Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hooikoorts

Hooikoorts (in de medische wereld ook vaak pollinosis genoemd) is een vorm van allergische rinitis, die zich kenmerkt door een allergie voor stuifmeel. In de volksmond wordt stuifmeel ook dikwijls aangeduid met de term pollen. Het gaat dan om een allergie voor de pollen van grassen, bomen of planten die door middel van de wind worden verspreid. Planten waarbij de bestuiving door gebeurt, hebben namelijk pollen die te zwaar zijn om door de wind te worden voort gedragen en verspreid.

Wanneer heb je last van hooikoorts?

Hooikoorts is een seizoensgebonden aandoening, dit in tegenstelling tot de allergische vormen van rinitis welke heel het jaar door blijft aanhouden. Hierbij kun je onder andere denken aan een huisstofmijtallergie. Op het moment dat je lijdt aan hooikoorts dan heb je tijdens een aanval last van één of meerdere klachten, zoals:

  • vaak niezen,
  • een jeukende neus,
  • een pijnlijke neus,
  • rode ogen,
  • jeukende ogen.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een reactie van je afweersysteem waarbij dit niet alleen reageert op bijvoorbeeld ziekteverwekkers maar ook op onschuldige stoffen zoals stuifmeel. Hooikoorts ontstaan bij 10 procent tot 20 procent van de bevolking maar heeft feitelijk niets met hooi of koorts te maken. De naam hooikoorts refereert alleen naar de tijd van het jaar dat het hooi van het land werd gehaald (het hooiseizoen), de tijd dat er ook veel klachten ontstaan.

Net zoals bij het gros van de allergieën wordt hooikoorts dikwijls geleidelijk opgebouwd. Doorgaans zal de allergie zich tussen het achtste en vijfentwintigste levensjaar openbaren. Nadat je voor de eerste keer met hooikoortsklachten te maken hebt gehad, zullen deze meestal jaarlijks terugkeren, maar minder worden naarmate je ouder wordt. In de regel zullen de klachten rond je veertigste aanzienlijk afnemen en rond je vijfenvijftigste dikwijls volledig zijn verdwenen. Slechts sporadisch komt hooikoorts op na je veertigste verjaardag.

De tijd dat je klachten hebt als gevolg van hooikoorts loopt evenredig met de bloeiperiode van bomen, planten en grassen. Je kunt dus als hooikoortsklachten krijgen vanaf januari, en deze kunnen wel tot september aan blijven houden. Je zult de meest hevige klachten krijgen als de pollenconcentratie in de lucht erg hoog is. Dit is meestal op warme dagen waarop er wat wind staat.

Hoe kun je hooikoorts voorkomen?

Het is niet mogelijk om hooikoorts helemaal te voorkomen omdat de planten die het allergeen stuifmeel verspreiden vrij algemeen voorkomen. Het contact met de pollen dien je echter zoveel mogelijk te vermijden om geen klachten te ontwikkelen. In de praktijk is dit een onmogelijk taak gebleken. De hoeveelheid stuifmeel in de lucht zal dan ook de ernst van je klachten beïnvloeden. Zo zal de pollenconcentratie aan de kust bijvoorbeeld relatief laag zijn, terwijl deze verder landinwaarts juist erg hoog kan zijn. Doorgaans is hooikoorts te bestrijden met behulp van geneesmiddelen, zoals een antihistaminicum en/of door desensibilisatie.

Hooikoortsklachten verminderen naarmate er minder pollen in worden geademd. Kort na een regenbui is de pollenconcentratie in de lucht het minst hoog waardoor dit een ideaal moment is om buiten bezig te zijn, te sporten of een wandeling te maken als je lijdt aan hooikoorts. Ook vroeg in de ochtend zullen er minder pollen in de lucht aanwezig zijn in vergelijking tot de rest van de dag.

Binnenshuis zal stuifmeel snel op de grond vallen, mits het er niet tocht, zodat je dus vaak zonder problemen met een open raam kunt gaan slapen. Om tocht te voorkomen dien je dan wel de deuren gesloten te houden en regelmatig te stofzuigen in het vertrek waar je slaapt. Daarnaast kun je ’s zomers horren voor open ramen en deuren plaatsen, om pollen zoveel als mogelijk buiten de deur te houden.

Complicaties door hooikoorts

De uiteenlopende symptomen, die doorgaans onschuldig van aard zijn, kunnen zowel afzonderlijk als gecombineerd voorkomen. Een aantal bekende symptomen van hooikoorts zijn: veelvuldig niezen, rode, jeukende ogen een jeukende neus. Op het moment dat hooikoortsklachten langere tijd aan blijven houden kan er schade aan het slijmvlies van je neus ontstaan die in bepaalde gevallen minder makkelijk herstelt.