Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Is pure chocolade gezond?

shana
3 min read

We weten allemaal dat chocolade lekker is, maar is het wel gezond? Witte en melkchocolades zijn niet gezond door de vele toevoegingen van suikers, melk, boter en room. Pure chocolades bevatten daarentegen een hoog cacaogehalte en zijn rijk aan antioxidanten en flavonoïden.

Wanneer spreken we van pure chocolade?

Dit zijn de chocolades die ten minste 54% cacao bevatten. Er zijn ook chocolades met cacaogehaltes van  70, 80, 90 en zelfs 100%. Hoe hoger het cacaogehalte, hoe bitterder de smaak en hoe gezonder. Het is natuurlijk wel aan te raden om bij het eten van pure chocolade te starten met een laag cacaogehalte en het zo langzaam op te bouwen. De meeste mensen moeten namelijk wennen aan de bittere smaak.

Waarom is het zo gezond?

Antioxidanten

Zoals eerder vermeld zit pure chocolade vol antioxidanten. Deze  zouden je cellen, weefsel  en DNA beschermen tegen vrije radicalen die schadelijk zijn omdat ze celwandbeschadiging veroorzaken. Antioxidanten gaan deze vrije radicalen in het lichaam verminderen of neutraliseren. Antioxidanten bestaan voor 10% uit gezonde flavanoïden die we ook in groenten en fruit kunnen terugvinden. Deze antioxidant zou een anti-tumorvormende werking hebben en zou Alzheimer, dementie en Parkinson tegengaan. Hiernaar moet wel nog meer onderzoek gedaan worden.

Cholesterol

De antioxidanten flavanoïden zouden er ook voor zorgen dat je goede cholesterol stijgt en je slechte daalt. Daarbovenop zorgt het ervoor dat je bloedvaten wijder worden en je bloed verdunt. Hierdoor gaat de kans op vaatziekten kleiner worden

Diabetes

Onderzoek heeft aangetoont dat je het risico op diabetes type 2 kan verkleinen door twee keer per week pure chocolade te eten. Pure chocolade helpt je bloedvaten gezond en houden je bloedsomloop onaangetast. Eet ze natuurlijk met beperkt mate.

Gewicht

Van chocolade verdik je niet. Integendeel. Dit komt omdat je je beter in je vel zal voelen door de antioxidanten. Ook kan het eten ervoor zorgen dat je geen zin meer hebt in andere ongezonde dingen. Je zal je verzadigd voelen en eetbuien zullen hierdoor vermeden worden. Natuurlijk moet je dit met een korreltje zout nemen.

Hersenen

De flavonoïden in pure chocolade zorgen voor een goede doorbloeding van de hersenen. Dit zorgt ervoor dat het geheugen beter als werken en het risico op beroertes zal afnemen. Het geldt niet alleen voor ouderen, maar het kan jongere mensen ook helpen bij het studeren.

Betere gemoedsstemming

Chocolade verbetert het humeur, door de verschillende stoffen die een oppeppend effect hebben. Zo bevat chocolade Tryptofaan die een positief effect heeft op je emoties, eetlust, slaap en pijnervaring. Ook bevat het Phenylethylamine die je opgewekter en alerter zal maken en zo zijn er nog veel meer stoffen die ervoor zorgen dat je een beter humeur hebt. Kortom, chocolade geeft je meer energie.

Het eten van pure chocolade levert ons positieve gezondheidseffecten op, maar dat wil niet zeggen dat we er massaal van moeten eten. Pure chocolade blijft chocolade en bestaat nog steeds uit suiker en vet. Dit wil zeggen dat je nog steeds heel veel calorieën binnenkrijgt. Geniet dus van chocolade, maar eet ze met mate!

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…