Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Lactose-intolerantie bij baby’s: Symptomen en Voeding

Olivier
5 min read

Wanneer je baby ontzettend veel huilt, kunnen hier veel verschillende oorzaken van zijn. Een van de eerste oorzaken waar mensen vaak aan denken, is lactose-intolerantie. Wat is het precies en komt dit vaak voor bij baby’s? Hier vind je er meer uitleg over, net als over de oorzaken ervan, het onderzoek dat gedaan kan worden en hoe je ermee om kunt gaan.

Wat is lactose-intolerantie?

Een ander woord voor lactose is melksuiker, dat te vinden is in alle mogelijke melkproducten. Wanneer iemand last heeft van lactose-intolerantie, dan wordt de melksuiker niet goed gesplitst in de darmen. Melksuiker komt dan in de darm en gaat gisten. Dat kan erg vervelend zijn. Door de gassen en stoffen die bij de vergisting vrij komen kunnen namelijk buikpijn, misselijkheid, een opgezet gevoel en diarree ontstaan. Deze klachten zijn alleen merkbaar na het eten of drinken van producten die lactose bevatten.

Lactose-intolerantie komt in de eerste paar levensjaren eigenlijk heel weinig voor. De splitsing van melksuiker komt tot stand door een enzym (lactase) dat in het slijmvlies van de darm zit en dit enzym is eigenlijk altijd actief in de eerste paar levensjaren. Lactose-intolerantie ontstaat meestal pas later, omdat het enzym dan in sommige gevallen zijn werking verliest. Heeft je kindje veel last van buikkrampjes, winderigheid en huilen na zijn flesje? Dan kan het dus zijn dat er sprake is van koemelkallergie in plaats van lactose-intolerantie.

Verschil tussen lactose-intolerantie en koemelkallergie

Er heerst een groot misverstand over lactose-intolerantie, vooral bij baby’s. Veel mensen denken namelijk dat het hetzelfde is als koemelkallergie. Niets is echter minder waar. Het misverstand wordt waarschijnlijk veroorzaakt omdat beide aandoeningen te maken hebben met klachten die veroorzaakt worden bij het drinken van melk, iets waar baby’s op aangewezen zijn. Omdat baby’s erg veel melk drinken op een dag, kunnen ze van beide aandoeningen de hele dag last hebben en dus huilen.

Wat is dan precies het verschil tussen beide?

Bij koemelkallergie is het kind allergisch voor het eiwit in koemelk, waardoor een reactie wordt veroorzaakt door het immuunsysteem. Bij lactose-intolerantie gaat het er daarentegen om dat het kind bepaalde bestanddelen moeilijk kan verteren. Een kind met koemelkallergie kan andere vormen van melk en melkproducten nuttigen, zoals sojamelk, zonder daar last van te hebben. Een kind met lactose-intolerantie kan geen een melkproduct verdragen. Daarnaast zijn er nog enkele verschillen:

  • Intolerantie is meestal tijdelijk, terwijl een voedselallergie juist meestal blijvend is
  • Bij intolerantie kun je een bepaald voedingsmiddel slecht verteren, terwijl allergie gaat om de reactie van het immuunsysteem op een bepaald bestanddeel
  • Bij intolerantie komen de klachten vaak pas na het eten of drinken van een grote hoeveelheid van het voedingsmiddel, terwijl een allergische reactie al kan ontstaan na het nuttigen van een kleine hoeveelheid
  • Bij intolerantie komt een reactie is de reactie pas na langere tijd merkbaar en deze is niet levensbedreigend, terwijl bij een allergie de reactie juist vrij snel aanwezig is en levensbedreigend kan zijn.

Oorzaken van lactose-intolerantie

Wanneer je last hebt van lactose-intolerantie, dan komt dat meestal doordat je hiermee geboren wordt en je het van je ouders hebt meegekregen. Daarnaast kan het zo zijn dat door verschillende oorzaken het enzym dat zorgt voor een goede splitsing van melksuiker niet voldoende aanwezig is, bijvoorbeeld bij een maagdarminfectie of bij vormen van darmkanker.

Onderzoek

Lactose-intolerantie kan door middel van onderzoek op twee manieren worden aangetoond. De eerste is vrij simpel, namelijk nagaan na het nuttigen van welke voeding er klachten ontstaan. De ene keer kan hierbij enkel een product genomen worden dat lactose bevat en de andere keer juist een lactosevrij product. Ontstaan na het eten of drinken van het ene product telkens klachten en bij het andere niet, dan is duidelijk dat er sprake is van een lactose-intolerantie. Hierbij moet eraan gedacht wordt dat het lactoseproduct geen koemelk bevat, om koemelkallergie uit te sluiten.

Wordt er op de polikliniek van het ziekenhuis officieel een onderzoek gedaan naar lactose-intolerantie, dan wordt meestal de focus gelegd op de hoeveelheid waterstof. Deze vormt een maat voor het verteren van melksuiker. In dat geval moet het kind een vast omschreven hoeveelheid melksuiker-oplossing drinken en vervolgens op bepaalde tijdstippen in een apparaat blazen dat de hoeveelheid waterstof meet in de adem. Aan de hand van de waterstofmeting kan gezien worden of de melksuiker voldoende wordt verteerd.

Behandeling

Wanneer er sprake is van lactose-intolerantie, dan bestaat hier niet echt een behandeling voor. De focus wordt dan ook gelegd op het vermijden van producten waar lactose in zit. Vaak kan bij een lactose-intolerantie een bepaalde hoeveelheid lactose geen kwaad. Wordt je kindje groter, dan kan met hulp van een diëtist worden uitgezocht hoeveel je kindje kan verdragen. Je kunt dan met de volgende zaken rekening houden:

  • Verspreid het nuttigen van melkproducten over de dag
  • Melkproducten als yoghurt en kwark bevatten weinig lactose en kaas zelfs helemaal geen
  • Er worden tegenwoordig lactosevrije melkproducten aangeboden in de supermarkt
  • Ga je op vakantie of uit eten, dan zijn er pillen te verkrijgen die de klachten van lactose-intolerantie wegnemen
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…