Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Buikkrampen

Iedereen heeft het wel eens gehad: vervelende buikkrampen. Zeker als je heftige buikkrampen hebt, kan dit erg vervelend zijn en jouw dagelijkse functioneren echt in de weg zitten. Heb je op dit moment last van buikkrampen en wil je zo snel mogelijk van jouw klachten af? Lees dan op deze pagina wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn van jouw buikkrampen en hoe je de krampen zo snel mogelijk kunt verminderen met enkele handige tips.

De mogelijke oorzaken van buikkrampen

Buikkrampen kunnen veroorzaakt worden door diverse achterliggende oorzaken. De krampen kunnen een symptoom zijn van een bepaalde ziekte of aandoening, maar vaak gaat het om krampen die veroorzaakt worden door een tijdelijk probleem met de maag of de darmen. Ben je zwanger, dan kun je buikkrampen hebben door het groeien van de baarmoeder. Omdat de baarmoeder groeit, moeten de andere organen een beetje opschuiven en dit kan een vervelend gevoel veroorzaken. Heb je net gegeten, dan kun je last hebben van buikkrampen omdat je te veel hebt gegeten, te veel vette voedingsmiddelen hebt gegeten, te veel hebt gedronken bij het eten of iets hebt gegeten waar het lichaam niet goed op reageert. Mensen die diarree hebben of te maken hebben met buikgriep, voelen ook vaak krampen in de buik.

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kunnen last hebben van buikkrampen. De reden dat kinderen vaak last hebben van krampen in de buik of buikpijn, heeft te maken met het feit dat de darmen van kinderen erg gevoelig zijn voor prikkels. Niet alleen van voedingsmiddelen, maar ook voor emotionele prikkels zoals angsten of stress. Is een kind bang, bezorgd of gestrest om wat dan ook, dan kan dit zich uiten in een pijnlijke buik en vervelende krampen.

Buikkrampen: tips om de krampen tegen te gaan

Om welke reden je ook last hebt van buikkrampen: de pijnlijke krampen in de buik zijn erg vervelend. Wil je zo snel mogelijk van jouw krampen af? Gebruik dan onderstaande tips om de krampen te laten verminderen.

  • Tip 1: probeer te achterhalen waar de krampen door worden veroorzaakt. Heb je net iets gegeten en komen de krampen na de maaltijd, dan weet je dat je iets hebt gegeten waar jouw maag niet goed op reageert. Door goed te onderhouden wat voor voedingsmiddel dit was, kun je voorkomen dat je later nog een keer last krijgt van krampen door het eten van het verkeerde voedingsmiddel.
  • Tip 2: probeer niet dubbel te klappen als je last hebt van de krampen. Het dubbel klappen van het lichaam is een natuurlijke reactie op de krampen in de buik, maar dit is niet verstandig om te doen. Klap je dubbel, dan komt er namelijk nog meer spanning op de buik te staan en hierdoor krijg je nog meer last van buikkrampen. Heb je last van krampen, dan is het belangrijk om zo veel mogelijk te ontspannen en op deze manier te voorkomen dat je dubbel klapt.
  • Tip 3: eet een licht verteerbare maaltijd. Heb je last van krampen door te veel eten, dan moet je dit natuurlijk niet doen en is het beter om even een maaltijd over te slaan. Heb je last van krampen door een ander achterliggend probleem, dan kan het eten van een licht verteerbare maaltijd wel goed helpen.
  • Tip 4: neem een warm bad of stap onder de douche. Door de warmte ontspannen de spieren van je buik en hierdoor heb je minder last van krampen. Ga je in bad, dan kun je gewoon even je ogen dicht doen en genieten van het warme water dat jouw buikspieren ontspant. Neem je een douche, dan kun je het effect van de douche vergroten door de straal zachtjes op je buik te richten en je spieren op deze manier nog meer te laten ontspannen.
  • Tip 5: ga met een kruik in bed liggen. Door een kruik op je buik te leggen, kunnen je buikspieren ook goed ontspannen en ook dit zorgt ervoor dat je minder last hebt van buikkrampen.

Naar de dokter met buikkrampen

Bij de meeste mensen gaan de krampen in de buik vanzelf weer over, maar dit is zeker niet altijd het geval. Heb je al lange tijd last van buikkrampen en gaan de krampen maar niet weg? Dan worden de krampen mogelijk veroorzaakt door een achterliggende aandoening, die door een arts onderzocht en behandeld moet worden. Heb je al langere tijd last van krampen en voelt dit niet goed, dan is het belangrijk om naar de dokter te gaan en jouw krampen te laten onderzoeken.

Verder is het verstandig om naar de dokter te gaan als je:

  • Ernstige buikkrampen hebt en bijna niet meer kunt functioneren door de klachten.
  • Flinke buikkrampen hebt tijdens de zwangerschap. Buikpijn tijdens de zwangerschap is normaal, maar flinke krampen in de buik duiden vaak op een complicatie.
  • Medicatie wil gebruiken tegen de buikkrampen die enkel voorgeschreven kan worden door een arts.
  • Onderzoek uit wil laten voeren naar de achterliggende oorzaak van jouw (steeds terugkerende) krampen in de buik.
  • Last hebt van andere symptomen naast de krampen in de buik, die niet te verklaren zijn door bijvoorbeeld diarree of buikgriep.

Over het algemeen gaan krampen vanzelf over, maar in sommige gevallen is het raadplegen van een arts zeker een aanrader als je last hebt van krampen in de buik. Zeker als je je niet prettig voelt bij de steken die je hebt en je zelf het idee hebt dat er een aandoening of ziekte achter de krampen zit, is het aan te raden om naar de dokter te gaan voor verder onderzoek.