Er hangen ons veel ergere dingen boven het hoofd dan apenpokken
Volgens de ProMED-website, ‘s werelds grootste open surveillancesysteem voor het melden van uitbraken, was mei een slechte maand voor infectieziekten. En dat heeft niks...
Inhoud
Een groot deel van de (oudere) mannen, krijgt te maken met toenemende prostaatklachten en plasproblemen als ze ouder worden. Deze klachten kunnen verschillen van een blaasontsteking tot een vergroting van de prostaat. De klachten beginnen vaak mild, maar kunnen geleidelijk aan wel erger worden. Zeker als je niets doet om de klachten te behandelen, kunnen de klachten erger worden.
Omdat de meeste problemen van prostaatklachten in de prostaat worden veroorzaakt, is het belangrijk om meer inzicht te krijgen in dit lichaamsdeel. De prostaat is een kleine klier die je in de urinebuis van de man vindt. De prostaat heeft de grootte van een kastanje en de vorm van de klier lijkt ook een beetje op de vorm van deze noot. De prostaat is verantwoordelijk voor het produceren van een vloeistof die helpt bij het vervoeren van spermacellen tijdens een zaadlozing. Tot slot zorgt de klier ervoor dat de spermacellen een goede zuurgraad hebben en dat er extra veel sperma geproduceerd kan worden, wat de vruchtbaarheid van de man vergroot.
Om je een duidelijk beeld te geven van de mogelijke klachten die je kunt ervaren als je prostaatklachten hebt, worden in deze alinea de symptomen van zowel
De symptomen van een ontsteking van het prostaat, zijn de volgende:
De symptomen van een vergroting van het prostaat, zijn de volgende:
Heb je te maken met enkele van bovenstaande symptomen, dan kan dit wijzen op prostaatklachten. Om de klachten te verminderen en te voorkomen dat de klachten ernstiger worden in de toekomst, is het in dit geval verstandig om naar de dokter te gaan.
Bij het behandelen van prostaatklachten, heeft de dokter verschillende opties. De twee opties die het meest gekozen worden om prostaatklachten te verminderen, worden in onderstaande alinea’s beschreven.
Het gebruik van middelen tegen prostaatklachten
Er zijn diverse middelen verkrijgbaar die gebruikt worden tijdens de behandeling van diverse prostaatklachten. Dit kunnen middelen zijn die zich richten op het laten krimpen van het prostaat tot de normale grootte, maar het kunnen ook middelen zijn die erop gericht zijn de prostaat wat meer ruimte te geven. Heeft de prostaat wat meer ruimte, dan drukt deze klier niet meer op de urineleider en dit kan een hoop klachten verminderen.
Het ondergaan van een operatie voor prostaatklachten
Als de prostaatklachten niet verminderen door het gebruik van bepaalde medicijnen, kan er ook een operatie ingepland worden om de klachten voor eens en voor altijd te laten verdwijnen. Bij het uitvoeren van een operatie, wordt de prostaat helemaal of voor een groot deel verwijderd. Na de operatie heb je geen last meer van prostaatklachten, maar je kunt er wel impotent of incontinent van worden. Sommige mensen worden zelfs onvruchtbaar na het ondergaan van de operatie, maar dit komt niet vaak voor.
Omdat een operatie kan zorgen voor impotentie, incontinentie of zelfs onvruchtbaarheid, is dit niet de meest wenselijke optie om prostaatklachten te genezen. Gelukkig is de operatie niet vaak nodig en zeker niet als de klachten op tijd herkent en op tijd laat behandelen.
Er zijn diverse maatregelen die je zelf in acht kunt nemen om te voorkomen dat je te maken krijgt met vervelende prostaatklachten. Lees onderstaande tips en je weet precies wat je moet doen om te voorkomen dat je met klachten te maken krijgt.
Tip 1: wacht nooit te lang met naar de wc gaan. Als je aandrang voelt om te plassen, kun je het beste meteen gaan.
Tip 2: plas zo veel mogelijk zittend. Staand plassen is misschien aantrekkelijker voor veel mannen, maar dit is minder goed voor de prostaat.
Tip 3: ontspan en neem de tijd om te plassen. Plas de blaas en de plasbuis zo goed mogelijk leeg, zodat er zo min mogelijk urine achterblijft. Probeer zo min mogelijk te persen, want dit is niet goed voor de blaas en de prostaat.
Tip 4: drink voldoende, zodat je ook regelmatig naar de wc moet en afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden.
Tip 5: houd een gezond eetpatroon aan. Eet genoeg groenten, fruit en eet bovendien gevarieerd
Volgens de ProMED-website, ‘s werelds grootste open surveillancesysteem voor het melden van uitbraken, was mei een slechte maand voor infectieziekten. En dat heeft niks...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon