Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Koemelkallergie

Veel kinderen hebben te maken gehad met koemelkallergie. Het is een allergie die ontdekt wordt als ze nog een baby zijn en meestal ook weer overgaat wanneer ze in de peutertijd zitten. Bij een klein aantal van de kinderen blijft de koemelkallergie aanwezig. Je ontwikkelt als kind dan een overgevoeligheid voor lactose. Lactose is een bestanddeel dat in melk zit. Door deze overgevoeligheid kun je een allergische reactie krijgen wanneer je koemelk drinkt of producten waarin melk is verwerkt.

Koemelkallergie komt voor bij 2% tot 6% van de kinderen die geboren worden. Dit trekt echter na een paar jaar weg en van de volwassenen heeft ongeveer 0,3 % een koemelkallergie. Het aantal volwassenen dat een koemelkallergie heeft is daarom niet erg groot. Naast dat de allergie vanaf de geboorte aanwezig is geweest bij deze volwassenen, kan het ook zo zijn dat de koemelkallergie pas op volwassen leeftijd is ontwikkeld. Het gebeurt echter zeer weinig dat de koemelkallergie spontaan op latere leeftijd ontstaat.

Koemelkallergie bij volwassenen

In de loop der jaren is de koemelkallergie helaas wel steeds meer gaan ontstaan bij zowel kinderen als volwassenen. Je krijgt er dus steeds vaker mee te maken en de kans dat jij of je kind het ontwikkelt is ook groter. Koemelkallergie is ook de meest voorkomende voedselallergie die er bestaat.

Wanneer je als volwassenen een koelmelkallergie hebt of krijgt dan kan dat we vervelende gevolgen hebben. Je kunt er echter prima mee leven. Tegenwoordig zijn er namelijk veel producten op de markt die als vervanging van de koelmelkproducten gelden. Het hangt er echter ook sterk van af hoe erg de allergie bij je is. Voor de één is het wel mogelijk om bijvoorbeeld een keertje wel koemelk te nuttigen, voor de ander is dat uit den boze. Ook kunnen vervangende producten zoals geitenmelk en sojamelk bij sommige mensen toch nog een mate van allergie opwekken, terwijl een ander prima kan leven met deze vervangende producten. Het is daarom vaak uitzoeken wat bij je past en hoe je op bepaalde vervangende producten reageert. Een dieet wat dan aangeraden wordt is de koemelkeiwitvrij dieet.

Koemelkallergie dieet

Bij dit dieet heeft u een aantal uitgangspunten waar u zich aan moet houden:

  • Producten waarin koemelk of melkbestanden zijn verwerkt moet u zien te vermijden. Veel producten waar u in eerste instantie van verwacht dat er geen melk of melkbestanden in zit, bezitten toch wel melk of melkbestanden.
  • Je kunt daarom het beste lijsten samenstellen van producten waarin koemelk en melkbestanddelen zitten. Op deze manier maak je het voor jezelf inzichtelijk welke producten u tijdens de boodschappen moet laten staan en welke u wel kunt meenemen.
  • Om toch de juiste vitaminen en mineralen binnen te krijgen is het van belang dat je een hypoallergene melkvervanger gebruikt of aanvullend vitamine- en mineralen pillen inneemt. Dit laatste kun je maar beter wel in overleg met je eigen huisarts doen.
  • Soja is een prima vervanger voor melk. Helaas kan het wel zo zijn dat het maagdarmstelsel gevoelig kan reageren op sojaproducten. Bij kleine kinderen treedt deze gevoeligheid vaker op. Bij volwassenen is dit meestal een stuk minder waardoor soja bij volwassenen prima in het dieet gevoegd kan worden.
  • Zoals elk goed dieet is het belangrijk dat je gevarieerd eet. Wanneer je een koemelkallergie hebt, dan ben je er ook gevoelig voor om andere allergieën te ontwikkelen. Goed, gezond en gevarieerd eten kan deze allergieën voorkomen. Kies daarom voor volkorenproducten, zoals volkoren past, volkoren brood, zilvervliesrijst etc, veel groente en veel fruit in je eetpatroon.
  • Er zijn veel producten op de markt die ontwikkelt zijn speciaal voor mensen met een koemelkallergie. Tegenwoordig kun je al bij elke supermarkt de nodige producten in de schappen vinden. Maar een bezoekje aan een natuurwinkel of reformwinkel zal zeker de moeite waard zijn om je te oriënteren wat er zoal op de markt aan koemelkvrije producten te vinden zijn.

Laat je begeleiden door een diëtiste

Naast al deze zaken die u zelf kunt doen, is het altijd een aanwinst om u te laten voorlichten en begeleiden door een diëtiste. We leven in een wereld die volop in beweging is en er elke keer nieuwe ontdekkingen worden gedaan over verschillende allergie en hoe je dit met je voedingspatroon kunt aanpakken. Een diëtiste kan je hierin adviseren en met je meedenken om een dieet zodanig in te richten dat het voor jou goed uit te houden is en bij jou past.

Als een dieet alleen niet voldoende is dan is er nog wel een uitweg om met medicatie de allergie te onderdrukken. In eerste instantie zal je een dieet moeten volgen, maar als de reacties van je allergie dusdanig aanhouden dan is medicatie niet te vermijden.

Niets gevonden