Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo verhelp je buikkrampen!

Camille
3 min read

Veel mensen hebben er na hun ontbijt, lunch of diner last van: buikkrampen! Heb je zelf ook regelmatig met buikkrampen te maken? Grote kans dat er iets verkeerd gaat bij je spijsvertering. Wil je weten hoe je buikkrampen kunt verhelpen? Lees dan vooral verder.

Tijdens het verteren wordt het voedsel in kleinere stukjes afgebroken, waaruit vervolgens de belangrijkste voedingsstoffen worden opgenomen in het bloed. Zo heb je voldoende energie om de dag door te komen. Wanneer de spijsvertering niet goed verloopt kunnen de overgebleven voedingsstoffen gaan gisten. Dit zorgt ervoor dat er buikkrampen ontstaan of dat je last krijgt van winderigheid. Er kunnen hier verschillende oorzaken zijn, waardoor het niet altijd mogelijk is om een eenduidige oplossing te geven voor buikkrampen. Wij geven je alvast enkele tips om buikkrampen te voorkomen:

1. Zorg voor meer enzymen

Een grote groep mensen heeft een tekort aan digestieve enzymen in zijn lichaam. Dit betekent dat het voor je lichaam niet mogelijk is om al het voedsel af te breken en te verteren, waardoor het overgebleven voedsel zal gaan gisten. Door extra enzymen in de vorm van supplementen in te nemen voorkom je een dergelijke situatie. De extra enzymen bevorderen de spijsvertering, waardoor buikkrampen voortaan weg zullen blijven. Mocht je na het innemen van extra enzymen last blijft hebben van buikkrampen, dan is het raadzaam om een huisarts te bezoeken.

2. Gezonde levensstijl

Buikkrampen verhelpen kan door het aanpassen van je eet-en leefstijl. Veranderingen in de leefstijl kunnen brandend maagzuur en indigestie voorkomen en verhelpen. Enkele veranderingen in je leefstijl die je kunt aanbrengen zijn:

 • Matige alcohol en cafeïne
 • Vermijd vet en pittig voedsel
 • Eet langzaam en niet vlak voordat je naar bed gaat
 • Eet liever 6 kleine maaltijden in plaats van 3 grote
 • Vermijd stress
 • Rook niet
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
 • Let op je gewicht

3. Kruiden en thee

Thee en kruiden zijn alternatieve middelen om van je buikkrampen af te geraken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 1. Pepermunt: Een tas met warme melk en een pepermuntje of anijsblokje erin helpt heel goed tegen buikpijn.
 2. Kamille: Er is bewijs dat kamille in combinatie met andere kruiden goed helpt tegen een maag die van streek is.
 3. Thee gemaakt van kruiden zoals heemst, natuurlijke pepermunt, gember, citroenmelisse, venkel.

4. Buikkrampen verhelpen – Overige tips:

 • Drink een paar glazen lauwwarm water. Dit werkt laxerend. (Van toepassing op buikpijn naar aanleiding van obstipatie.)
 • Rooibosthee werkt ontspannend, wat een direct effect heeft op je spieren. Ontspannen spieren zorgen voor minder krampen.
 • Neem een lange douche met heel warm water.
 • Hou een warme kruik tegen je buik.
 • Neem een eetlepel lijnzaad. De buikkrampen zakken dan vrij snel weg, daarnaast heeft het ook een laxerende werking.

Verhelpen van buikkrampen kan dus op erg verschillende manieren. Het hangt meestal af wat aan de oorzaak van de krampen ligt. Vervolgens moet je voor jou uitzoeken wat het meeste effect heeft. Heb je blijvende buikkrampen, dan is het uiteraard raadzaam een huisarts te raadplegen.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…