Waarom de wereld dringend meer apen nodig heeft in de strijd tegen Covid-19
De wereld heeft apen nodig, waarvan het DNA sterk lijkt op dat van mensen, om Covid-19-vaccins te ontwikkelen. Maar een wereldwijd tekort, als gevolg...
Inhoud
Je darmflora beïnvloedt veel meer aspecten van je gezondheid dan je zou verwachten. In dit artikel leggen we daarom uit wat je darmflora precies voor je gezondheid betekent. Ook geven we je meteen een aantal tips om je darmflora te verbeteren.
Dit gezondheidsvoordeel van je darmflora is uiteraard voor de hand liggend, maar belangrijk genoeg om toch te noemen. Een gezonde darmflora draagt bij aan een gezonde stoelgang. Het voorkomt zowel obstipatie als diarree. Ook winderigheid kan vaak verholpen worden door het verbeteren van je darmflora.
Als je darmflora niet optimaal is, kan dit ervoor zorgen dat je voedingsstoffen minder goed opneemt. Je kan dan bepaalde voedingsstoffen tekortkomen die je wel consumeert, maar die simpelweg niet door je lichaam worden opgenomen. De voedingsstoffen verlaten je lichaam dan ongebruikt via je ontlasting.
Een verstoorde darmflora kan ervoor zorgen dat je sneller aankomt. Uit onderzoeken blijkt dan ook dat de darmflora van eeneiige tweelingen sterk verschilt wanneer een van de twee een gezond gewicht heeft en de ander obesitas heeft.
Tijdens een van deze onderzoeken werden de darmbacteriën van de tweeling overgebracht naar muizen. De muizen die de darmbacteriën van degene met obesitas kregen, kwamen meer aan dan de muizen die de bacteriën van degene met een gezond gewicht kregen, terwijl beide groepen hetzelfde dieet kregen.
Een gezonde darmflora zou zelfs kunnen helpen om hart- en vaataandoeningen te voorkomen. Slechte darmbacteriën dragen namelijk bij aan het aanmaken van een stof die een rol speelt bij verstoppingen in de slagaders.
De goede bacteriën in je darmen kunnen juist bijdragen aan een gezond HDL cholesterol, wat een beschermende factor is als het om hart- en vaatziektes gaat.
Het verbeteren van je darmflora kan helpen om je immuunsysteem sterker te maken. Je darmflora communiceert namelijk met je immuuncellen. Hierdoor heeft het invloed op hoe je immuunsysteem op infecties reageert.
Ben jij na het lezen van dit artikel ook extra gemotiveerd om goed voor je darmflora te zorgen? Deze tips helpen je hierbij:
Door goed voor je darmen te zorgen, zorg je goed voor heel je lichaam. Je darmflora beïnvloedt niet alleen je ontlasting, maar ook je immuunsysteem, je gewicht en het risico op diverse aandoeningen. Gebruik de tips uit dit artikel daarom om je darmflora te verbeteren.
Bronnen:
Turnbaugh PJ, Hamady M, Yatsunenko T, Cantarel BL, Duncan A, Ley RE, Sogin ML, Jones WJ, Roe BA, Affourtit JP, Egholm M, Henrissat B, Heath AC, Knight R, Gordon JI, Nature, 2009.
Patterson E, Ryan PM, Cryan JF, Dinan TG, Ross RP, Fitzgerald GF, Stanton C, Postgrad Med J, 2016.
Vanessa K Ridaura, Jeremiah J Faith, Federico E Rey, Jiye Cheng, Alexis E Duncan, Andrew L Kau, Nicholas W Griffin, Vincent Lombard, Bernard Henrissat, James R Bain, Michael J Muehlbauer, Olga Ilkayeva, Clay F Semenkovich, Katsuhiko Funai, David K Hayashi, Barbara J Lyle, Margaret C Martini, Luke K Ursell, Jose C Clemente, William Van Treuren, William A Walters, Rob Knight, Christopher B Newgard, Andrew C Heath, Jeffrey I Gordon, Science, 2014.
Heiman ML, Greenway FL, Mol Metab, 2016.
De wereld heeft apen nodig, waarvan het DNA sterk lijkt op dat van mensen, om Covid-19-vaccins te ontwikkelen. Maar een wereldwijd tekort, als gevolg...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon