Steken in de Onderbuik

steken-onderbuik.jpg

Als je te maken hebt met steken in de onderbuik of lage buikpijn, komt dit vaak door een probleem met de darmen, de nieren of de blaas. Daar komt nog bij dat de pijn in de onderbuik bij vrouwen veroorzaakt kan worden door een probleem met de baarmoeder of eierstokken, terwijl mannen risico lopen op en probleem met het prostaat als zij steken hebben in de onderbuik.

Heb jij last van steken in de onderbuik en wil je weten waar dit vandaan komt? Lees dan meer over steken in de onderbuik op deze pagina. Op deze pagina lees je niet alleen wat voor soorten pijnsteken je kunt voelen in je onderbuik, maar ook hoe de pijn in de onderbuik veroorzaakt kan worden en wat je moet doen als je steken voelt in de onderbuik als je zwanger bent. Heb je alle informatie in dit artikel gelezen, dan heb je meer inzicht in het onderwerp en kun je gemakkelijker achterhalen waar jouw pijnklachten vandaan komen en of je hier iets mee moet doen.

Soorten steken in de onderbuik

Er zijn verschillende soorten steken in de onderbuik die je kunt voelen. Zo kun je last hebben van een stekende pijn, maar kan het ook gaan om een krampende pijn, een zeurende pijn, een bonzende pijn of een brandende pijn. Omdat de pijn die je voelt veel zegt over de mogelijke klacht die je hebt, vraagt de arts altijd eerst wat voor soort pijn je ervaart. Op basis van jouw antwoord, gaat hij vervolgens op zoek naar de oorzaak van het probleem.

Nog meer dan de soort pijn die je voelt, zegt de locatie van de steken in de buik ook veel over de mogelijke klacht die je hebt. Bij het voelen van steek in de onderbuik, zijn er over het algemeen drie locaties die pijn kunnen doen:

 • Pijn rechtsonder in de buik: heb je last van pijnklachten rechtsonder in de buik, dan komt dit vaak door de dikke darm of door de dunne darm. Bij vrouwen kan de pijn ook door de eierstok komen, maar dit komt wel minder voor. 
 • Pijn midden-onder in de buik: heb je last van buikpijn rond de navel, dan duidt dit vaak op problemen met de blaas of baarmoeder bij vrouwen en met problemen met de blaas of prostaat bij mannen. 
 • Pijn linksonder in de buik: heb je pijn aan de linker onderkant van de buik, dan heeft dit vaak te maken met problemen met de dikke darm. Bij vrouwen kan deze pijnklacht ook duiden op problemen met de eileiders en/of eierstokken.

Zoals je ziet, zegt de precieze locatie van de buikpijn veel over de mogelijke oorzaak van de buikpijn. Welke oorzaken er allemaal achter jouw steken in de onderbuik kunnen zitten, lees je in onderstaande alinea.

Mogelijke oorzaken van steken in de onderbuik

Er zijn vele verschillende oorzaken aan te wijzen voor pijn in de onderbuik. Om je een compleet beeld te geven van de mogelijke oorzaken achter steken in de onderbuik, worden de belangrijkste en meest voorkomende oorzaken van de pijnsteken in deze opsomming beschreven:

 • Buikgriep: als je buikgriep hebt, kun je te maken krijgen met lage buikpijn, een verminderde eetlust en misselijkheid en/of braken. Je voelt niet echt steken in de lage buik, maar hebt meer last van een zeurende pijn die af en toe aanzwelt. 
 • Een blaasontsteking: bij een blaasontsteking heb je niet alleen last van een branderig gevoel bij het plassen, maar kun je ook te maken krijgen met steken in de onderbuik. 
 • Een voedselallergie: pijn en steken in de onderbuik worden vaak veroorzaakt door een voedselallergie of door voedselintolerantie. Heb je bijvoorbeeld een allergie voor gluten en krijg je toch gluten binnen, dan voel je dit vrijwel direct aan de steken in je buik. 
 • Blindedarmontsteking: een blindedarmontsteking brengt diverse klachten met zich mee, waarvan het voelen van pijnlijke steken in de onderbuik de belangrijkste klacht is. 
 • Galstenen en/of nierstenen: galstenen en nierstenen brengen heftige klachten met zich mee, waaronder stekende pijn in de onderbuik. Deze steken kunnen zo pijnlijk zijn, dat patiënten echt over de grond kruipen van de pijn. 
 • Nierbekkenontsteking: een nierbekkenontsteking brengt diverse pijnklachten met zich mee, waaronder stekende pijn in de onderbuik rond de nieren. Je voelt de pijn overigens niet alleen in je buik, maar ook in de lage rug. 
 • Een darmverstopping: Heb je last van obstipatie of een darmverstopping, dan kun je hevige pijn in de onderbuik krijgen. Zeker als je langer te maken hebt met de verstopping, kan de pijn erg heftig worden. 
 • Een cyste in de baarmoeder of eierstok: een cyste veroorzaakt pijnklachten als stekende pijn die vergeleken kan worden met de pijnsteken van gal- en nierstenen. 
 • De menstruatie: als een vrouw menstrueert, kan zij ook te maken krijgen met pijnklachten in de onderbuik. Deze pijnklachten kunnen zeurend zijn, maar ook stekend of brandend. 
 • Een buikvliesontsteking: heb je een bacteriële infectie in het buikvlies, dan krijg je te maken met hevige buikpijnen die je voornamelijk in de onderbuik kunt voelen.

Andere mogelijke oorzaken van stekende pijn in de onderbuik die wat minder vaak voorkomen en bovendien ook andere klachten met zich meebrengen, zijn de ziekte van Crohn, het Prikkelbare Darm Syndroom, een eileiderontsteking of een tekort aan belangrijke vitaminen en mineralen, zoals ijzer, vitamine B en vitamine D.

Steken in de buik tijdens de zwangerschap: wat nu?

Als je zwanger bent, moet je extra alert zijn als je te maken hebt met steken in de onderbuik. Steken in de onderbuik kunnen namelijk wijzen op een probleem met de maag, de darmen, de nieren of de blaas, maar kunnen je ook waarschuwen voor een probleem met de baarmoeder. Je hoeft niet in paniek te raken als je steken in de onderbuik voelt tijdens de zwangerschap, maar het is wel belangrijk om deze klacht goed te onderzoeken. Bel in ieder geval de dokter om jouw pijnklachten te melden en bespreek met de dokter wat er met de klachten moeten gebeuren.

Afhankelijk van jouw omschrijving van de pijnklachten, kan de dokter adviseren om de klachten even af te wachten of kan de dokter vragen of je meteen naar het ziekenhuis wil gaan voor een uitgebreid onderzoek naar de pijnklachten.