Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat ligt aan de Oorzaak van Prostatitis?

Olivier
5 min read

Bij prostatitis is de prostaatklier ontstoken. Alleen mannen hebben deze klier. De prostaat produceert hulpstoffen die aan het sperma worden toegevoegd. Een prostaatklierontsteking komt vooral voor bij mannen die ouder zijn dan 35 jaar.

De meeste mensen denken dat de prostaat een orgaan is, maar dat is niet zo. Het is een netwerk van diverse kleine kliertjes die tezamen de grootte hebben van een kastanje. De belangrijkste functie van de prostaat heeft niets te maken met seksualiteit, maar met vruchtbaarheid.

De prostaatklier

De prostaatklier ligt net onder de blaas, rondom de plasbuis. Dit betekent dus dat de plasbuis door deze klier loopt. Dit is dus ook de reden waarom mannen met een vergrote prostaat moeite hebben met plassen. De prostaatklier drukt dan tegen de plasbuis aan en de doorvoercapaciteit wordt minder. Meestal leidt een vergrootte prostaat niet tot problemen. De meeste oudere mannen hebben hier last van.

De prostaatklier verbindt de teelballen met de plasbuis. Het aangemaakte sperma wordt weer naar de prostaat vervoerd, waarna er prostaatvocht aan wordt toegevoegd. Het sperma bestaat uit de zaadcellen en het prostaatvocht. Dit komt weer via de plasbuis naar buiten, als de man klaarkomt.

Het prostaatvocht beschermt de zaadcellen tijdens de lange reis naar de vagina en bij de bevruchting van de eicel. Tijdens de geslachtsgemeenschap is de plasbuis helemaal afgesloten. Hiermee wordt voorkomen dat het sperma naar de blaas terugvloeit of dat urine zich met het sperma vermengt.

Ontsteking en de veroorzakers

In geval van prostatitis is de prostaatklier ontstoken. Meestal wordt deze ontsteking veroorzaakt door een van de volgende bacteriën: proteus, chlamydia, E.Coli of klebsiella. Deze bacteriën zijn ook de veroorzakers van een blaasontsteking. Ze kunnen op verschillende manieren je lichaam binnendringen. Dit kan bijvoorbeeld door:

  • Een complicatie die is opgetreden nadat er een biopsie van de prostaat is afgenomen
  • Een infectie die via de bloedbaan weer de prostaat heeft bereikt, zoals een abces in het gebit of een ontsteking op een andere plek in je lichaam
  • Een slechte hygiëne, waarbij iemand zijn geslachtsorganen ook niet goed schoonhoudt
  • Een SOA

Ga altijd naar de huisarts

Wanneer je last krijgt van een prostaatontsteking, dan kun je hiervoor naar de huisarts gaan. Waarschijnlijk krijg je dan een antibioticakuur voorgeschreven. Heb je een chronische ontsteking? Dan heeft een antibioticakuur weinig effect. Je lichaam reageert hier dan niet meer op. Het is in ieder geval een advies om voorlopig niet te fietsen of een spinningles in de sportschool te volgen. Dit heeft geen positief effect op de genezing. Meestal nemen de klachten na een paar dagen weer af. Als dit niet zo is, dan is het een advies om weer een afspraak te maken met je huisarts. Deze kan je dan verder onderzoeken of je doorsturen voor een onderzoek.

In de meeste gevallen zullen de klachten na een paar dagen weer afzakken. Als dit niet zo is, dan is het een aanrader om toch nog een keer naar de huisarts te gaan. In ieder geval is het belangrijk om heel veel water te drinken. Dit bevordert namelijk de doorstroming. Je moet dan wel vaak plassen, maar dit is een goed teken. Als je veel plast, worden je urinewegen goed schoongespoeld.

Het je last van een acute ontsteking aan de prostaatklier? Ga dan direct naar je huisarts. Deze onderzoekt dan je prostaat en stelt een diagnose. Soms moet je urine ook worden onderzocht. Zo kan er een verhoging van het aantal ontstekingscellen en bacteriën worden vastgesteld. In geval van een acute ontsteking, wordt er meestal een antibioticakuur voorgeschreven. Hiermee wordt het risico op een chronische prostaatontsteking verkleint.

Bij een chronische prostaatklierontsteking heeft het pas zin om naar de huisarts te gaan, als de klachten na een paar dagen nog niet verdwenen zijn. Er wordt dan een urineonderzoek afgenomen, waarmee wordt vastgesteld of de ontsteking wordt veroorzaakt door andere bacteriën. Ook zal de arts dan besluiten of het nodig is om je een nieuwe antibioticakuur te geven. Wanneer er geen andere bacteriën in je urine worden gevonden, dan kan de huisarts je speciale medicijnen voorschrijven waarmee de blaasbodem zich ontspant. Zo kan je weer normaal plassen.

Soms helpt homeopathie

Een chronische ontsteking aan de prostaatklier is vaak sluimerend. De ene keer heb je er veel last van en de andere keer blijft de ontsteking maanden weg. De klachten zijn ook niet heel extreem. Bij milde klachten, kan homeopathie soms een uitkomst bieden. Dit is vooral zo als antibiotica niet meer werkt of je dit absoluut niet wilt innemen. Het is wel een advies om een afspraak te maken met een homeopaat. Deze kan je vertellen, welke medicijnen helpen en bij je passen.

Verder is het ook belangrijk dat je er een gezonde levensstijl op nahoudt. Hierdoor steken de ontstekingsklachten minder snel de kop op. Gezond eten, regelmatig sporten en veel water drinken, verminderen de klachten.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…