Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Buikpijn bij kinderen

Olivier
4 min read

Als je kind klaagt over buikpijn of als je denkt dat je kind buikpijn heeft, hoef je je niet meteen zorgen te maken. Buikpijn bij kinderen komt erg vaak voor en kinderen hebben zelfs vaker last van buikpijn dan volwassenen. Buikpijn bij kinderen is vervelend, maar zeker niet gevaarlijk.

Op deze pagina lees je meer over de mogelijke oorzaken van buikpijn bij kinderen, zodat je gemakkelijk kunt achterhalen hoe het komt dat jouw kind buikpijn heeft. Vind je het lastig om dit zelf te achterhalen, dan kun je uiteraard naar de dokter gaan om jouw kind te laten onderzoeken. De informatie op deze pagina, is enkel bedoeld als aanvullende kennis die je op kunt doen om meer inzicht te krijgen in de mogelijke oorzaken van de klachten van jouw kind.

Oorzaak #1: Verstopping

Een verstopping wordt ook wel obstipatie genoemd. Heeft je kind een verstopping, dan voert de dikke darm zijn functie niet goed uit. Hierdoor stagneert de ontlasting, waardoor de darm gaat verkrampen en de ontlasting hard wordt. Omdat de darm gaat verkrampen, krijgt je kind buikpijn.

Oorzaak #2: Gastritis

Gastritis is een aandoening waarbij de maagwand geïrriteerd is. Het maagslijmvlies moet de maag goed beschermen tegen het sterke zuur in de maag, maar soms gaat dit niet helemaal goed. In dit geval heeft je kind last van gastritis, wat pijn doet in de buik.

Oorzaak #3: Reflux

Als een deel van de maaginhoud terugvloeit naar de slokdarm, is er sprake van reflux. Dit doet niet alleen pijn in de slokdarm, maar ook in de buik. Soms kan een kind ook misselijk zijn en zelfs overgeven, maar ook dit heeft te maken met de reflux.

Oorzaak #4: Urineweginfectie

Buikpijn kan ook veroorzaakt worden door een urineweginfectie, zoals een blaasontsteking. Heb je een blaasontsteking, dan voel je pijn bij het plassen en kun je ook na het plassen nog pijn voelen. Deze pijn uit zich in buikpijn, waar jouw kind over kan klagen als hij of zij een urineweginfectie heeft.

Oorzaak #5: Menstruatieklachten

Een meisje kan ook last hebben van buikpijn door menstruatieklachten. Ook als ze nog nooit eerder ongesteld is geweest, kan dit de oorzaak zijn en kan het zomaar om de eerste ongesteldheid gaan. Veel mensen denken dat je pas ongesteld wordt als je een tiener bent, maar ook voor je tien wordt kun je al ongesteld worden. Buikpijn kan dus ook gemakkelijk verklaard worden door de menstruatie van je dochter.

Overige mogelijke oorzaken van buikpijn

Naast bovenstaande oorzaken van buikpijn bij kinderen die wat vaker voorkomen, kan je kind ook buikpijn krijgen door de volgende oorzaken:

  1. Oorpijn: Sommige kinderen, en dan voornamelijk kinderen tussen de twee en vier jaar, geven oorpijn aan als buikpijn. Dit komt omdat de buik op deze leeftijd een soort oerplaats is van gevoelens, wat betekent dat ze hier hun pijn lokaliseren.
  2. Keelpijn: Net zoals bij oorpijn, wordt ook keelpijn soms aangegeven als pijn in de buik.
  3. Stress, angsten of andere negatieve gevoelens: Kinderen zijn erg gevoelig voor negatieve gevoelens en kunnen stress echt ervaren als buikpijn. Ze kunnen stress krijgen door dingen op school, maar ook door problemen met broertjes, zusjes en vriendjes of vriendinnetjes. Daarnaast kan de thuissituatie (en de relatie van de ouders) ook van invloed zijn op de buikklachten van het kind.
  4. Ongezonde voedingsgewoonten: Denk hierbij aan het te snel, te veel of te vet eten.
  5. Lactose- of glutenintolerantie: Kan je kind niet goed tegen lactose of gluten, dan uit zich dit ook in buikpijn. Je kind kan intolerant zijn, maar het kan ook om een mildere allergie gaan. Je kunt proberen te achterhalen of je kind lactose- of glutenintolerant is door te achterhalen wanneer hij of zij buikpijn krijgt. Is dit na het eten van een bepaald voedingsmiddel, dan weet je genoeg.

Om de achterliggende oorzaak van de buikklachten van jouw kind te achterhalen, kun je het beste een afspraak maken bij de huisarts. Dit hoeft niet meteen bij de eerste buikklacht, maar het is wel verstandig om dit te doen als je kind vaker klaagt over buikpijn, niet lekker in zijn of haar vel zit of langdurig pijnklachten ervaart die steeds erger worden.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…