisstofmijt) in de slaapkamer is, maar je zal ook minder snel de neiging hebben om je om te kleden in de slaapkamer. Zorg er ook voor dat de wasmand (bij voorkeur een niet-stoffen wasmand) in een andere ruimte staat om het stof in de slaapkamer tot een minimum te beperken.

Tip 6: zet geen planten in de slaapkamer

Het ziet er mooi uit, die planten in de slaapkamer. Voor je huisstofmijtallergie is het echter beter om geen planten in de slaapkamer te zetten. Planten zorgen namelijk voor extra stofvorming en hier heb je natuurlijk geen behoefte aan met jouw vervelende huisstofmijtallergie.

Tip 7: vergeet de gordijnen niet

Stoffen gordijnen zijn de ideale broedplaats voor huisstofmijt. Gordijnen wassen mag dan wel een heel gedoe zijn, toch is het belangrijk om de huisstofmijt in huis zo veel mogelijk te beperken. Koop bij voorkeur wasbare gordijnen en was ze op minimum 40 graden. Doe dat elke drie maanden. Indien je gordijnen niet wasbaar zijn, kan je ze ook regelmatig uitkloppen.

Tip 8: houd het fris in de slaapkamer

Huisstofmijten houden van een temperatuur tussen de 20 en 25°C. Zorg er bij voorkeur dus voor dat het frisser is in de slaapkamer, zodat de huisstofmijten zich zo weinig mogelijk kunnen verspreiden. Extra voordeel: een temperatuur van 18°C is het beste om in slaap te vallen. Win-win dus!

Tip 9: zorg voor een goede ventilatie

Huisstofmijten houden van vochtige, slecht verluchte plaatsen. Als je je huis goed ventileert, wordt jouw woning direct minder prettig voor de huisstofmijt. Door voldoende ventilatie is je huis niet alleen minder warm, maar ook minder vochtig. Extra tip: controleer ook de luchtvochtigheid in huis en zorg ervoor dat die niet te hoog is.

Een luchtreiniger maakt je woning eveneens minder comfortabel voor huisstofmijten. Wij kunnen bijvoorbeeld de Dyson Pure Cool aanraden, die vervuilende stoffen en allergenen in huis automatisch detecteert en opvangt in afgedichte HEPA- en koolstoffilters. Dat filtratiesysteem vangt maar liefst 99,95% van de verontreinigende deeltjes tot 0,1 micrometer op uit de lucht. Op het lcd-scherm kan je bovendien zelf volgen welke deeltjes gedetecteerd worden. Verder zorgt de ventilerende functie van de Dyson Pure Cool voortdurend voor voldoende ventilatie, zo blijft je kamer goed fris!

Door @nick

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…