Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Heb ik vocht in de buik?

Olivier
6 min read

Iedereen heeft vocht in de buik, maar sommige mensen hebben meer vocht in de buikholte dan gezond is of zou moeten. Heb je meer vocht in de buik dan gezond is voor het lichaam, dan wordt er gesproken over de aandoening ‘ascites’. Ascites betreft een abnormale ophoping van eiwitbevattend vocht in de buikholte. Zowel vrouwen als mannen kunnen met de aandoening te maken krijgen, maar toch komt de aandoening vaker voor bij vrouwen. Dit komt simpelweg omdat vrouwen standaard al meer vocht in de buikholte hebben dan mannen, waardoor ze meer kans hebben op ophopingen van het vocht in de buikholte.

Op deze pagina lees je meer over vocht in de buikholte, ofwel ascites. Zo vertellen we eerst meer over de mogelijke oorzaken van deze aandoening, zodat je meer inzicht hebt in de achterliggende oorzaak van jouw lichamelijke probleem. Na het beschrijven van de oorzaak van de aandoening, worden de belangrijkste symptomen van de aandoening beschreven. Deze symptomen kun je gebruiken om te controleren of jij te maken hebt met een te grote hoeveelheid vocht in de buikholte, zodat je indien nodig actie kunt ondernemen om jouw probleem te laten verhelpen door een arts.

De oorzaken van vocht in de buikholte

Iedereen heeft vocht in de buikholte, maar sommige mensen hebben te veel vocht in de buikholte dat zich heeft opgehoopt. De oorzaken van vochtophopingen in de buikholte vallen meestal onder de noemer ‘hartafwijkingen’ en betreffen oorzaken als hartfalen en kankergezwellen. Daarnaast komt de aandoening vaak voor bij mensen met lever- of nieraandoeningen, omdat deze aandoeningen moeten zorgen voor het afvoeren van afvalstoffen en vocht in het lichaam. Werken de organen niet meer goed, dan blijft het vocht in de buikholte zitten. Een aandoening die vaak direct zorgt voor vocht in de buikholte, is levercirrose. Dit is een beschadiging van de lever, waardoor de lever minder goed functioneert en het vocht in de buikholte blijft zitten.

De symptomen van vocht in de buikholte

Vocht in de buikholte brengt diverse specifieke symptomen met zich mee. De belangrijkste en meest voorkomende symptomen van een te grote hoeveelheid vocht in de buikholte, zijn de volgende:

  • Een dikke buik met een uitpuilende navel
  • Striae op de buik
  • Verwijde bloedvaten op de buik
  • Een glimmende huid op de buik
  • Een verminderde eetlust
  • Druk op de maag
  • Maagpijn
  • Kortademigheid
  • Oedeem, ofwel dikke enkels
  • Vermoeidheid
  • Een verminderde mobiliteit
  • Een snelle gewichtstoename die niet te verklaren is

Verder hangen de symptomen van het vocht in de buikholte af van de achterliggende aandoening achter dit probleem. Heb je bijvoorbeeld problemen met de nieren en heb je hierdoor last van vocht in de buikholte, dan kun je ook te maken krijgen met symptomen als geelzucht.

De ernst van de symptomen

Hoe erg de symptomen zijn die je voelt door vocht in de buikholte, is afhankelijk van de hoeveelheid vocht in de buikholte. Heb je slechts een kleine ophoping van vocht in de buikholte, dan zijn de klachten niet zo erg en is het goed mogelijk dat je helemaal niet in de gaten hebt dat je te veel vocht in de buikholte hebt. Heb je een grote hoeveelheid vocht in de buikholte, dan worden de klachten vanzelf erger en is het moeilijker om het probleem te negeren. Heb je een grote hoeveelheid vocht in de buikholte, dan wordt de buik automatisch veel dikker en voelt de buik veel pijnlijker aan dan wanneer je een beetje vocht in de buikholte hebt zitten.

De diagnose van vocht in de buikholte

Je kunt zelf gemakkelijk testen of je te veel vocht in de buikholte hebt. Dit doe je door een klein tikje te geven tegen een bepaalde kant van de buik en nu te controleren hoe de buik op dit tikje reageert. Gebeurt er niets, dan is de kans groot dat je geen last hebt van een ophoping van vocht in de buikholte. Ontstaat er een golfbeweging die over de gehele buik heen loopt alsof je een tikje geeft op water, dan is de kans groot dat je te maken hebt met een te grote hoeveelheid vocht in de buikholte.

Bovenstaande manier om jezelf te testen op vocht in de buikholte is een goede manier om je gezondheid te testen, maar het moet geen definitieve test zijn voor de eventuele aanwezigheid van een vochtophoping in de buikholte. Heb je last van diverse symptomen die te maken hebben met vocht in de buikholte en zie je geen golfbeweging op de buik na het geven van een tikje, dan betekent dit niet dat er niets aan de hand kan zijn en je niet naar de dokter hoeft te gaan. Het wel of niet ervaren van de symptomen is de belangrijkste leidraad bij het ontdekken van vocht in de buikholte: bovenstaande test is meer een extra manier om de aanwezigheid van een vochtophoping te controleren.

De diagnose van vocht in de buikholte door de dokter

Herken je enkele symptomen van vocht in de buikholte, dan wordt aangeraden om naar de dokter te gaan en jouw symptomen verder te laten onderzoeken. De uiteindelijke diagnose van ascites wordt gedaan aan de hand van een lichaamsonderzoek. Zo kan de arts op de buik kloppen, waarna hij of zij luistert naar het geluid dat dit klopje oplevert. Hoort de arts een dof geluid, dan kan dit duiden op een vochtophoping. Bij twijfel kan de dokter een echogram maken, maar de dokter kan er ook voor kiezen om vocht af te nemen uit de buik en dit vocht te onderzoeken in het laboratorium. Vocht in de buik ontstaat namelijk niet zomaar, maar wijst altijd op een dieper liggend lichamelijk probleem dat verder onderzocht dient te worden.

Heb je inderdaad vocht in de buik, dan onderzoekt te arts wat de mogelijke oorzaak van de vochtophoping is. Is de oorzaak eenmaal bekend, dan kan de dokter met een gerichte behandeling starten om de vochtophoping te laten verdwijnen en de oorzaak van het probleem weg te nemen, zodat er geen nieuwe ophoping van vocht ontstaat.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…