Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tips tegen winden laten: Winderigheid behandelen

Olivier
5 min read

Het is een heel natuurlijk iets, maar kan je het schaamrood op de kaken bezorgen; winderigheid. Oftewel; een wind laten. Het gebeurt je eigenlijk dagelijks maar over het algemeen zal je er weinig van merken. Je merkt het wel wanneer je in gezelschap bent en het niet meer kan binnen houden. Een wind laten is eigenlijk gewoon het feit dat gassen in je darmen de kortste weg naar buiten zoeken. Dit is iets wat bij gezonde mensen een aantal keren op een dag gebeurt. Je kan echter ook extreem winderig zijn. Dit kan een bepaald aantal oorzaken hebben, en die oorzaken zijn in een aantal gevallen gemakkelijk aan te pakken. 

Eet niet te gehaast om winderigheid te voorkomen

Op heel veel manieren kan gas in je darmen belanden en zich daar ophopen. Een oorzaak die daar heel vaak aan ten grondslag ligt is je eten naar binnen schrokken. Op die manier kauw je het eten niet goed fijn en je slikt heel grote brokken eten naar binnen. Met die grote brokken eten zal je ongemerkt ook heel grote hoeveelheden lucht inslikken. En wat er in je lichaam binnen komt moet er ook weer uit, zo ook lucht. Het resultaat van schrokken is dus dat je overmatig winderig wordt. Dit zal je vaak combineren met boeren. Rustig eten en goed kauwen helpt je dus om winderigheid te voorkomen.  

Pas op met koolzuurhoudende dranken

Wanneer je regelmatig dranken drinkt zoals cola, sinas en bier krijg je een grote dosis koolzuur binnen. Koolzuur is een gas, en dat gas zal dus een weg naar buiten zoeken door je spijsverteringskanaal. Wanneer het gas zich ophoopt in je darmen zal je het uitboeren, maar wanneer het gas in je darmen zit zal het de weg naar buiten zoeken via je darmen en je anus. Dan laat je dus een wind.

Drink niet te snel

Wanneer je te snel eet word je winderig. Hetzelfde geldt echter voor drinken; een groot glas drinken in één keer naar binnen gieten omdat je haast hebt houdt automatisch in dat je ongemerkt heel veel lucht inslikt. Die lucht zal er ook uiteindelijk weer uitkomen, bovenlangs (boeren) of onderlangs (een wind).

Eet de juiste eiwitten

Je hebt het vast al eens gemerkt; sommige scheten stinken meer dan anderen. Dit komt door de bestanddelen. Een wind zal doorgaans bestaan uit onder andere stikstof, zuurstof, methaan en waterstof. Dit zijn reukloze componenten. Wanneer je echter een wind laat die zwavelgassen bevat zal die juist vreselijk stinken. Die zwavelgassen haalt je lichaam uit eieren, bonen, kool, uien, peulvruchten, spruitjes, granen, zuivel en vis. Wanneer je dus heel vaak winden laat die erg stinken zou je moeten opletten met het eten van deze levensmiddelen.

Eet minder vetten

Vluchtige vetzuren zoals boterzuur, azijnzuur en propionzuur zorgen ervoor dat winden stinken. Je vindt ze vooral in boter en kaas, en dan specifiek in kaas die hard en geurig is. Je vindt die vetzuren ook wanneer je lichaam perziken, bananen, kool en bonen in de darmen afbreekt.  Wanneer je dus last hebt van winden die erg stinken zou je deze dingen het beste uit je dieet kunnen schrappen. 

Extra winderig door voedsel allergie of voedsel intolerantie

Een van de symptomen dat je lijdt aan een voedsel allergie of bepaalde voedsel intolerantie is het laten van meer winden dan gewoonlijk. Je kan extra winderig worden door:

Dit komt doordat je lichaam in dat geval moeite heeft met de afbraak van melksuiker, melkeiwitten, graaneiwitten, ei-eiwitten of soja-eiwitten.

Eet minder koolhydraten

Door de koolhydraten in bepaalde groentesoorten en fruitsoorten kunnen je winden echt enorm stinken. Daarbij kunnen complexe koolhydraten die je vindt in aardappels, rijst en soortgelijke graanproducten zorgen voor extra gasvorming in je darmen. Dit kan ook ontstaan wanneer je ineens heel grote hoeveelheden eenvoudige koolhydraten zoals suiker, frisdrank, drop, snoep, ijs etcetera eet. Je kan dan last krijgen van buikpijn, een buik die opgezwollen raakt en/of winderigheid. Je darmen kunnen dan namelijk de hoeveelheid koolhydraten even niet goed verwerken.

Gebruik medicatie tegen winderigheid

Het kan natuurlijk zijn dat je alle bovenstaande oorzaken al hebt doorgenomen en dat je je eetpatroon al hebt aangepast, maar dat de winderigheid aanhoudt. In dat geval kun je naar de drogist gaan om een middel tegen winderigheid te kopen. Je kunt dan denken aan Daslook, Norit, Rennie Deflatine of  Iberogast

Zorg voor een gezonde darmflora

Voor een gezonde darmflora zijn veel drankjes en speciale soorten zuivel te koop. Ook deze middelen zullen je helpen je darmflora te verbeteren waardoor je minder winderig zult zijn.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…