Politiek verzet tegen avondklok zwelt aan
Steeds meer politieke stemmen gaan op om de avondklok, die onze bewegingsvrijheid ‘s nachts beperkt, af te schaffen vanaf april. Volgens virologen is de...
Inhoud
Het grote aantal blogs en nieuwsitems over gezond eten heeft ertoe geleid dat het steeds lastiger wordt om te bepalen wat nu wel, of juist niet gezond voor je is. Vaak zijn dergelijke blogberichten enigszins tegenstrijdig, wat het des te lastiger maakt om verstandige keuzes te maken op het gebied van voeding.
Welke groentesoort is bijvoorbeeld het gezondst? Hoe zorg je ervoor dat gifstoffen zo snel mogelijk worden afgevoerd? Gezond eten hoeft echter helemaal niet moeilijk te zijn, mits je de trends van dit moment achter je kunt laten en terug durft te gaan naar de basis. Houd het bij voorkeur zo puur en basic mogelijk als je een voedingsschema voor jezelf samenstelt!
Onze genen worden gezien als een blauwdruk voor ons lichaam, die doorheen de afgelopen eeuwen nauwelijks veranderd zijn. Dit leidt ertoe dat ons lichaam perfect is afgesteld op het voedselaanbod en het bijbehorende bewegingspatroon van de eerste mensen. In de tijd van onze voorvaderen waren er bijvoorbeeld bij momenten erg veel groenten en fruit in een gebied te vinden, terwijl het op andere momenten een periode van schaarste kon zijn. Ons lichaam heeft zich op beide situaties aangepast, zodat de mens heeft kunnen overleven.
Hoewel onze genen nauwelijks veranderd zijn, is het voedselaanbod dat wel! Zeker vanaf het moment dat men aan akkerbouw en veeteelt ging doen, nam het voedselaanbod sterk toe. Daarbij hebben we in de afgelopen decennia gezien dat het voor steeds meer producenten mogelijk bleek te zijn om etenswaren voorverpakt en bewerkt aan consumenten aan te bieden. Juist deze voorbewerkte voedingsmiddelen kunnen schadelijk voor onze gezondheid zijn en veroorzaken welvaartsziekten als diabetes, hart- en vaatziekten of overgewicht. Door dergelijke voedingsmiddelen te weren leg je de basis voor een gezond voedingspatroon. Kies voor natuurlijk en onbewerkt voedsel.
Natuurlijk hoef je niet alle producten te laten liggen die men vroeger ook niet had! Maar door alle bewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk te laten liggen en te kiezen voor onbewerkt en puur voedsel, kom je vanzelf terecht in een gezond voedingspatroon. Met een voedingspatroon vol groenten en fruit, verse kruiden, noten, zaden, eieren, biologische melkproducten, vis, af en toe vlees en een beetje (glutenvrije) granen blijf je oergezond en fit.
Steeds meer politieke stemmen gaan op om de avondklok, die onze bewegingsvrijheid ‘s nachts beperkt, af te schaffen vanaf april. Volgens virologen is de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon