Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Prostatitis: Symptomen & Behandeling

Olivier
5 min read

Bij prostatitis is de prostaatklier ontstoken. Dit kan een acute of een chronische ontsteking zijn. De symptomen en de behandeling hangen weer af van het soort ontsteking. De klachten kunnen ook weer verschillen. Bij sommige mannen zijn deze erg hevig, terwijl anderen nauwelijks of helemaal geen klachten ondervinden.

Chronische prostatitis

De chronische variant is milder en geeft slechts matige klachten over langere periode. Wel is deze vorm van prostatitis moeilijker te behandelen. Zo helpt een antibioticakuur lang niet altijd.

Symptomen chronische prostatitis

Meestal is een bacteriële infectie de oorzaak van chronische prostatitis. Hierbij verspreidt de infectie zich vanuit de urinewegen naar de prostaat. Andere oorzaken kunnen een virale infectie of een schimmelinfectie zijn. Verder kan de SOA chlamydia ook de oorzaak zijn. Vaak heb je bij deze variant weinig tot geen klachten. Klachten die kunnen optreden, zijn:

  • Pijn in de penis, de balzak of de anus
  • Pijn in de onderrug
  • Pijn of prikkels tijdens het plassen

Acute prostatitis

Acute prostatitis komt slechts sporadisch voor en gaat gepaard met ernstige, plotselinge symptomen.

Symptomen acute prostatitis

  • Bij acute prostatitis komen de klachten vrij plotseling opzetten. Ze kunnen erg pijnlijk en ernstig zijn. Symptomen van acute prostatitis zijn:
  • Pijn en een zwaar gevoel rond en in de genitale zone
  • Hoge koorts en koude rillingen
  • Pijn tijdens de stoelgang
  • Pijn tussen de anus en de penis
  • Pijn in de liezen
  • Spierpijn of pijn in de onderrug
  • Steeds (aan)drang tot plassen
  • Veel plassen

Als je acute prostatitis hebt, dan kun je je blaas niet goed of onvolledig legen. Dit komt, omdat er zich opgehoopt pus in de blaas bevindt. Dit is een prostaatabces, waarbij de prostaat is vergroot. Hierdoor kan urine niet goed wegstromen en dit zorgt weer voor een storing van de nierfunctie. Het kan zijn dat er dan ook een abces achter de teelballen ontstaat. Soms kan de infectie weer verder uitzwermen naar andere organen, zoals de nieren of de blaas. Het kan ook zijn dat acute prostatitis uiteindelijk chronisch wordt.

Onderzoek

Om vast te stellen of je prostatitis hebt, verricht de huisarts of uroloog een rectaal onderzoek. Hierbij onderzoekt hij via de anus de prostaat. Eventueel wordt er een urineonderzoek uitgevoerd, waarbij je urine wordt onderzocht. Deze wordt dan op kweek gezet. Zo kan er worden vastgesteld welke bacterie de veroorzaker is. Aan de hand van deze diagnose, kan de arts weer de juiste medicijnen voorschrijven. Meestal is dit antibiotica. Soms is het ook nodig om een spermaonderzoek uit te voeren.

Behandeling chronische prostatitis

Bij chronische prostatitis krijg je meestal een langere antibioticakuur van twee tot drie maanden. Dit is ook zo als er geen bacterie wordt gevonden. Meestal heeft antibiotica geen blijvend effect en kan de ontsteking weer terugkeren. Als je klaar bent met de kuur, moet je dan ook weer op controle komen. De arts kan dan onderzoeken of de ontsteking is verdwenen. Als de ontsteking steeds weer terugkeert en de antibiotica geen effect meer heeft, kan de arts je andere geneesmiddelen voorschrijven.

Vaak krijg je dan ook het advies om je levensstijl wat aan te passen. Veel stress, veel zitten, druk en gehaast leven en geen tijd nemen om te plassen, zijn allemaal factoren die de ontsteking verergeren. Het is ook een advies om niet te fietsen als je klachten ervaart. Soms kunnen de klachten ook weer erger worden bij bepaald eten en drinken. Een warm bad, een prostaatmassage of zaadlozingen kunnen de klachten vaak wat verminderen.

Een te gespannen bekkenbodem kan ook leiden tot een prostaatontsteking. Als dit zo is, kan je worden doorverwezen naar een fysiotherapeut. Deze leert je dan om gerichte oefeningen uit te voeren, waarmee je je bekkenbodem sterker maakt.

Behandeling acute prostatitis

Bij de acute variant, is het nodig om veel te drinken en veel rust te nemen. Het is ook verstandig om direct naar het toilet te gaan, als je aandrang voelt. Volg in ieder geval altijd het advies van de huisarts op.

Verder wordt de acute ontsteking meestal behandeld met een antibioticakuur van ten minste een maand. Meestal is deze kuur echter langer. Met deze langere kuur kan worden voorkomen dat het een chronische ontsteking wordt. Als je veel klachten hebt, dan kunnen pijnstillers helpen. Doe in ieder geval rustig aan als je nog ziek en moe bent. Drink ook minstens twee liter water per dag. Zo kan je urinebuis goed worden schoongespoeld.

Behandeling abces of SOA

Als de prostatitis is ontstaan door een prostaatabces, dan is een operatie vaak nodig. Hierbij worden het abces en de pus verwijderd. Wanneer een SOA, zoals gonorroe of chlamydia de veroorzaker is, dan wordt de ontsteking meestal behandeld met antibiotica

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…