Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Steken in de Buik – Wat is de Oorzaak? Je eten? Of ben je zwanger?

Olivier
6 min read

Als je steken in de buik hebt, voel je een stekende pijn in een bepaald gedeelte van de buik. Dit kan de zijkant van de buik zijn, maar het kan ook om het midden van de buik gaan of juist het gedeelte van de buik boven de navel. Steken zijn niet alleen pijnlijk en vervelend, maar zorgen er ook voor dat veel mensen zich zorgen gaan maken over hun gezondheid. Dit komt omdat steken plotseling op kunnen treden en vrij pijnlijk kunnen zijn, waardoor veel mensen zich afvragen of ze nog wel gezond zijn en of ze misschien te maken hebben met een gevaarlijke aandoening of ziekte die de steken veroorzaakt.

Soms worden steken in de buik inderdaad veroorzaakt door een achterliggende aandoening of ziekte, maar vaak zijn steken in de buik vrij onschuldig. Heb jij op dit moment last van steken in je buikstreek en wil je meer weten over de mogelijke oorzaak van jouw pijnlijke steken? Lees dan meer over steken in de buik in dit artikel.

Steken in de buik bij de zwangerschap

Als je zwanger bent, ben je 24 uur per dag en 7 dagen per week bezig met de gezondheid van jezelf en je kindje. Krijg je steken in de buik, dan is het logisch dat je je zorgen gaat maken over jouw eigen gezondheid en vooral over de gezondheid van je ongeboren kind. Zeker omdat de steken in de buikstreek voorkomen, waar jouw kindje zit, is het logisch dat je een beetje in paniek raakt als je steken voelt.

Veel vrouwen denken dat steken in de buik bij de zwangerschap altijd duiden op een miskraam, maar dit is niet het geval. In de vierde week van de zwangerschap is het bijvoorbeeld erg normaal om steken in de buikstreek te voelen. Deze steken worden namelijk veroorzaakt door hormoonveranderingen, die je niet tegen kunt gaan tijdens de zwangerschap. Ben je vijf of zes weken zwanger en heb je last van steken, dan kan dit komen door hormoonveranderingen in combinatie met de groeiende baarmoeder. Deze steken komen gedurende de gehele zwangerschap terug, maar vaak wel in mindere mate dan in de vierde, vijfde en zesde week van de zwangerschap.

Alleen als je last hebt van steken in de buik in combinatie met bloedverlies, kan er sprake zijn van een miskraam. Heb je te maken met bloedverlies en steken in de buikstreek, dan wordt aangeraden je verloskundige te raadplegen voor advies en/of onderzoek. Heb je geen bloedverlies, maar voel je je niet prettig bij de steken of komen de steken steeds terug? Dan kun je ook de verloskundige of de huisarts raadplegen voor verder onderzoek naar de steken.

Steken in de buik en rug

Als je steken voelt in de buik en in de rug, duidt dit vaak op problemen met de nieren of de blaas. Denk hierbij aan een blaasontsteking, maar ook aan een nierbekkenontsteking of nierstenen. Voel je vervelende steken in de buik en in de rug en heb je deze steken nog nooit eerder gevoeld, dan wordt aangeraden om naar de dokter te gaan. De dokter zal een urinetest uitvoeren om te controleren of je een blaasontsteking hebt of er mogelijk problemen zijn met de nieren en op basis van de uitslag van het onderzoek wordt een mogelijke behandeling gestart.

Heb je last van steken in de buik en rug, dan betekent dit overigens niet dat je een ernstig probleem hebt met de blaas en/of nieren. Soms kunnen steken in de buik en rug ook veroorzaakt worden door onschuldige problemen, bijvoorbeeld door een verkeerde houding of door het overbelasten van een spier in de omgeving van de buik en rug. Maak je dus niet meteen zorgen als je last hebt van steken in de buik en rug, maar ga gewoon naar de dokter en laat jouw steken onderzoeken.

Steken in het midden van de buik

Steken in het midden van de buik wijzen bij vrouwen meestal op problemen met de blaas of baarmoeder en bij mannen op problemen met de blaas of de prostaat. Je hoeft je niet meteen zorgen te maken als je eenmalig een steek voelt, maar als je langdurig last hebt van pijnlijke steken kan dit wel duiden op een achterliggend probleem. Dit kan een blaasontsteking zijn (vooral bij vrouwen komt dit veel voor), maar ook een probleem met de baarmoeder of een probleem met het prostaat. De beste manier om erachter te komen waardoor jouw steken worden veroorzaakt, is door naar de huisarts te gaan met jouw klachten en je klachten te laten onderzoeken. Dit kan gedaan worden door het urine te testen op een blaasontsteking, maar ook door een foto te laten maken van het pijnlijke gebied in de buik.

Steken boven de navel

Heb je last van steken in de buik in de streek boven de navel, dan kan dit komen door verschillende achterliggende problemen. Zo is het mogelijk dat je een blindedarmontsteking hebt, maar kun je ook te maken hebben met een dunne darmontsteking, een leverontsteking, een maagzweer of eenvoudige maagpijn die niet te verklaren is door een bepaald achterliggend probleem en vaak vanzelf weer weg gaat. Je hoeft niet meteen naar de dokter als je last hebt van steken in de buikstreek boven de navel, maar het is wel aan te raden om naar de dokter te gaan als de steken aan blijven houden of erg pijnlijk worden.

Steken in de buik na het eten

Heb je steken in de buik na het eten, dan komt dit vaak door de volgende mogelijke oorzaken:

  • Je hebt te veel gegeten.
  • Je hebt te veel gedronken bij het eten.
  • Je hebt te snel gegeten.
  • Je hebt te veel vette voedingsmiddelen gegeten.
  • Je hebt iets gegeten waar het lichaam niet goed op heeft gereageerd, bijvoorbeeld omdat het product overdatum is of je allergisch bent voor het product.

Steken in de buik na het eten gaan meestal vanzelf weer over. Heb je vaker last van steken in de maag na het eten, dan kan dit duiden op een probleem als het prikkelbare darmsyndroom (PDS).

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…