Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Middelen tegen hooikoorts

Olivier
5 min read

Het algemene idee van ziektes is dat ze voornamelijk voorkomen gedurende de winter. Dan is het immers nat en koud, wat niet erg bevorderlijk is voor de weerstand, en bovendien kunnen virussen zich in die periode van het jaar gemakkelijker verspreiden. Toch zijn er ook ziektes die eigenlijk uitsluitend buiten de winterperiode voorkomen. Tot deze groep ziektes hoort ook hooikoorts. Dit is geen virus, maar een allergieziekte. Deze ziekte is dus in feite altijd aanwezig is, maar gaat pas voor klachten zorgt, wanneer het pollenseizoen begint. Voor de meeste mensen die hooikoorts hebben geldt dat ze vooral allergisch reageren op zogenoemde graspollen, die vaak vanaf eind april rondwaaien tot diep in september.

Welke klachten en symptomen doen zich voor bij hooikoorts?

De klachten die veroorzaakt worden door hooikoorts vertonen veel gelijkenissen met de symptomen van een verkoudheid. Wanneer je hooikoorts hebt, kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je een loopneus krijgt, je neus verstopt raakt, er zich niesbuien voordoen, je ogen tranen en jeuken, je je benauwd voelt, je soms hoofdpijn hebt, slapen niet meer zo gemakkelijk gaat en er sprake is van een algemene vermoeidheid. Wat hooikoorts echter onderscheidt van een gewoon verkoudheidje, is dat de klachten ervan lang vast kunnen houden. Er is immers niet sprake van zomaar een virusje, maar van een ziekte die telkens weer op kan spelen. Dit maakt hooikoorts des te vervelender.

Gelukkig zijn er voor de mensen die last hebben van hooikoorts verschillende manieren om de ernst ervan te verminderen. Dit kan door preventieve maatregelen en door de klachten, als ze toch voorkomen, aan te pakken. In dit artikel gaan we op beide punten in, opdat we de aandoening wat dragelijker kunnen maken.

Preventie bij hooikoorts

Hooikoorts doet zich dus vooral voor in de lente en de zomer, wanneer de meeste pollen in de lucht zijn. Preventieve maatregelen tegen de symptomen van hooikoorts zijn er dan ook gericht om aanraking met deze pollen zoveel mogelijk te mijden. Op die manier kun je immers een allergische reactie voorkomen.

Eén van de manieren om het contact met pollen zo gering mogelijk te maken, is door je buitenactiviteiten zoveel mogelijk te plannen nadat het geregend heeft. Op die momenten zijn de pollen immers als het ware even weggespoeld en zal je er niet veel hinder van ondervinden. Uiteraard is het wel erg vervelend om op die manier te moeten leven in de zomer en dus kun je ook andere preventieve maatregelen nemen om de klachten zoveel mogelijk te voorkomen, maar waardoor je wel gewoon lekker buiten kunt zijn. Dit doe je bijvoorbeeld door zoveel mogelijk een zonnebril te dragen. Pollen kunnen namelijk via je ogen voor een allergische reactie zorgen en op deze manier ben je daar in ieder geval goed tegen beschermd.

Als je toch binnen moet zitten, is het wel aan te raden om de ruimte zoveel mogelijk af te sluiten. Bijvoorbeeld door de ramen dicht te doen. Uiteraard is een beetje frisse lucht natuurlijk wel fijn, maar ook daar zijn oplossingen voor. Zo zijn er speciale pollenhorren en kun je uiteraard ook gewoon een ventilator met de juiste voorwaarden aanschaffen. Wat je ook doet, zorg er binnen vooral voor dat je slaapkamer pollenvrij gehouden wordt. Dit doe je bijvoorbeeld door voor het slapen gaan altijd even een douche te nemen, er geen kleren te dragen die in contact zijn geweest met pollen en eens in de zoveel tijd de boel even grondig schoon te maken (bij voorkeur met een stofzuiger). Als je lang haar hebt, doe je er daarnaast verstandig aan om dit voor het slapengaan even te borstelen.

Andere tips voor het voorkomen van hooikoortsklachten:

  • Zorg voor een goede weerstand (eet dus gezond, vermijd stress en beweeg voldoende).
  • Let er bij de inrichting van je tuin op dat je geen bloemen plant waar je allergisch voor bent.
  • Smeer vaseline rond de ogen, neus en mond om contact met stuifmeel te verminderen.
  • Probeer sigarettenrook zoveel mogelijk te vermijden.

Hooikoorts bestrijden als deze al toegeslagen heeft: Welke middelen helpen effectief?

Pollen zijn moeilijk volledig te weren en dus is het voor iemand met hooikoorts eigenlijk onmogelijk om altijd alle symptomen te mijden. Je zult dus ook baat hebben bij manieren om de klachten te verlichten, als ze al aanwezig zijn. Ook hier zijn gelukkig verschillende manieren voor.

Wat vrijwel iedereen met hooikoorts in het medicijnenkastje heeft staan, is neusspray of neusdruppels. Deze middelen zorgen er namelijk voor dat je één van de meest voorkomende klachten bij hooikoorts tegen kunt gaan, namelijk het vastzitten van de neus. Ook jeukende ogen, dat andere typische kenmerk van hooikoorts, is tegen te gaan met druppels, ditmaal uiteraard oogdruppels.

De hiervoor genoemde middelen zijn middelen die één bepaald symptoom van hooikoorts rechtstreeks aanpakken. Er zijn echter ook middelen die gelijk alle symptomen bestrijden. In deze middelen, die vaak de vorm aannemen van een tablet, zit doorgaans de stof antihistaminica. Antihistaminica zorgt ervoor dat allergische werking van de pollen tegengegaan wordt. Deze tabletten moet je, gedurende het pollenseizoen, dagelijks innemen. Onder de andere medicijnen waarmee je de klachten van hooikoorts tegen kunt gaan, vind je onder andere de ontstekingsremmer corticoïden. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…