Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie wordt ook wel lactosemalabsorptie, lactase-tekort of lactase-deficiëntie genoemd. Iemand die een lactose-intolerantie heeft, krijgt te maken met darmproblemen zodra deze persoon de stof lactose, ook wel melksuiker genoemd, binnenkrijgt. Lactose komt voor in voedingsmiddelen als melk, karnemelk, geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk, geitenkaas, schapenkaas, yoghurtdranken, chocolademelk, verschillende soorten kazen, yoghurt, kwark, vla, pudding, mousse, pap, slagroom, zure room en crème fraîche. Als mensen met lactose-intolerantie deze producten nuttigen, krijgen zij last van hun darmen.

Op deze pagina lees je meer over lactose-intolerantie. Zo lees je wat de oorzaken zijn van lactose-intolerantie, wat de symptomen van lactose-intolerantie zijn en wat je kan doen als je kampt met lactose-intolerantie. Op deze manier kom je meer te weten over deze aandoening en kun je bovendien bepalen of ook jij lactose-intolerantie hebt.

De oorzaken van lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie wordt als volgt veroorzaakt. Normaliter maakt je lichaam een bepaald stofje aan om lactose te verteren. Dit stofje wordt ook wel lactase genoemd. Bij sommige mensen wordt er echter te weinig van dit enzym aangemaakt. Hierdoor kan het lichaam de lactose die het lichaam binnenkomt niet goed verteren, waardoor de lactose niet opgenomen of geabsorbeerd kan worden door het lichaam. Op deze manier ontstaat er een ophoping van lactose, die in het lichaam blijft zitten.

De meeste mensen hebben genoeg lactase in het lichaam om lactose op de juiste manier te verteren. Mensen die een tekort hebben aan dit enzym, hebben dit bijvoorbeeld vanwege:

  • Een erfelijke aandoening, waardoor het lichaam te weinig lactose aanmaakt.
  • Een darmontsteking.

Ook baby’s kunnen te weinig lactase in het lichaam hebben om de moedermerk of de zuigelingenvoeding goed te kunnen verteren. De nummer één oorzaak van baby’s met te weinig lactase, komt vanwege het feit dat sommige baby’s te veel andere voedingsstoffen binnenkrijgen. Hierdoor neemt de behoefte aan lactase af en wordt de productie van lactase minder. Ook dit kan leiden tot een tekort aan het enzym lactase en dus op lange termijn een lactose-intolerantie.

De symptomen van lactose-intolerantie

Mensen met lactose-intolerantie krijgen te maken met verschillende klachten als zij lactose binnenkrijgen. Zo krijgen mensen met lactose-intolerantie na het innemen van lactose verschillende darmklachten. Hieronder vallen klachten als:

Daarnaast hebben sommige mensen met een lactose-intolerantie na het binnenkrijgen van lactose een wat schuimende en zuur ruikende ontlasting.

De symptomen van lactose-intolerantie worden veroorzaakt door het feit dat de lactose niet door het enzym lactase wordt afgebroken. Hierdoor komt de lactose onveranderd en onafgebroken in de dikke darm aan, waar de bacteriën van de dikke darm aan de slag gaan om de lactose alsnog af te breken. Hier komen verschillende vetzuren bij vrij en trekt de dikke darm bovendien vocht aan. Zo kunnen patiënten last krijgen van buikpijn, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel en krampen. Deze klachten gaan vanzelf over, maar kunnen toch erg vervelend zijn.

Wat te doen bij een lactose-intolerantie?

Heb je een lactose-intolerantie, dan wil dit niet meteen zeggen dat je alle producten met melksuikers moet mijden. Wel is het belangrijk om een arts te raadplegen om een dieet op te stellen. Met dit speciale dieet kun je ervoor zorgen dat je minder lactose binnenkrijgt en dus minder last hebt van de symptomen van lactose-intolerantie. Bovendien kun je ervoor kiezen om vervangende producten zonder lactose te nuttigen, zoals sojamelk in plaats van koemelk.

Met deze vervangende producten krijg je alsnog de gezonde voedingsstoffen van koemelk binnen, maar dan zonder de lactose die in standaard koemelk verwerkt is. Op deze manier kun je jouw lactose-intolerantie omzeilen zonder dat je belangrijke vitaminen en mineralen moet laten liggen.