Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Coeliakie Symptomen

Camille
4 min read

Niet alleen bij volwassenen, die lijden aan coeliakie, maar eveneens bij kinderen die aan deze aandoening lijden, kan het ziektebeeld van persoon tot persoon sterk verschillen. Dit ziektebeeld wordt namelijk door verschillende factoren bepaald, zoals door de lengte van het segment van de dunne darm dat door de gluten is aangetast. Daarnaast zullen niet alle symptomen die typisch zijn voor coeliakie bij elke patiënt, en in gelijke mate, voorkomen.

Symptomen typisch zijn voor coeliakie

Op het moment dat je lijdt aan coeliakie dan kun je te maken krijgen met diverse symptomen zoals:

 • diarree,
 • een verstoorde vertering van voedsel,
 • buikklachten,
 • een tekort aan bepaalde mineralen,
 • een tekort aan bepaalde vitamines
 • vermoeidheidsklachten,
 • anemie (bloedarmoede),
 • een achterstand die ontstaat in de groei,
 • een minder goede stolling van je bloed,
 • het verlies van lichaamsgewicht
 • een vertraagde puberteit
 • onvruchtbaarheid
 • ontstaan van een miskraam bij zwangere vrouwen.

Verstoring van de darmwerking

Het slijmvlies dat de wanden van de dunne darm bekleedt zal door coeliakie beschadigd raken met als gevolg dat je darmen over het algemeen minder goed gaan werken. Deze verstoorde darmwerking leidt vervolgens tot een verminderde opname van vocht uit het voedsel dat verteerd wordt. In veel gevallen zal dit tot diarree leiden. Daarnaast bestaat er ook een kans op een gebrek, of tekort, aan sommige voedingsmiddelen. Deze worden namelijk niet altijd volledig verteerd bij coeliakiepatienten waardoor het lichaam niet alle essentiële vitamines en mineralen op kan nemen. Een tekort aan deze belangrijke stoffen heeft tot gevolg dat er uiteenlopende complicaties zullen optreden.

Gevolgen van coeliakie

Het feit dat je lichaam, bij coeliakie, niet alle essentiële voedingstoffen op kan nemen om bijvoorbeeld optimaal te kunnen groeien, maar eveneens om goed te kunnen functioneren, kan voor klachten van vermoeidheid zorgen, en zelfs een achterstand in de groei veroorzaken bij een kind met deze aandoening. In een dergelijk geval zal je lichaam immers onder andere bouwstenen en energiebronnen missen om op een normale manier te kunnen groeien en te functioneren. Doordat er aan sommige essentiële stoffen een gebrek ontstaat, kunnen er eveneens minder rode bloedplaatjes worden geproduceerd in het lichaam van iemand die lijdt aan deze aandoening. Dit kan invloed hebben op de stolling van het bloed en op die manier eveneens voor vervelende complicaties zorgen.

Een kind met coeliakie kan, behalve achterblijven in de groei, eveneens met een vertraagde puberteit te maken krijgen. Dit fenomeen is het gevolg van het niet optimaal functioneren van het lichaam als gevolg van de coeliakie. Vaak zal een kind met coeliakie pas later gaan puberen en het lichaam zich eveneens pas later volwassen worden. Het kan zelfs gebeuren dat een kinderwens niet vervuld kan worden bij mensen die lijden aan coeliakie. Zij kunnen namelijk onvruchtbaar worden als gevolg van deze aandoening.

De rol van de dunne darm bij coeliakie

De dunne darm vormt een essentieel onderdeel van je spijsverteringsstelsel. In de dunne darm vindt namelijk het grootste deel van de vertering van voedsel plaats. Belangrijke voedingsstoffen zullen hierna, door de dunne darmwand, worden geabsorbeerd en langs de bloedbaan door het lichaam worden verspreid. Voor een optimale opname van voedingsstoffen mogelijk te maken, zal de darmwand een erg groot oppervlak nodig hebben. Om een enorm groot oppervlak te creëren heeft de dunne darm plooien en die beschikken over vingervormige uitsteeksels (villi, of darmvlokken).

Als je lijdt aan coeliakie dan gaan deze darmvlokken echter stuk door het regelmatige contact met gluten en krijg je last van een aantal uiteenlopende buikklachten. Na enige tijd kan de darmwand bijvoorbeeld ernstig beschadigd raken en voedingsstoffen minder goed op gaan nemen, met uiteenlopende klachten tot gevolg. 

De ziekte van Dühring

Soms kun je, als je lijdt aan coeliakie, last krijgen van een chronische huidaandoening met als belangrijkste klacht jeuk. Deze huidaandoening (Dermatitis herpetiformis, is eveneens bekend als de ziekte van Dühring) en is wordt veroorzaakt door de overgevoeligheid voor gluten. Niet alle mensen die lijden aan coeliakie hebben echter met de ziekte van Dühring te maken.

Verminderen van de klachten van coeliakie

Door voor de rest van je leven een glutenvrij-dieet te volgen kun je, als je lijdt aan coeliakie, klachten laten verminderen, of zelfs dergelijke klachten helemaal voorkomen. Op het moment dat je echter met het dieet stopt, zullen de klachten echter al vrij snel weer de kop op steken.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…