Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat zijn de meest bekende oorzaken van steken in je onderbuik?

Camille
5 min read

Pijn in de onderbuik kan van heel veel dingen komen. In de onderbuik bevinden zich heel veel organen, die wanneer er een aandoening aan is, aan de basis kunnen staan van pijn in het onderbuikgebied. Sommige klachten zijn mild en gemakkelijk te verhelpen of te voorkomen, andere klachten kunnen duiden op een aandoening met een ernstigere aard, waarbij de huisarts of specialist een diagnose zal moeten stellen.

In de (onder)buik zitten veel organen, onder meer (gedeeltelijk):

 • de dikke darm
 • de blaas
 • de galblaas
 • de milt
 • de lever
 • de baarmoeder
 • de eierstokken
 • de blinde darm

Maar wat zijn de meest bekende oorzaken van steken in je onderbuik? Net als met zoveel klachten, zijn er meerdere antwoorden op deze vraag.

Weet wat je voelt en waar

Het is altijd handig voor de huisarts als je goed aan de huisarts kunt uitleggen waar je de pijn voelt. Zo kan hij de meest bekende oorzaken van steken in de onderbuik beter herleiden. Ook belangrijk om te vermelden is wanneer de steken in je onderbuik zijn ontstaan, hoelang ze al duren en – bij een niet continue pijn – wanneer de klachten optreden. Zo help je je huisarts bij het stellen van een goede diagnose, om vervolgens een goede medicatie voor te schrijven of een vervolgafspraak bij een specialist voor je aan te vragen.

Overigens kunnen ook vaak redelijk onschuldige zaken oorzaak zijn van klachten in de onderbuik:

 • een verkeerd voedingspatroon
 • menstruatie
 • zwangerschap
 • buikgriep.

Die klachten ‘horen erbij’, maar als je ze niet direct ook als zodanig herkent, kan het toch tot twijfels leiden.

Bij mannen en vrouwen

Zowel mannen als vrouwen kunnen te maken krijgen met pijnklachten in de onderbuik. Zij vragen zich dan ook af: Wat zijn de meest bekende oorzaken van steken in je onderbuik?

Bij zowel mannen als vrouwen kan obstipatie of verstopping een oorzaak zijn van klachten. De ontlasting is bijvoorbeeld door te weinig vocht (uitdroging) hard geworden en men kan niet meer – gemakkelijk – naar de wc. Daardoor stopt de ontlasting in de dikke darm op, wat uiteraard een heel onplezierig gevoel kan geven. Ook het niet kunnen verdragen van bepaalde voedingsstoffen of kunstmatige toevoegingen kan reden zijn van steken in je onderbuik. Of er sprake is van intolerantie of allergie kunnen onderzoeken uitwijzen. Ook buikgriep komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor.

Mannen: prostaatproblemen

Bij mannen kan de oorzaak van stekende pijn in de onderbuik liggen bij problemen met de prostaat. Pijnklachten in de onderbuik bij mannen kunnen een aanwijzing zijn voor een prostaatontsteking. Dit gaat veelal gepaard met meerdere klachten, zoals plasproblemen, pijn bij het plassen en vaker moeten plassen. Bij een combinatie van deze klachten en klachten met pijn in de onderbuik is de link bij mannen met de prostaat vaak snel gelegd.

Specifiek voor vrouwen

Specifiek voor vrouwen zijn uiteraard de klachten die uit het gynaecologische gebied komen (baarmoeder, eileider, eierstokken). Afwijkingen, ontstekingen of bijvoorbeeld vleesbomen en cystes kunnen allerlei pijnklachten veroorzaken. Soms is verwijzing naar een gynaecoloog raadzaam of noodzakelijk voor nader – inwendig – onderzoek.

Vaker bij vrouwen dan bij mannen

Een blaasontsteking of een urinewegontsteking is ook vaak de boosdoener bij pijn in de vorm van steken in de onderbuik. Dit komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit geldt ook voor PDS, het prikkelbare darm syndroom. Vrouwen hebben hier vaker last van, PDS uit zich onder meer in hevige krampen, opgeblazen gevoel en afwisselend diarree en obstipatie. Dit kan met grote tussenpozen voorkomen.

Psychische oorzaken

Ook psychische klachten kunnen aanleiding geven tot stekende pijn in onderbuik. Dit komt minder bij mannen voor, vaker bij vrouwen, maar ook bij kinderen. Het is bekend dat psychische klachten zich kunnen uiten in lichamelijke verschijnselen. Buikpijn is er daar een van. Stress en gedrag dat uit stress voortkomt, kan invloed hebben op je lichamelijke gesteldheid.

Denk aan:

 • stress- of emotie-eten; bijvoorbeeld meer zoetigheid of vette snacks
 • meer roken als gevolg van stress
 • meer gaan drinken
 • een ander dag/nachtritme (veel slapen, lang slapen, of juist helemaal niet slapen).

Allemaal factoren die anders zijn dan anders door de invloed van psychische beslommeringen. Sommige mensen hebben letterlijk buikpijn van de spanning, doordat ze bijvoorbeeld compleet verkrampen, geen hap meer door hun keel krijgen. Wat uiteraard weer effecten heeft op allerlei systemen in je lichaam. Vraag je je af: Wat zijn de meest bekende oorzaken van steken in je onderbuik? Dan hebben we hier een aantal mogelijke oorzaken gegeven. Uiteraard kan je huisarts je altijd meer vertellen, mocht je er niet gerust op zijn.

Door Camille

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…