Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Pijn bij het vrijen: het komt meer voor dan je denkt

Elise
7 min read

Veel vrouwen worden wel eens geconfronteerd met pijn bij het vrijen. Dit hoeft niet noodzakelijk te betekenen dat er iets mis is, het is eerder een momentopname van je lichamelijke reactie op seksualiteit en het is een onderdeel van een levenslange ontdekkingstocht. Wij geven je enkele tips en tricks hoe om te gaan met pijn bij het vrijen zodat je weet wat je kunt doen als het jou overkomt. Want onthoud: pijn bij het vrijen is niet iets waar je doorheen moet bijten. Je kunt er wel degelijk iets aan doen.

Oorzaken

Pijn bij het vrijen, kan verschillende oorzaken hebben. We kijken naar de twee meest voorkomende:

1. Bekkenbodemspieren

De bekkenbodemspieren zijn de spieren die zich aan de onderkant van de buik bevinden, ze zijn vastgehecht aan het bekken. Ze hebben een belangrijke, ondersteunende functie voor de organen (baarmoeder, blaas en laatste deel van de darm) in het kleine bekken en zorgen er bovendien voor dat de urethra (plasbuis), de vagina en het rectum gesloten worden. Ze hebben dus een ondersteunende rol bij het legen van de blaas en het rectum en ze zijn in staat om de vagina te openen of te sluiten en haar elasticiteit te bevorderen bij geslachtsgemeenschap of bij de geboorte van een baby. De bekkenbodemspieren zijn gelegen rond de opening en rond het uiterste gedeelte van de vagina. Een deel van de spieren is controleerbaar door de wil en kan daarom getraind worden een deel is oncontroleerbaar en werkt reflexmatig.

Wanneer de bekkenbodemspieren rond de vaginaopening ongewenst samentrekken zodra een ‘’in jouw ogen’’ dreigend voorwerp in de buurt komt, spreken we van vaginisme. Met als gevolg dat de vaginaopening afgesloten wordt en er geen penetratie mogelijk is met een voorwerp, vinger of penis. En als er toch penetratie mogelijk is, wordt dit als pijnlijk ervaren. Bij vaginisme kunnen vrouwen letterlijk het gevoel hebben dicht te zitten.

Het is aangeraden bij vaginisme een arts, bekkenbodemtherapeut of seksuoloog te contacteren. Er zijn speciale dilatorsets waarmee je zelf thuis, in je eentje aan de slag kunt.

2. Vochtigheid en opwinding

De vochtigheid van de vagina komt tot stand door opwinding bij de vrouw. Zo kan er, in tegenstelling tot mannen, een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen mentale en fysieke opwinding bij de vrouw. Een vrouw kan mentaal opgewonden zijn, maar geen of beperkte fysieke opwindingsverschijnselen vertonen of visa versa fysieke opwindingsverschijnselen vertonen zonder metaal opgewonden te raken. Belangrijk om pijnloos te vrijen is dat een vrouw fysiek én mentaal opgewonden raakt om volledig ontspannen aan geslachtsgemeenschap te beginnen.

Mentale opwinding heeft veel te maken met de mate waarin een vrouw zich kan overgeven aan de seksuele spanningen. Kan ze haar to-dolijstje even aan de kant zetten? Vertoeft ze in een aangename omgeving om zich volledig over te geven? Voelt ze zich voldoende aangetrokken tot de partner? Enzovoort.

Fysieke opwinding (lubricatie, opzwellen van de schaamlippen, stijgende ademhaling) is een automatisch proces dat aangestuurd kan worden door mentale opwinding, door het stimuleren van de erogene zones of door confrontatie met een erotische situatie (bv erotische beelden). Belangrijk om pijnloos te vrijen is dat er voldoende lubricatie is op de juiste plaatsen. Lubricatie ontstaat door transsudatie, ook vaginaal ‘’zweten’’(fijne druppeltjes vocht komen door de vaginawand) genoemd. Dit vindt plaats ter hoogte van de vagina waardoor de vulva (grote, kleine schaamlippen en uitwendige clitoris) niet volledig vochtig kan zijn. Doordat stimulatie en wrijving van de vulva en vagina pijnlijk zijn als deze niet volledig vochtig is, is het aangeraden om altijd een glijmiddel op water- of siliconenbasis klaar te hebben staan wanneer je de erogene zones wilt strelen. Het is dus een groot misverstand dat een glijmiddel enkel bedoeld is wanneer je niet vochtig genoeg bent. Zelfs vrouwen die gemakkelijk vochtig worden, kunnen pijn bij het vrijen ervaren doordat de erogene zones niet vochtig zijn op de gewenste plaatsen.

