Shanghai kondigt einde van lockdown aan
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Inhoud
Vrouwen kunnen soms ontiegelijk lang wachten in de rij voor het toilet in restaurants of clubs, terwijl mannen even naar buiten glippen om tegen een boompje of in een steegje te plassen. Staand plassen lijkt dus ideaal, maar is het als man of jongen niet beter voor je om zittend te plassen? In dit artikel geven we een zo’n goed mogelijk antwoord op deze vraag en de factoren die hierbij een rol spelen.
Als je gezond bent, maakt het eigenlijk niet uit of je nou zittend of staand plast. Maar op het moment dat je problemen met plassen krijgt, als je bijvoorbeeld steeds vaker het gevoel krijgt dat je moet plassen, of als de straal een stuk minder krachtig wordt, is het wel handiger om zittend te gaan plassen. Wanneer je pijn ervaart bij het staand plassen kan het zijn dat je prostaatklachten hebt.
Deze problemen met plassen komen voort uit je bekkenbodemspier. De botten die zich bij mannen en jongens in de bekken bevinden, zijn geplaatst in een soort trechter. Ze bevinden zich in de onderkant van je romp, en aan de onderkant van de botten in je bekken is een grote opening. Je wilt natuurlijk niet dat je organen eruit vallen, zoals de blaas en je darmen, en daarom is deze opening afgesloten. Urine en ontlasting moet echter nog wel je lichaam kunnen verlaten, en daarom moet deze opening ook nog eens flexibel zijn.
Je bekkenbodem bepaalt deze opening. In feite is het een spier, die je kunt trainen, net zoals je biceps of triceps. In tegenstelling tot je armspieren zie je echter niet als je de spier van je bekkenbodem aan het trainen bent, waardoor deze ongemerkt erg sterk kan worden. Je bekkenbodemspier kan zelfs zo sterk worden dat hij overactief raakt, waardoor je dus problemen krijgt met plassen. Ook kan het pijn opleveren tijdens de seks. Als je ouder wordt, raakt je bekkenbodem juist slapper, waardoor je lichaam minder controle heeft over deze opening. Je kunt dan per ongeluk wat urine verliezen wanneer je het niet verwacht.
Of je nu zit terwijl je plast, of staat terwijl je plast: dit heeft allemaal geen invloed op je prostaat, plasbuis of blaas. Het enige wat met staand of zittend plassen in verhouding staat, is de hierboven genoemde bekkenbodem. Soms weten mannen niet dat zij ook een bekkenbodem hebben, maar dit is dus de reden dat bepaalde problemen met plassen kunnen ontstaan.
Als je plast moet je namelijk de spier van je bekkenbodem laten ontspannen en laten loslaten. Met behulp van een ontspannen bekkenbodem kun je beter plassen. En als je staat in plaats van zit, heb je altijd minder evenwicht door de zwaartekracht. Je gaat daarom uiteindelijk altijd een beetje heen en weer bewegen. Er worden meerdere spieren in je lichaam aangespannen om je op beide benen te laten staan.
Onder die spieren valt ook je spier van je bekkenbodem, en daar zit het grote probleem: als je wilt plassen terwijl je staat, moet je tegelijk je bekkenbodemspier aanspannen om te blijven staan, maar ook ontspannen om goed te kunnen plassen. Als je zit, hoef je niet je spieren aan te spannen om te blijven staan, en hoeft je bekkenbodemspier dus maar één ding te doen: te ontspannen.
In principe kun je dus enkele klachten bij het plassen door zittend te gaan plassen in plaats van staand te gaan plassen. Het is echter niet zo dat je bekkenbodem zich automatisch ontspant als je gaat zitten. Je moet je bekkenbodem wel op een bepaalde manier trainen om de klachten in ernst te laten doen afnemen. Dit kan door middel van bekkenfysiotherapie, maar ook door middel van medicijnen. Van de twee opties die je hebt krijg je uiteindelijk hetzelfde resultaat, maar bij bekkenfysiotherapie duurt het een stuk langer voor je ditzelfde resultaat hebt bereikt vergeleken met het slikken van medicijnen.
Een ander voordeel voor jongens en mannen van zittend plassen is dat je een veel krachtiger straal hebt. Dit geldt echter alleen voor mannen die problemen bij het plassen hebben. Deze problemen worden veroorzaakt door het feit dat deze mannen een vergrote prostaat hebben. Bij het plassen blijft als je zit minder urine in de blaas achter, waardoor de straal een stuk krachtiger wordt en de gehele tijd dat je moet plassen een stuk korter wordt. Dit komt ook door het ontspannen van je bekkenbodem.
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon