Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Deze zaken maken je hooikoorts erger

4 min read

Een verstopte neus, niezen, hoesten, piepende ademhaling of rode en jeukende ogen. Velen onder ons herkennen vast en zeker een paar van de typische hooikoortsklachten. Op droge, zonnige, winderige dagen laten de planten hun pollen los om elders bloemen te bevruchten. En dan krijgen hooikoortslijders het knap lastig.

De volgende zes zaken maken je hooikoorts erger en probeer je dus beter te vermijden.

1. Pollen in huis

Hou de ramen en deuren zoveel mogelijk dicht op dagen met veel pollen in de lucht. Om de lucht optimaal pollenvrij te houden, kan je terugvallen op een luchtreinigingsventilator. Dyson bracht een exemplaar op de markt dat zowel de vervuilende stoffen signaleert als verwijdert. Vervolgens verspreidt de luchtreiniger koele, gereinigde lucht in je woning.

Probeer ook zo weinig mogelijk pollen binnenhuis mee te nemen. Doe direct je kleding in de was bij thuiskomst, neem een douche voor het slapen, kam je haar en stofzuig regelmatig je woning.

2. Allergenen

Laat je huisarts via een huid- of bloedtest uitzoeken waar je precies allergisch aan bent. Zo weet je tenminste welke pollen je niet kunt verdragen en kan je eventueel preventief medicijnen nemen. Vermijd vervolgens datgene waar je allergisch voor bent. Is dat bijvoorbeeld gras; ga dan zeker niet in een grasveld liggen, ook niet op een dekentje. Hang ook zeker geen kleding buiten om te drogen. Zo geef je pollen vrij spel.

3. Prikkelende stoffen

Hooikoortsklachten worden in de hand gewerkt door prikkelende stoffen. Denk aan:

  • Sterk geurende bloemen
  • Ammoniak
  • Benzine
  • Chloor
  • Pas geverfde ruimten
  • Haarlak
  • Tabaksrook

Probeer deze dan ook zoveel mogelijk te vermijden of zorg ervoor dat je voldoende verlucht en ventileert wanneer ze toch in huis zouden voorkomen.

4.     Vakantie op het platteland

Op de boerenbuiten hangt maar liefst vijf keer zoveel stuifmeel in de lucht als in de stad. Aan zee en in de bergen hangt er dan weer veel minder stuifmeel in de lucht. Hou hier dus rekening mee bij het kiezen van je vakantiebestemming.

Op het platteland hangt meer stuifmeel dan in de stad.

5.     Sporten in buitenlucht

Sport op droge, zonnige dagen niet in de buitenlucht. Kies voor een activiteit in een zaal of ga zwemmen in een binnenzwembad. Merk ook op dat pollen erg gemakkelijk blijven hangen aan bezwete kleren. Doe je sportkleren bij thuiskomst dus onmiddellijk in de was.

6.     Kruisallergieën

Wist je dat je kunt allergisch zijn aan een bepaald soort pollen én aan een bepaald soort voedingsmiddel? Zo kan wie last heeft van boompollen, tijdens het pollenseizoen gevoelig worden voor aardappel, tomaat, pruim, kiwi, meloen, hazelnoot…

De oplossing bij zo’n voedselallergie is een dieet. Merk op dat wie bijvoorbeeld geen verse appels kan verdragen, meestal wel appelmoes of taart kan eten. Doordat de appels bewerkt zijn valt de allergie vaak weg. Meer info verkrijg je via je huisarts of diëtiste.  

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…