Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Glutenintolerantie

Het aantal geregistreerde personen die last hebben van een glutenintolerantie (coeliakie) neemt vandaag de dag alsmaar toe. Een groot deel van de bevolking weet echter niet dat zij met deze intolerantie te maken hebben.

Wat is een glutenintolerantie?

Bij glutenintolerantie zijn de darmvlokken (die de binnenbekleding vormen van je darm) beschadigd door gluten. Gluten is een eiwit dat in diverse graansoorten zit, zoals rogge, haver, gerst en tarwe. Een groot deel van het dagelijkse voedsel van een mens zoals brood, koek, gebak en pasta bevat dus gluten. Je beschadigde darm is echter niet goed in staat om voedsel dat gluten bevat op te nemen.

Symptomen bij een glutenintolerantie

Als je last hebt van een glutenintolerantie dan heb je in het bijzonder last van:

  • buikklachten,
  • een opgeblazen gevoel,
  • diarree,
  • verstopping,
  • een olieachtige ontlasting.

Je krijgt vaak klachten na het eten van glutenhoudend voedsel.

Doordat de voedselopname niet optimaal is, kun je lichaamsgewicht verliezen en tekorten ontwikkelen van bepaalde vitamines en mineralen die door de glutenintolerantie minder goed op worden genomen in je lichaam. Indien je een gebrek hebt aan ijzer of foliumzuur dan zal dit in de regel tot bloedarmoede en vermoeidheid leiden. Door een calciumgebrek ontstaat echter botontkalking. Er zijn overigens mensen die last hebben van een glutenallergie die vrijwel geen buikklachten hebben, maar wel problemen ondervinden door deze andere symptomen.

Wanneer ontstaan er klachten?

Bij sommige mensen wordt al op jonge leeftijd, vanaf ongeveer twee jaar, duidelijk dat ze gluten niet verdragen. Deze kinderen zijn vaak te herkennen aan hun dunne armpjes en bolle buikjes. Maar bij een heleboel mensen wordt de glutenintolerantie pas op latere leeftijd vastgesteld. Soms omdat hun darmvlokken pas later gevoelig voor gluten zijn geworden, of omdat hun darmvlokken minder snel worden afgebroken. Deze mensen worden dan voor de duur van een langere periode niet ziek van glutenhoudend voedsel omdat de klachten minder ernstig zijn. Pas later zal bij deze groep duidelijk worden dat gluten de veroorzaker is van hun buikklachten.

In het verleden werd gedacht dat bijna alle gevallen van glutenintolerantie voor de zevende verjaardag aan het licht kwamen. Vandaag de dag is echter bekend dat tweederde van de diagnoses gesteld wordt bij volwassenen. 20 procent van hen is zelfs de 60 jaar al gepasseerd.

Wie krijgt vaak glutenintolerantie?

Bij vrouwen wordt glutenintolerantie twee tot zelfs drie keer vaker gezien dan bij mannen. Als er een eerste- of tweedegraads familielid glutenintolerant is dan heb je bovendien meer dan gemiddeld kans zelf hier ook mee te maken te krijgen. Dit geldt eveneens als je aan diabetes lijdt.

Het stellen van de diagnose

Wanneer een uitgevoerde bloedtest op glutenintolerantie wijst dan wordt je door je huisarts doorverwezen naar een specialist. Deze kan eveneens een bloedonderzoek uitvoeren. Maar de diagnose kan enkel met zekerheid gesteld worden door een stukje uit de darm (biopt) weg te nemen en dat vervolgens onder een microscoop te onderzoeken op beschadigde darmvlokken.

Behandelen van een glutenintolerantie

De beschadigde darmvlokken zullen zich weer herstellen op het moment dat je geen gluten meer eet. Slechts in zeldzame gevallen zal er sprake zijn van blijvend beschadigde darmvlokken. Nadat je darm is hersteld blijf je gezond zolang je geen gluten eet. Dat is overigens vaak behoorlijk lastig omdat het volgen van een glutenvrij dieet veel discipline vergt. Glutenvrije varianten van brood, koek of pasta zijn bovendien aanzienlijk duurder dan de gewone producten. Met de hulp van een diëtist kun je echter leren om alternatieven zoals aardappels, rijst, maïs en gierst in je dieet in te passen.