Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Omgaan met lactose-intolerantie: 4 tips

Lore
3 min read

We spreken van een lactose-intolerantie wanneer iemand geen of te weinig lactase, het enzym dat lactose helpt afbreken, aanmaakt. Als een gevolg daarvan kunnen vervelende symptomen ervaren worden zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree etc. bij het consumeren van (te veel) melkproducten. Vermoed je van jezelf dat je lactose-intolerant bent of problemen hebt met het verteren van lactose? Dan kunnen de tips in dit artikel zeker nuttig voor je zijn.

Intolerantie of slecht verteren?

Natuurlijk is het van groot belang om eerst eens na te gaan of je wel echt lactose-intolerant bent en, specifieker, in welke mate. De hoeveelheid lactose die iemand met een lactose-intolerantie kan verdragen is immers individueel verschillend en afhankelijk van de resterende lactase-activiteit.

Vaak komt het er in dat geval op aan om uit te proberen wat je wel of niet kan verdragen, al kunnen er ook specifieke tests voor lactose-intolerantie uitgevoerd worden. Vraag hier eventueel naar bij je huisarts.  

Een deel van de lactose-intolerante personen kunnen dagelijks gemiddeld meestal nog zo’n 12 gram lactose consumeren zonder klachten. Dat komt overeen met bijvoorbeeld een glas melk of twee tot drie potjes yoghurt.

Sommige melkproducten worden beter verdragen

Sommige melkproducten worden ook in het algemeen beter verdragen dan andere. Yoghurt is er zo één. Bij gefermenteerde melkproducten (zoals yoghurt) wordt de lactose namelijk gedeeltelijk afgebroken tijdens het fermentatieproces. Bovendien verbeteren de yoghurtfermenten ook na de consumptie de lactosevertering van het product bij mensen die lactose moeilijk verteren. Er bestaan ook melkproducten met minder lactose, harde kaas bijvoorbeeld.

Bekijk lijst met ingrediënten

Om jezelf zoveel mogelijk last te besparen, is het natuurlijk belangrijk om te weten of een product al dan niet lactose bevat. Bekijk daarom steeds nauwkeurig de ingrediëntenlijst. Sinds 2014 worden in Europa vaak voorkomende allergenen vet, cursief of onderlijnd etc. op de ingrediëntenlijst geplaatst.

Ga in de ingrediëntenlijst en de verkoopbenaming in de eerste plaats op zoek naar melk, melkpoeder en lactose, maar ook producten die melk bevatten zoals room of kaas.

Zorg dat je de nodige voedingsstoffen blijft binnenkrijgen

Melkproducten zijn een bron van hoogkwalitatieve eiwitten en mineralen zoals calcium. Het is uiteraard belangrijk om deze voedingsstoffen te blijven binnenkrijgen als je geen of minder melkproducten consumeert. Zo kan het helpen om melkproducten in kleinere hoeveelheden te consumeren doorheen de dag . Melkproducten samen met andere voedingsmiddelen, tijdens de maaltijd, innemen kan ook helpen om de symptomen te verminderen en vermijden. Kies daarbij wel voor melkproducten met een lager lactosegehalte (zoals yoghurt of harde kaas, zie boven). Eventueel kan je op zoek gaan naar alternatieven zoals noten, peulvruchten of sojaproducten verrijkt met calcium.

Artikel geschreven met hulp van Danone, expert in yoghurt.

 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…