Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Helpt binnenblijven tegen hooikoorts?

4 min read

Hooikoorts is de meest voorkomende allergie in ons land. Een op de vijf Belgen lijdt aan hooikoorts of stuifmeelallergie. Hooikoortslijders hebben voornamelijk last van niezen, tranende en jeukende ogen, een verstopte of lopende neus en soms ook slaap- of concentratieproblemen. Er wordt weleens gezegd dat hooikoortslijders binnen ‘veilig’ zijn. Maar klopt dat wel?

Wanneer heb je last van hooikoorts?

Hoeveel last je hebt van hooikoorts, hangt af van hoe hoog de stuifmeelconcentratie is. Hoe warmer het is, hoe meer stuifmeel in de lucht hangt. Hoe meer wind er is, hoe gemakkelijker het zich verspreidt. Je ademt de stuifmeelkorrels in of ze komen in je ogen. Regen spoelt het stuifmeel uit de lucht en kan dus even een oplossing bieden.

Binnenblijven?

Er wordt vaak aangeraden om op droge, zonnige of winderige dagen binnen te blijven en de ramen en deuren gesloten te houden. Maar helpt binnenblijven dan ook effectief tegen hooikoorts?

Pollenarme omgeving

Het antwoord op die vraag is niet eenduidig. Het klopt enerzijds wel dat binnenblijven helpt tegen hooikoorts maar dan moeten er zo weinig mogelijk pollen aanwezig zijn in huis. De volgende maatregelen helpen je bij het bestrijden van pollen die binnenshuis rondwarrelen:

  • Verlucht je woning maar doe dat nooit overdag. Zet je ramen en deuren enkel open als de lucht nog vochtig is. Dat is ’s morgens vroeg en ’s avonds laat het geval, maar ook na een fikse regenbui. Op zonnige, droge en winderige dagen hou je je ramen beter dicht.
  • Je woning met tijd en stond verluchten is een must, maar permanent ventileren is nog veel belangrijker. Ventileren betekent dat er continu een beetje verse lucht in je woning verspreid wordt. Dat kan via een afgedicht filtratiesysteem, al heb je met een pollenallergie ook al baat bij een luchtreinigingsventilator in de ruimte(s) waar je het meest tijd doorbrengt. Een luchtreinigingsventilator als de Pure Cool van Dyson detecteert, verwijdert en vervangt de pollen door gereinigde lucht. Dat je de luchtkwaliteit van je woning kunt reguleren via de Dyson Link App zorgt ervoor dat je je woning altijd pollenvrij kunt maken voor je ze betreedt.
  • Stofzuig dagelijks zodat alle rondvliegende pollen weggezogen worden. Vergeet vooral je zetel en matras niet onder handen te nemen.
  • Was je lakens op regelmatige basis. Vergeet ook de kussenslopen en fleecedekentjes die in je zetel liggen de wasmachine niet in te zwieren. Ook je gordijnen en tapijten kunnen boordevol pollen zitten. Beter een keer te veel dan te weinig.
  • Haal geen planten in huis. Net als gras en bomen, produceren planten stuifmeel. Kamerplanten zorgen er dus voor dat de pollen vrolijk door je woning stuiven. Hetzelfde geldt trouwens voor bloemen.
Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…