Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vandaag is het Internationale Dag van de Coeliakie, maar wat is dat juist?!

Akyna Peeters
3 min read

Vandaag is het de Internationale Dag van de Coeliakie, de auto-immuunziekte waarbij het lichaam overgevoelig is voor gluten. Schär, dé producent en expert op vlak van glutenvrije voeding, zet deze week volledig in het teken van Coeliakie. De diagnoseperiode van de auto-immuunziekte verloopt steeds sneller, maar toch blijft de aandoening vaak onder de radar. 

Uit een studie van marktonderzoekinstituut Gfk over de consumptie van glutenvrije voeding blijkt dat het aantal mensen dat glutenvrij eet is toegenomen met 33%. Dat doen ze voornamelijk omdat hun lichaam geen gluten verdraagt. Dit is een stijging van één op drie personen naar bijna één op twee, in vergelijking met een gelijkaardige studie uit 2018. Deze studie toont de positieve ontwikkeling dat steeds meer mensen met coeliakie, of glutensensitiviteit, hun weg vinden naar een diagnose en zo hun glutenvrije dieet kunnen starten. 

‘Het is cruciaal dat mensen met coeliakie – in België ongeveer 1% van de bevolking – snel een diagnose krijgen en hun dieet kunnen aanpassen. Gluten uit je dieet schrappen is tot op heden nog altijd de enige remedie om gezondheidsproblemen omwille van gluten tegen te gaan. Zoals de cijfers aantonen gaan we de goede richting uit, maar er is nog heel wat werk voor we niet langer over een onderdiagnose kunnen spreken’, zegt diëtiste Katrien Wellens van Schär.

Kortere diagnose 

Uit een bevraging bij de leden van VCV/SBC, respectievelijk de Vlaamse Coeliakievereniging en la Société Belge de la Coeliaquie, blijkt dat ook de duur van de diagnoseperiode een positieve evolutie doormaakt. Vijftien jaar geleden kreeg 36% van de gevallen de diagnose in minder dan een jaar, nu is dit aantal gestegen naar 58%. Helaas zijn er ook gevallen waarin de diagnose wordt uitgesteld, maar dat is steeds minder. Vijftien jaar geleden moesten 22% van de patiënten meer dan negen jaar wachten op een diagnose, tegenwoordig is dit slechts 8%. 

‘De vaak vage klachten of zelfs asymptomatische patiënten zorgen ervoor dat het diagnosticeren van coeliakie een hele uitdaging is. Daarom is het van groot belang om via initiatieven als de Week van de Coeliakie de aandoening in de kijker te blijven zetten en nog meer bewustzijn te creëren rond coeliakie en de symptomen ervan. Hopelijk kunnen we zo de diagnose voor een nog groter deel van de patiënten sneller realiseren’, aldus diëtiste Katrien Wellens.

Zelftest van Schär

Er zijn heel wat symptomen die kunnen wijzen op coeliakie, zoals diarree, buikpijn en gewichtsverlies. Maar ook aspecifieke klachten zoals aften in de mond, bloedarmoede, moeheid of onvruchtbaarheid. Deze klachten zijn minder specifiek, waardoor ze vaak worden geassocieerd met andere aandoeningen. Schär ontwikkelde een zelftest die je een eerste indicatie kan geven en je op weg helpt richting een diagnose. 

Meer informatie en de zelftest vind je via de website.

Door Akyna Peeters

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…