Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hooikoortsmedicijnen: een volledig overzicht

Jaro Broeklander
5 min read

Een branderige keel, rode ogen, niesbuien, kriebelhoest en een loopneus. De klassieke symptomen van de bekende hooikoorts. Als het weer een beetje beter wordt en de temperatuur gaat stijgen komen ook de pollen tevoorschijn die voor hooikoorts zorgen. Het is zonder meer vervelend als je er last van hebt, maar gelukkig zijn er genoeg hooikoortsmedicijnen die de meest vervelende hooikoorts symptomen kunnen bestrijden. De vraag is alleen welke medicatie het meest effectief is? Hierbij een volledig overzicht.

Overgevoeligheid voor histamine

Net als bij veel andere allergieën, is in feite het lichaam de grootste boosdoener, het reageert namelijk op een te heftige manier op een lichaamsvreemde stof. Als het menselijk immuunsysteem wordt geconfronteerd met een vreemde stof zal het dit in de meeste gevallen zien als een indringer en zal het afweersysteem de indringer proberen te bestrijden. Dit doet het lichaam door het aanmaken van histamine. Deze stof zorgt voor de communicatie naar de hersenen, het activeert het afweersysteem maar het reguleert ook de slaapprocessen. In sommige gevallen, zoals bij hooikoorts wordt er extra veel histamine geproduceerd met als gevolg de typische hooikoorts symptomen. Het is dus correcter om te spreken over een intolerantie of overgevoeligheid voor histamine, de pollen op zich veroorzaken geen allergische reactie. Hooikoortsmedicijnen bieden hier vaak een oplossing.

Hooikoortsmedicijnen

Er zijn diverse bekende en minder bekende medicijnen te koop tegen hooikoorts. Niet alles werkt even goed. Lees in ieder geval goed de bijsluiter en laat je informeren als je een nieuw medicijn tegen hooikoorts wilt gebruiken.

Er zijn twee soorten medicatie die helpen bij hooikoorts.

 1. Aan de ene kant zijn er medicijnen te koop die anti-histamines bevatten, deze helpen voornamelijk bij de bestrijding van de symptomen. Anti-histamines verhelpen dus niet de oorzaak maar zorgen voor een aanzienlijke vermindering van de klachten en symptomen doordat ze de werking van histamines blokkeren. Deze vorm van medicatie is vrij verkrijgbaar, je hoeft er dus niet voor naar de huisarts.
 2. Een andere mogelijkheid is het volgen van allergie immunotherapie, hierbij wordt je afweersysteem verbeterd waardoor je minder snel een allergische reactie op de aanwezigheid van pollen krijgt. Allergie immunotherapie is in tegenstelling tot anti-histamines gericht op het wegnemen van de oorzaak, het effect is dus blijvend. Het grote nadeel hiervan is dat je circa drie behandelingen nodig hebt om zichtbaar effect er van te ondervinden.

Als je kiest voor een allergie immunotherapie dan krijg je van de arts injecties met een vooraf ingestelde dosis. Door het lichaam te laten wennen aan de toegediende dosis ontwikkel je een resistentie waardoor het lichaam op een meer acceptabele manier gaat reageren op de aanwezigheid van pollen. De geïnjecteerde dosis is in het begin vrij laag terwijl de laatste dosis juist een stuk hoger is. Hierna ontvang je nog een onderhoudsdosering om je klachtenvrij te houden.

Voor mensen die enkel last hebben van een graspollenallergie is het ook mogelijk om tabletten in te nemen, injecties zijn dan overbodig. Allergie immunotherapie is alleen beschikbaar indien dit door je huisarts wordt voorgeschreven en is dus niet vrij verkrijgbaar.

Hooikoorts: wat je zelf kunt doen

Hoe vervelend hooikoorts ook is, er is een heleboel wat je zelf kan den om de kans op een allergische reactie te verminderen. Zo dien je minder hooikoortsmedicijnen in te nemen.

 • Een luchtvochtigheid in huis van 40 en 60 procent is ideaal. Zo zorg je er voor dat het neusslijmvlies vochtig blijft.
 • Probeer tijdens de warmere maanden de deuren en ramen zo vaak mogelijk gesloten te houden. Het huis luchten in de vroege ochtenduren heeft dan de voorkeur.
 • Maak eventueel gebruik van horren om de ramen en deuren afgesloten te houden voor pollen.
 • Ben je een echt buitenmens, denk dan aan het dragen van een zonnebril. Zo voorkom je dan pollen in je ogen terecht komen.
 • Als je last hebt van hooikoorts kan je beter geen wasgoed buiten drogen, dit kan namelijk pollen opvangen.
 • Ga je met de auto vaak op pad tijdens zomerse dagen? Houdt dan ook de ramen zoveel mogelijk dicht, net als de airco. Rond de snelwegen komen verhoudingsgewijs meer pollen voor.
 • Heb je tijdens je vakantie liever geen last van je hooikoorts? Kies dan voor een strandvakantie, de pollenconcentratie is aan zee namelijk veel lager.
 • Tijdens de periode dat er pollen in de lucht zitten worden er speciale hooikoortsberichten uitgezonden op radio en tv, houdt deze goed in de gaten.
 • Sommige voedingsmiddelen kunnen een allergische reactie uitlokken of versterken. Probeer dus producten als ananas, vlees en verse eieren te vermijden. 
Door Jaro Broeklander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…