Het grote aantal blogs en nieuwsitems over gezond eten heeft ertoe geleid dat het steeds lastiger wordt om te bepalen wat nu wel, of juist niet gezond voor je is. Vaak zijn dergelijke blogberichten enigszins tegenstrijdig, wat het des te lastiger maakt om verstandige keuzes te maken op het gebied van voeding.
Welke groentesoort is bijvoorbeeld het gezondst? Hoe zorg je ervoor dat gifstoffen zo snel mogelijk worden afgevoerd? Gezond eten hoeft echter helemaal niet moeilijk te zijn, mits je de trends van dit moment achter je kunt laten en terug durft te gaan naar de basis. Houd het bij voorkeur zo puur en basic mogelijk als je een voedingsschema voor jezelf samenstelt!
Gezond voedingspatroon
Onze genen worden gezien als een blauwdruk voor ons lichaam, die doorheen de afgelopen eeuwen nauwelijks veranderd zijn. Dit leidt ertoe dat ons lichaam perfect is afgesteld op het voedselaanbod en het bijbehorende bewegingspatroon van de eerste mensen. In de tijd van onze voorvaderen waren er bijvoorbeeld bij momenten erg veel groenten en fruit in een gebied te vinden, terwijl het op andere momenten een periode van schaarste kon zijn. Ons lichaam heeft zich op beide situaties aangepast, zodat de mens heeft kunnen overleven.
Hoewel onze genen nauwelijks veranderd zijn, is het voedselaanbod dat wel! Zeker vanaf het moment dat men aan akkerbouw en veeteelt ging doen, nam het voedselaanbod sterk toe. Daarbij hebben we in de afgelopen decennia gezien dat het voor steeds meer producenten mogelijk bleek te zijn om etenswaren voorverpakt en bewerkt aan consumenten aan te bieden. Juist deze voorbewerkte voedingsmiddelen kunnen schadelijk voor onze gezondheid zijn en veroorzaken welvaartsziekten als diabetes, hart- en vaatziekten of overgewicht. Door dergelijke voedingsmiddelen te weren leg je de basis voor een gezond voedingspatroon. Kies voor natuurlijk en onbewerkt voedsel.
Terug naar het oerdieet?
Natuurlijk hoef je niet alle producten te laten liggen die men vroeger ook niet had! Maar door alle bewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk te laten liggen en te kiezen voor onbewerkt en puur voedsel, kom je vanzelf terecht in een gezond voedingspatroon. Met een voedingspatroon vol groenten en fruit, verse kruiden, noten, zaden, eieren, biologische melkproducten, vis, af en toe vlees en een beetje (glutenvrije) granen blijf je oergezond en fit.
Enkele tips
- Kies voor biologische melkproducten in plaats van houdbare melk.Het gehalte aan omega-3-vetzuren in biologische melk is 50% hoger dan in melk van traditionele bedrijven.
- Vermijd pakjes of kant-en-klare maaltijden. Wanneer je gaat koken zonder pakjes en zakjes, en dus gaat werken met échte producten, zul je ervaren dat je ook échte smaken op je bord krijgt. Daarnaast bevatten kant-en klaarmaaltijden doorgaans veel te veel zout.
- Koop pure onbewerkte ingrediënten. Raw food of onbewerkte plantaardige voeding is voeding in haar meest pure vorm. Hierin blijven enzymen langer bewaard. Enzymen maken het ons lichaam makkelijker bij het filteren van vitaminen en mineralen uit groenten en fruit.