Een glijmiddel kan het genot enorm vergroten. Er bestaan vele varianten, kies je favoriet uit en experimenteer.

Belangrijke kanttekening is de duur van fysieke en mentale opwinding. Het is belangrijk om voldoende tijd te besteden aan dit proces. Het duurt gemiddeld 30 minuten voor een vrouw optimaal opgewonden is. Bij gebrek aan visuele triggers, kan een voorspel dus zeker helpen. De hoeveelheid vocht verschilt van vrouw tot vrouw en is afhankelijk van de tijdspanne in de cyclus, de leeftijd en de levensomstandigheden (operatie, ziekte, zwangerschap, menopauze).

Oplossingen

Drie oplossingen:

1. Leer je lichaam kennen

Wat heb jij nodig om opgewonden te raken? Masturbatie kan helpen om dit te achterhalen, zo oefen je in je eigen tempo. Besteed aandacht aan heel je lichaam, maar vergeet ook niet je gedachten en fantasieën te betrekken en creëer een aangename omgeving.

2. Gebruik standaard een glijmiddel

Een glijmiddel verhoogt de sensatie en zorgt ervoor dat er overal voldoende vocht is. Zo bevat je clitoris geen vochtkanaal of vindt er geen transsudatie plaats ter hoogte van je clitoris. Droge,  rechtstreeks wrijving kan pijn doen. Kies daarom voor een glijmiddel op water- of siliconenbasis.

Tip: als je kiest voor een siliconen glijmiddel kan je het glijmiddel gebruiken om een erotische massage te geven aan je partner en jezelf. Zo laat je de opwinding extra stijgen.

3. Oefen met dilatoren

Maar liefst 40 tot 54% van de vrouwen geeft aan geconfronteerd te worden met een seksuele functiestoornis. Gelukkig ondervindt niet elke vrouw hier last van. Maar als jij herhaaldelijk last hebt van pijn bij het vrijen of vaginisme (als penetratie niet mogelijk is) is het raadzaam een arts of seksuoloog te raadplegen. Deze professionals kijken uitgebreid naar de fysieke en psychologische aspecten. Oefen jij liefst eerst even op jezelf dan kan je een dilatoren set gebruiken. Dit zijn 5 staafjes die van dun naar dikker gaan. Je start met het dunste staafje door het vaginaal in te brengen met een glijmiddel. Eenmaal hieraan gewend, gebruik je staafje 2 dat iets breder is, en ga je door naar de staafjes 3, 4 en 5. Belangrijk is wel om pas verder te gaan als je geen pijn meer voelt. Als dat goed gaat, kan je leren genieten van de staafjes. Zo hebben de staafjes 4 en 5 de breedte van een gemiddelde penis en kan je ze gebruiken om te masturberen. Ze bestaan uit kwalitatief siliconen, zijn erg buigzaam en gemakkelijk hanteerbaar door hun handvat en daarom ideaal voor seksueel plezier.

Een voorbeeld van een oefenprogramma bij vaginisme:

Alleen:

 1. Eigen lichaam inspecteren met spiegel (3 x herhalen)
 2. Erogene zone uitwendig verkennen met glijmiddel (3 x herhalen)
 3. Vaginaopening verkennen met een vinger (3 x herhalen)
 4. Vagina zachtjes penetreren met een vinger (3 x herhalen)
 5. Starten met het kleinste dilator staafje (3 x herhalen)
 6. Starten met dilator staafje 2 (3 x herhalen)
 7. Starten met dilator staafje 3 (3 x herhalen)
 8. Starten met dilator staafje 4 (3 x herhalen)

Met zijn tweeën:

 1. Penis tegen vaginaopening houden (2 x herhalen)
 2. Eikel van de penis in de vagina inbrengen (4 x herhalen)
 3. Penis voorzichtig volledig in de vagina brengen
Door Elise

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…