Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Meer plezier in de slaapkamer? Gebruik een glijmiddel

Camille
5 min read

Glijmiddel is het meest gekochte intieme product, maar toch bestaan er nog onzekerheden en onduidelijkheden over. Een glijmiddel is een ideaal middel om de vrijpartij te versoepelen en irritante of pijnlijke wrijving te voorkomen, zonder het huid-op-huidgevoel aan te tasten. Zoals een massage aangenamer aanvoelt met massageolie is vrijen met een glijmiddeltje ook comfortabeler.

Verschillende glijmiddelen

De keuze voor een bepaald glijmiddel is voor iedereen anders. En omdat er nogal wat soorten glijmiddelen in de handel zijn, geven wij jou enkele tips en tricks om je zoektocht te vergemakkelijken. Er zijn glijmiddelen met een verschillende basis, maar hoofdzakelijk heb je de keuze uit waterbasis en siliconenbasis.

Het grote verschil is dat waterbasis in je huid gaat trekken waardoor je af en toe extra glijmiddel moet toevoegen, het grote voordeel is dat je het gemakkelijk weer kan verwijderen. Een glijmiddel op siliconenbasis trekt niet in de huid. Het voelt aan als een massageolie waardoor het een hele andere beleving geeft op je huid. Het blijft als het ware glijden zelfs in contact met water. Het nadeel is dat je het moeilijker kan verwijderen. Wil je het voordeel van beide glijmiddeltjes kies dan voor een hybride glijmiddel dat samengesteld is uit 50% silicone en 50% water.

Beide glijmiddelsoorten zijn body safe en silicone is zelfs een natuurlijk product. Belangrijk is wel dat je voor kwaliteit kiest. Hoe minder toevoegingen, hoe beter de kwaliteit. De glijmiddeltjes van System Jo zijn een kwalitatief goede keuze. System Jo is ontstaan vanuit medische behoefte in nauw overleg met een gynaecoloog. Hier kun je een glijmiddel op maat vinden, zoals voor de gevoelige huid: Agapé op waterbasis of het premium glijmiddel op siliconen basis.

Bekijk hier de soorten glijmiddel »

Waarom kiezen voor een glijmiddel

Seks is een ruim begrip, dat gaat van penis-in-vagina-seks, masturbatie, orale bevrediging, anale seks enzovoort. Al deze activiteiten voelen aangenamer als je comfortabele wrijving hebt, dus als er voldoende glijding is tussen de lichaamsdelen. Vrouwen hebben een vochtkanaal ter hoogte van de vaginaopening, mannen hebben voorvocht. Het is niet altijd vanzelfsprekend dat er voldoende vochtigheid op de juiste lichaamsdelen is. Deze natuurlijke bevochtigers situeren zich op een specifieke plaats waardoor vaak andere delen droog blijven en wrijving kan gaan schuren, bijvoorbeeld op de clitoris of aan de basis van de penis.

Een glijmiddel gebruiken hoeft zeker niet op een ‘probleem’ te duiden. Sommigen gebruiken een glijmiddel om van hun vrijpartij een écht gesmeerde beurt te maken. De erogene zone voelt extra nat aan en dit is voor beide partners sensationeel lekker. Het kan eigenlijk nooit kwaad om een glijmiddeltje op je nachtkastje te hebben staan.

Hoe gebruiken

Soms krijg ik wel eens de vraag: “Hoe gebruik je dat dan?” Je kiest natuurlijk zelf op welk plekje en hoe jij dit het aangenaamst vindt. Als seksuoloog adviseer ik om wat glijmiddel in je hand te doen en om de hele vulva eventjes in te smeren. Je grote schaamlippen, je kleine schaamlippen en je vaginaopening. Afhankelijk van de seksuele activiteit smeer je de penis, je dilator of vibrator ook eventjes in met een glijmiddeltje. Dan ben je zeker dat je meest intieme delen bij contact een aangename wrijving geven.

Voorbereiding

Voorbereiding is alles! Als het de eerste keer is dat je een glijmiddeltje gaat gebruiken, is het belangrijk de volgende praktische zaken in het achterhoofd te houden. Het klinkt logisch, maar toch wordt het vaak vergeten en het zal veel frustratie vermijden op het moment zelf.

Zet je glijmiddeltje binnen handbereik en zorg dat de verpakking verwijderd is. Wil je geen gemors met glijmiddel kies dan voor een pompsysteem; een gewone flacon met een dekseltje of draaidop gaat eerder morsen. Zorg dat je een doos wegwerpdoekjes of een vochtig washandje in de beurt hebt.

Extraatjes bij glijmiddel

Ben jij al een pro in het gebruik van glijmiddel? Dan ben je misschien wel op zoek naar een extraatje. Je kunt kiezen voor een glijmiddeltje met een extra effect of een smaakje. Zo combineer je het voordeel van een glijmiddel met een extra verwennerij.

Er zijn drie soorten extra sensaties waar je voor kunt kiezen: warm wordend, koud wordend en tintelend. Deze glijmiddelen maken je erogene zone gevoeliger. Ze zorgen voor extra doorbloeding en stimulatie en dus ook voor extra genot. Tip: probeer altijd eerst een klein beetje uit op een kleine zone. Iedereen is uniek en reageert dus anders.

Probeer: ontvang gratis glijmiddel

Een beetje vettiger maakt het prettiger, veel succes met jouw glijmiddelkeuze. Heb je extra vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met Sara Taels, seksuoloog van Pabo. Redactie@pabo.nl

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…