Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De verborgen kracht van bonen

Bram
3 min read

We zouden allemaal wat vaker bonen moeten eten, dat is de verrassende nieuwe richtlijn van de Wereld Gezondheidsorganisatie. En ze hebben gelijk! Bonen zijn de ideale vleesvervangers, ze zijn erg lekker, goedkoop en supergezond. Lees hier alles over de verborgen kracht van bonen.

1.Bonen zitten boordevol vezels

Vezels helpen je lichaam om zich voldaan te voelen. Ze zorgen ervoor dat je doorheen de dag minder eet. Je kan bonen lekker krokant bakken of je kan ze gebruiken om je soep lekker smeuïg te maken. Of eet je liever een lekkere humus van bonen? Je kan er echt alle kanten mee uit!

2.Bonen zijn goed voor je spijsvertering

Bonen zijn erg goed voor je spijsvertering. Jammer genoeg denken mensen nog al te vaak dat ze last zullen krijgen van winderigheid na het eten van bonen. Die bezorgdheid is sterk overdreven. Sommige mensen kunnen last krijgen van winderigheid na het eten van bonen, maar dat is echt niet de meerderheid. En de mensen die er last van hebben zien hun symptomen vaak verdwijnen als hun lichaam meer gewoon wordt aan bonen.

3.Bonen reguleren je bloedsuiker

Bonen bevatten veel vezels en proteïnen. Daarom worden de koolhydraten in bonen traag opgenomen door je lichaam. Dat heeft een stabiele bloedsuikerspiegel tot gevolg. Als je bonen eet heb je minder kans om diabetes te krijgen omdat het je bloedsuikerspiegel en je bloeddruk verlaagt.

4.Bonen verlagen je cholesterol

Een portie bonen of linzen per dag kan je cholesterol met 5% verlagen, dat is heel wat. Je kans op het krijgen van hart- en vaatziekten zakt eveneens met 5 tot 6%.

5.Bonen zijn goed voor je hart

Bonen verminderen je kans op het krijgen van een hartaandoening met maar liefst 10%. Het is een goede bron van magnesium en potassium, dat zijn belangrijke mineralen voor een gezond hart. Ze verlagen je bloeddruk en ze verbeteren de werking van je bloedvaten.

6.Je zal gewicht verliezen

Als je bonen eet zal je makkelijker gewicht verliezen. Probeer minstens één keer per week vlees te vervangen door bonen, je zal snel een verschil zien. De vezels die in bonen zitten geven je een verzadigd gevoel, maar ze worden niet opgenomen in je bloed. Ze worden dus ook niet omgezet in vet. Krijg jij ook al zin in lekkere boontjes?

 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…