Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

We eten te weinig vezels!

Camille
3 min read

Vezels zijn gezond en goed voor je darmen. Ze verminderen de eetlust, bevorderen de spijsvertering en poetsen ook onze darmen ermee schoon. We geven je alvast enkele tips om meer vezels te eten.

Wat zijn vezels?

Vezels zijn onverteerbare plantenresten. Het lichaam kan deze vezels nauwelijks verteren en komen daardoor onveranderd in de dikke darm terecht. Ze leveren geen voedingsstoffen, maar omdat ze onveranderd in de dikke darm terecht komen, zorgen ze voor een goede darmwerking.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals meergranen- of volkerenproducten, fruit en groenten bevatten doorgaans minder vet.

Meer vezels nodig

We hebben gemiddeld 30 – 40 gram voedingsvezels per dag nodig om gezond te blijven. De meeste mensen krijgen slechts minder dan 20 gram vezels per dag binnen. Hier moet meer aandacht aan besteed worden, omdat vezels een belangrijke voedingsstof vormen voor gezonde darmen, en dus ook voor een gezond lichaam.

Nuttige tips

1.Groenten en fruit

Groenten en fruit zijn 2 natuurlijke bronnen van vezels. Ze zitten niet alleen boordevol met wateroplosbare vezels, ze bevatten ook nog eens talloze vitaminen en antioxidanten die je helpen om gezond te leven.

2. Volkoren

Kies voornamelijk voor volkorenvarianten als je brood, rijst of pasta kookt. Volkoren producten bevatten minimum 2 keer zoveel vezels. Begin met kleinere porties, om aan de smaak te wennen. Leer volkoren en onbewerkte varianten van je dagelijkse voeding waarderen. Je zult al snel merken dat je lichaam het ook ontzettend zal waarderen!

3. Peulvruchten

Bonen, doperwten, linzen enz. zitten boordevol vezels. Je kunt peulvruchten eenvoudig toevoegen aan roerbakgerechten of aan je salade, om deze nog vezelrijker te maken

4. De hele vrucht

Hoe meer fruit je intact laat, hoe meer vezels je binnenkrijgt. Een rauwe appel bevat meer vezels dan bv. appelmoes. Een stuk fruit of groente is een makkelijke manier om dagelijks je hoeveelheid vezels te verhogen.

5. Lijn – en chiazaad

Je kan bij de bereiding van je maaltijd ook extra vezels toevoegen door bijvoorbeeld lijn- of chia zaad te verwerken of toe te voegen in allerlei gerechten. Deze zijn niet alleen rijk aan vezels, maar bevat ook nog eens een belangrijke hoeveelheid eiwit, omega 3 vetten en antioxidanten.

Vezelrijke producten

Hieronder nog een lijstje van voedingsmiddelen die een bron zijn van vezels:

 • Brood gemaakt van hele graankorrels, zoals volkorenbrood en roggebrood
 • Ontbijtgranen, zoals havermout en muesli
 • Aardappelen
 • (volkoren) Pasta
 • (volkoren) Rijst
 • Bonen en peulvruchten
 • Zeewier
 • Groene bladgroenten
 • Gedroogd fruit
 • Bessen
 • Appels en peren
 • Citrusvruchten

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…