Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Verteringsproblemen? Lees deze tips

Camille
3 min read

Heb je regelmatig last van een stekende buikpijn na het eten en zijn winderigheid of buikkrampen je niet onbekend? Wellicht heb je dan last van verteringsproblemen!

Verteringsproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, evenals dat niet iedereen met verteringsproblemen dezelfde symptomen ervaart. De een heeft bijvoorbeeld last van winderigheid, terwijl de ander een stekende hoofdpijn kan ervaren. Bovenal zijn verteringsproblemen erg vervelend en wil je hier zo snel mogelijk een oplossing voor vinden!

Dit begint bij het achterhalen van de bron van verteringsproblemen, door langs te gaan bij je huisarts. Een huisarts kan je meer vertellen over de aard van de verteringsproblemen en de mogelijke oorzaken hiervan. In dit artikel lees je een aantal algemenere tips over het tegengaan van verteringsproblemen.

1.Vang een tekort aan digestieve enzymen op

Bij een grote groep mensen worden de verteringsproblemen veroorzaakt door een tekort aan digestieve enzymen. Dit betekent dat het lichaam niet voldoende natuurlijke enzymen aan kan maken om al het voedsel te verteren. Het voedsel zal hierdoor gaan gisten, wat de oorzaak van de darmkrampen en winderigheid is. De enige oplossing is om verteringsenzymen in te nemen in de vorm van supplementen. Deze enzymen zullen ervoor zorgen dat je voeding helemaal verteerd wordt. Hierdoor zullen dergelijke kwaaltjes als winderigheid, opgeblazen gevoel, diarree, brandend maagzuur en indigesties voorkomen worden.

2. Drink niet te veel

Het is aangeraden om 1,5 à 2 liter water per dag te drinken om voldoende gehydrateerd te blijven en afvalstalstoffen af te voeren. Maar wist je dat overhydratatie ook het metabolisme kan vertragen en juist voor cellulaire uitdroging kan zorgen? Drink beter veel water voor of tijdens je maaltijd, dit zorgt voor een goed verloop van je spijsvertering.

3. Stress

Stress kan ook een negatief effect hebben op je spijsvertering. Spanning en stress hebben invloed op de neurotransmitter acetylcholine en een tekort aan maagzuur kan daarvan het gevolg zijn. Stress heeft ook een belangrijke invloed op je darmen. Zodra je last hebt van stress zal de zuurtegraad (pH-waarde) in je spijsverteringskanaal veranderen.

4. Voor een goede vertering: wat eet je beter niet

Voor een goede spijsvertering kan je beter de volgende voedingsmiddelen zoveel mogelijk vermijden:

  • Te vette voeding: hier krijg je snel een opgeblazen en zwaar gevoel van.
  • Koffie: cafeïne verhoogt de zuurtegraad van het maagsap.
  • Alcohol, azijn, sterke kruiden
  • Lightproducten die veel suikervervangers bevatten.
  • Vers brood, koffiekoeken… Dat heeft te maken met de gisting. Vervang deze producten door beschuiten of geroosterd brood.

Tips voor een goede spijsvertering

Enkele voedingsmiddelen die je vertering kunnen stimuleren:

  • Gekookte groenten die makkelijk verteerbaar zijn.
  • Zetmeelhoudende producten (pasta, rijst, aardappelen).
  • Water, maar niet te veel. Te veel water heeft het omgekeerde effect.
  • Thee op basis van heemst, pepermunt, gember, citroenmelisse, venkel…

Met goede eet- en levensgewoontes en enzym supplementen te nemen kan je je vertering al aanzienlijk verbeteren. Eet evenwichtig, zorg voor wat lichaamsbeweging en ontspan! Als je verteringsproblemen toch blijven duren of erger worden, raadpleeg dan je arts.

Klik hier voor meer info. »

 

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…